20 de experienţe şi locuri de văzut în Santorini

După atâtea poveşti despre Santorini, m-am gândit să fac şi un articol mai cuprinzător, care să includă locurile care merită văzute şi experienţele de încercat pe insulă. Este un demers subiectiv, dar sper să vă inspire dacă veţi poposi în acest loc superb.

1.      Trăieşte atmosfera din Fira, capitala insulei, care mişună mereu de turişti. Sunt multe magazine, biserici, baruri, restaurante şi taverne, iar viaţa de noapte o găseşti aici.

2.      Savurează un frozen yogurt cu nuci şi fructe uscate. (Atenţie la topping-urile nu foarte sănătoase!)

frozen-yogurt-grecia

3.      Parcurge în tihnă drumul Fira – Imerovigli – Oia şi bucură-te de vederea asupra calderei, de marea întinsă cât vezi cu ochii şi de perspectiva cuprinzătoare asupra insulei.

4.      Plimbă-te prin Imerovigli şi pierde-te pe străduţele-labirint. Vei rămâne uimit de rotunjimile gardurilor şi caselor albe, de terasele hotelurilor cu vedere la mare şi de piscinele imense.

imerovigli-santorini-grecia

5.      Din Imerovigli, mergi pe drumul îngust până în inima peninsulei Skaros, unde se află câteva ruine ale unei cetăţi medievale. Dacă eşti mai aventurier, poţi urca până în vârful stâncii. De asemenea, mai jos, după stâncă, vei găsi ascunsă bisericuţa Panagia Theoskepasti, la care poţi să ajungi pe o potecă şerpuită, un pic abruptă.

skaros

skaros-biserica-santorini

6.      Mergi pe strada placată cu marmură din Oia, de-a lungul căreia sunt multe galerii de artă, magazine cu bijuterii şi buticuri cu suveniruri.


REDUCERE 10% pe booking.com

Dacă faci o rezervare folosind site-ul booking.com, folosește acest link https://www.booking.com/s/57_6/becdd4a0 și primești înapoi 10% din prețul cazării la sfârșitul vacanței! 

Poți beneficia de reducerea de la acest link doar o singură dată.


7.      Din Oia, coboară pe scări până în portul Amoudi. Îţi recomand cu mare drag tavernele de aici, unde găseşti mereu peşte proaspăt şi fructe de mare. Dacă eşti prea obosit să urci pe jos şi nu te deranjează miosul, poţi apela la măgăruşi. N-am încercat, deci nu ştiu cum e şi cât costă, însă cu siguranţă poţi negocia cu însoţitorii lor.

portul-amoudi-santorini

8.      Priveşte apusul de soare. Deşi Oia este locul „clasic” pentru a privi apusul în Santorini, eu îţi sugerez să încerci Imerovigli, unde nu este foarte aglomerat, însă spectacolul este la fel de fascinant. În schimb, dacă preferi o atmosferă mai agitată şi mai turistică, mergi la Oia.

9.      Vizitează Muzeul Vinului, amenajat de familia Koutsoyannopoulos, unde vei putea şi degusta câteva tipuri de vinuri de producţie proprie. Santorini are şi multe alte muzee interesante; o listă completă a lor o găseşti aici.

10.  Fă o vizită la Casa Argyros, fostă reşedinţă a familiei lui George Argyros, întreprinzător cu afaceri pe piaţa vinului. Clădirea a fost construită în 1888 şi îmbină arhitectura tradiţională a insulei cu elemente neoclasice. În urma cutremurului puternic din 1956, familia a plecat din această clădire, care a rămas părăsită pentru 35 de ani, fiind ulterior renovată şi transformată în muzeu de către urmaşi. Mobilierul, picturile de pe tavan şi unele piese interioare se conservă de atunci. Casa Argyros a primit distincţia „Europa Nostra” din partea Uniunii Europene.

santorini-casa-argyros

casa-argyros-santorini

argyros-mansion-santorini

11.  Încearcă tradiţionalele chifteluţe din roşii, piureul de fava şi salatele cu capere.

