„Patru plăceri pe zi” e o carte subţirică şi sinceră. Nu vrea să pară ceea ce nu este, adică o lucrare grea şi revoluţionară, aşa cum se întâmplă cu multe dintre cărţile self-help. În schimb, oferă o colecţie de recomandări şi exemple pentru a învăţa să construim, să primim plăcerea în viaţa noastră.
„O stare de veghe care ne focalizează asupra a ceea ce ne face bine şi ne aduce liniştea” – aceasta este definiţia plăcerii, pe scurt. Plăcerea adusă în discuţie în cele o sută şi un pic de pagini ale cărţii nu are nimic de-a face cu cea care deschide calea conduitelor nocive şi a dependenţelor sau cu consumul excesiv. Dimpotrivă, plăcerea nu se află în „a face”, ci în „a fi”. Ea constă în lucruri simple şi nu este o stare permanentă, ci „un moment tranzitoriu de plenitudine”. Momentele de plăcere trebuie căutate, adesea cucerite, ele nu vin pur şi simplu.
Astfel, autoarea ne propune să ne gândim la 25-30 de plăceri personale din care extragem cele 4 sau mai multe plăceri zilnice. Acestea trebuie să fie o prioritate pentru noi şi să ne dăm interesul pentru a le pune în practică. La început s-ar putea să fie mai greu să ne găsim timp pentru ele, însă cu trecerea zilelor îndeplinirea plăcerilor va deveni o obişnuinţă.
A simţi plăcerea înseamnă să te afli în viaţă şi să fii bucuros, apreciind în mod conştient clipa prezentă. Această plăcere depinde de senzaţiile noastre şi se efectuează într-o manieră activă, nu trebuie să aşteptăm ca alţii să ne facă fericiţi.
A-ţi acorda plăceri este un mijloc de a te iubi mai mult, iar a te iubi mai mult înseamnă să devii capabil să-l primeşti pe altul într-o iubire autentică. A te iubi pe tine însuţi devine, deci, şi un gest altruist, pentru că astfel cel de lângă tine poate primi ceea ce ai mai bun de oferit.
Plăcerea are consecinţe pozitive şi asupra sănătăţii (despre acest subiect găsiţi mai multe detalii în cartea „Dragoste şi supravieţuire”). Trăirea plăcerii fortifică sistemul imunitar şi întăreşte dorinţa de luptă în cazul unor boli grave.
O idee menţionată în carte şi care m-a pus puţin pe gânduri este aceea că „plăcerea este o impoliteţe”. Deseori, ajungem să ne simţim vinovaţi pentru problemele altora, astfel că ne vine greu să ne trăim propria fericire şi ajungem să ne molipsim de nefericirea ceilalţi. Nu cred că este corect faţă de noi, în primul rând, să ne interzicem micile bucurii. Dacă vrem să contribuim la fericirea celorlalţi, primul pas este să fim fericiţi noi înşine. Plăcerea este un drept al fiecăruia, să nu renunţăm la el!
Cartea abundă în exemplele unor persoane obişnuite şi cazuri concrete, care fac mai uşor de înţeles teoria. Nu e cine ştie ce filosofie, dar poate fi un început bun pentru cei care vor să simtă din plin plăcerea şi să fie mai prezenţi în activităţile lor de zi cu zi.
Plăcerile mărunte sunt cheia spre adevărata fericire.
Mai mărunte, mai mari, important e să nu uităm de ele 🙂
Off topic -ti-am lasat un comentariu mai lung referitor la inot, la articolul meu. Merita incercat. Nu abandona ideea de a învăţa să înoţi.
Mulţumesc 🙂
Pingback: (Re)Împrieteneşte-te cu mâncarea! Şi cu tine însăţi – Elena Ceciu | Zâmbet şi sănătate
Pingback: Pauza de prânz, momentul de respiro al zilei | Zâmbet şi sănătate