În timp ce îmi făceam cumpărăturile într-un Mega Image, am dat peste un mix interesant: couscous cu seminţe de cânepă. Couscous nu mai mâncasem de mult, cu atât mai puţin seminţe de cânepă, aşa că mi-am luat o punguţă, fără să am în minte vreo reţetă anume.
Ajunsă acasă, am constat cu uimire că prepararea va fi mai uşoară decât am crezut, având în vedere că nu trebuie fiert, ci pur şi simplu se toarnă peste el apă fierbinte, se acoperă şi se lasă apoi 5 minute să se umfle. Deci e perfect pentru zilele în care eşti pe fugă şi nu ai mult timp la dispoziţie pentru gătit ceva mai complicat. Practic, e ca şi cum ai face un ceai.
Seminţele de cânepă sunt foarte hrănitoare, au un conţinut ridicat de proteine, fibre şi minerale, iar uleiul obţinut din ele este bogat în acizi graşi polinesaturaţi omega 6 şi omega 3. Couscous-ul este de fapt un griş din grâu dur, mărunt, fiind foarte apreciat în bucătăria marocană, unde se prepară cu carne de pui, legume şi condimente.
Am făcut două feluri de mâncare, ambele simple, dar consistente şi gustoase:
Couscous cu legume
Am pregătit mai întâi couscous-ul. Cum spuneam mai sus, trebuie doar să turnaţi apă fiartă peste el şi să lăsaţi puţin să se pătrundă – se foloseşte o măsură de apă la o măsură de couscous.
În timp ce couscous-ul lenevea la căldură, am tras la tigaie o ceapă cu puţin ulei şi apă, apoi am adăugat alte legume: morcovi, mazăre, ardei, roşii, conopidă şi brocoli. După ce au fiert puţin, am mai pus nişte roşii pasate, iar când mâncarea a fost aproape gata, am turnat şi couscous-ul peste şi am amestecat. E important să aveţi mai mult sos, pentru că oricum couscous-ul absoarbe destul de mult lichid şi riscaţi să iasă o mâncare prea “uscată”.
Desert de couscous cu lapte
În loc să folosesc apă, am încălzit puţin lapte, apoi l-am turnat peste couscous, alături de 3 linguriţe de esenţă de flori de portocal. Am adăugat seminţe de chia, pentru mai multă consistenţă, am amestecat bine şi apoi l-am lăsat câteva minute să se liniştească. L-am alintat cu scorţişoară, cardamon şi migdale, am îndulcit cu puţină miere şi gata! Miroase foarte bine şi e numai bun de servit ca desert sau gustare.
Poftă bună!
PS: Puteţi cumpăra couscous bio de aici.
I looove cuscus. De fapt, orice are de-a face cu cerealele. Insa le-am cam redus. Promit insa sa-mi fac pofta saptamana asta, inainte de o mica dieta mai rigida (pre-concediu). Kisses si merci de inspiratie!
Da, couscous-ul are un indice glicemic destul de mare, mai ales dacă nu e integral, dar ca să-ţi faci pofta merge 🙂 Cu drag! Pups şi multă baftă!
Si eu fac des cuscus, imi place! Dar niciodata dulce… cel putin pana acum. 🙂
M-a inspirat orezul cu lapte, care e un fel de comfort food pentru mine 🙂
incerc si eu! 🙂
Spor la gătit! Să-ţi iasă delicios! 🙂
Si eu tocmai mi-am cumparat o cutie de couscous, abia astept sa-l incerc. Tot la o varianta cu legume m-am gandit, dar fara suc de rosii. Acum cred c-o sa incerc reteta ta pentru ca arata senzational!
Pe cutia mea scrie ca la un volum de couscous iti trebuie cam 2 de apă.
Hmmm… s-ar putea ca în funcţie de cât de mărunt e să fie nevoie de o cantitate de apă diferită. Altfel nu-mi explic.
Poftă bună la gătit şi savurat! Eu sunt un mare fan al sucului de roşii, îmi place să “înroşesc” tot, de la ciorbe la tocăniţe şi ghiveciuri 🙂
Am facut si eu tocmai acum o portie de cous-cous cu legume ( legume insemnand morcovi si ceapa , atat am gasit prin casa ) si a iesit foarte buna! Mersi de inspiratie , poate o sa gatesc si acel cous-cous dulce , ca imi place mult cum arata :D!
Cu drag! Îţi mulţumesc pentru mesaj, mă bucur că ţi-a ieşit gustos! Da, trebuie neapărat să-l încerci şi pe cel dulce, eventual poţi să-l “personalizezi” cu ce-ţi place şi ai la îndemână 😉
Bună, Andra! Aseara mi-am pregătit couscous cu legume, inspirată de rețeta de mai sus. Mulțumesc foarte! A ieșit chiar bun, deși nu am respectat întocmai mixul de legume, am pus ce aveam eu prin casa (ceapă, morcov, ardei, dovlecel, conopidă și ciuperci; la final, am adăugat o ceapă verde marunțita) Delicios într-adevăr! O zi minunată și inspirație la gătit! Ne inspiri și pe noi cu ideile și voioșia ta la gătit!
Hello! Mulțumesc, mă bucur mult că ți-a plăcut! :* Ăsta e și farmecul, să improvizezi cu ce ai prin bucătărie 😉