12.  Se spune că “în Santorini sunt mai multe biserici decât case, mai mult vin decât apă şi mai mulţi măgari decât bărbaţi”. Nu ştiu cât de actuală mai e astăzi această zicală, însă în cinstea vremurilor apuse, bea un vinsanto la o tavernă de pe malul mării. Yamas!

13.  Dacă stai un pic mai mult pe plaja Kamari, ai ocazia să vezi şi să asculţi avioanele care trec foarte aproape deasupra ta. Aeroportul e la doi paşi.

avion-santorini

14.  Închiriază o bicicletă din Kamari şi mergi la Plaja Monolithos, unde vei găsi nisip fin (însă tot negru) şi apă puţin adâncă. Este o plajă în special pentru familii cu copii. Dacă nu ştii să înoţi prea bine, aici te poţi bălăci în voie. O bicicletă costă 10 euro/zi, la Free Ride Santorini. Tipul de acolo a fost foarte simpatic şi am avut surpriza să nu fie nevoie de buletin sau paşaport, ci am completat doar un contract şi ni s-a dat chitanţa aferentă. Nu sunt multe locuri de închiriat biciclete în Santorini, majoritatea centrelor au maşini, ATV-uri şi scutere, însă dacă vrei să faci un pic de mişcare, e o variantă foarte bună. Drumul până la Monolithos nu e foarte abrupt (urcuşurile sunt situate în partea de vest a insulei), aşa că nu va fi foarte obositor.

monolithos-beach-santorini

15.  Tot din Kamari, urcă pe creasta dealului din apropiere, Mesa Vuno, până la Thira Antica. De acolo, admiră priveliştea spre Kamari şi spre mare. Aici există şi un sit arheologic, cu temple şi case, dacă eşti amator de aşa ceva. Poţi coborî apoi pe o potecă până la Perissa, o altă staţiune la malul mării, şi de acolo merge la plaja Perivolos.

perissa-santorini

16.  Pentru o atmosferă medievală grecească, mergi la Pyrgos, un mic sat aşezat pe culmea dealului, de unde poţi vedea împrejurimile şi poţi bea o cafea la o terasă umbroasă de pe creastă.

pyrgos

pyrgos-santorini

17.  Relaxează-te pe Plaja Roşie. Chiar dacă nu este o plajă mare sau amenajată (a avut loc o prăbuşire de stânci relativ recent), vei fi impresionat de peretele roşu din spate.

plaja-rosie-santorini-grecia

18.  Dacă preferi satele mai liniştite, încearcă Exo Gonia, situată în vârful unui deal, cu o bisericuţă un pic diferită, sau fă o plimbare până în Megalohori, o altă aşezare pitorească.

19.  La Akrotiri poţi vizita, pe lângă situl arheologic, Castelul Veneţian (Kasteli) şi partea  conservată din turnul La Ponta, ce datează din secolul XIII. Aici vei avea surpriza să dai peste o expoziţie de instrumente muzicale, printre care tsabouna (un instrument muzical tradiţional asemănător cimpoiului), fluiere şi instrumente greceşti de percuţie. Poţi lăsa o donaţie pentru reconstrucţia completă a turnului.

20.  *Dacă eşti amator de aventură pe mare, mergi cu ferry-ul pe insulele vulcanice Palea Kameni şi Nea Kameni (nu-ţi imagina valuri de lavă fierbinte curgând, vei fi dezamăgit). Nu am fost aici şi nu ştiu cât de impresionant e, însă dacă vrei să “bifezi” experienţa de a merge pe un vulcan activ, e o ocazie bună (Apropo, altă variantă ar fi Etna, în Sicilia, unde priveliştea craterelor e superbă)

Aţi fost în Santorini? Ce alte locuri şi experienţe recomandaţi?

8 thoughts on “20 de experienţe şi locuri de văzut în Santorini

  1. Bia

    Ai avut parte de o experienta pe cinste in Santorini! Super misto recomandarile! Ufff… prea multe locuri de vazut si prea putin timp 😛

    Reply
    1. Andra :) Post author

      Mie o săptămână mi s-a părut tocmai bine 🙂 Ce-i drept, nu sunt fan stat la plajă, poate şi de-asta a fost ok perioada de timp, am economisit ore bune de zăcut 😀

      Reply
  2. Loredana

    Tocmai ce ne-am intors din Santorini!
    Am realizat ca am omis plaja Monolithos si portul Amoudi – chiar imi doream sa le vad, dar se pare ca le-am omis.
    In rest, drumul Fira-Imerovigli e de facut pe jos – superb!
    Apusul mi-a placut cel mai mult la Imerovigli, dar si in Firostefani a fost frumos! Oia mi s-a parut mult prea aglomerat, chiar a reusit sa ma enerveze…

    Reply
    1. Andra :) Post author

      Mă bucur că ai avut o vacanță frumoasă în Santorini! E un loc minunat, îți doresc să revii să vezi și restul locurilor faine 😉

      Reply
  3. Mariana Darlea

    Tocmai m-am intors din Santorini, august 2020, am stat doar 3 zile dar am vazut tot ce se putea vedea. Am inchiriat o masina cu care poti da turul insulei in maxim o ora jumatate. Datorita pandemiei nu a fost trafic mare dar in Tira si Oia erau destul de multi turisti. Am incercat sa-mi imaginez cum ar fi fost daca nu era pandemie pe strazile inguste unde chiar si acum era greu sa faci o fotografie sau sa te bucuri de peisaj. Acum ca am vazut cum e, nu as repeta experienta in lunile de varf. Drumurile sunt foarte proaste in Santorini, pe o insula asa mica dar cu un aflux asa mare de turisti e greu de inteles cum de drumurile sunt atat de proaste. Impresionata am fost de masinile localnicilor (nu toti) care erau niste vechituri ruginite, lovite pe toate partile, cu bucati lipsa din caroserie sau bare si faruri sparte sau lipsa dar nu am simtit niciodata mirosul acela urat de gaze de esapament in urma lor. Cazare am avut in Perissa, Andreas Studio, si am fost extrem de multumiti, camera spatioasa cu vedere la piscina, cu chicineta, balcon si mic dejun inclus. Am incercat sa mancam la restaurante recomandate pe diferite site-uri dar nu am fost multumiti, un exemplu e Dimitri’s, recomandat cu fructe de mare delicioase si la pret bun, a fost dezastru. La fel si vinul Vinsanto, extrem de dulce. Am cumparat o sticla din supermarket chiar cand am ajuns, 26 euro, am reusit sa beau o jumatate de pahar diluat cu multa apa, acest vin e un lichior extrem de dulce, am lasat sticla in frigider, poate s-a bucurat camerista. Am mancat foarte bine in Perissa la restaurantul Apollon, au un meniu bogat cu specialitati grecesti, peste si fructe de mare. Ne-am simtit excellent, efectiv rasfatati de ospatarii romani Gabi, Iosif si Sofia. Patronul e grec dar vorbeste si el romaneste. Mancarea excelenta la preturi convenabile. Restaurantul are terasa la plaja si sezlonguri, un ospatar serveste toata ziua la sezlonguri. Cel mai bun timp l-am petrecut la acest restaurant unde ne-am simtit ca in familie, e un loc unde iti poti petrece toata ziua fara sa te plictisesti.

    Reply
    1. Andra :) Post author

      Mulțumim pentru recomandări! Se pare că a fost o vacanță tare plăcută 🙂
      Chiar aș fi curioasă să văd Santorini pe timp de pandemie 😀

      Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.