Citesc deseori pe forumuri sau aud întrebări de genul: “Îngraşă alimentul x?”, “Slăbesc cu alimentul y?”, Am văzut şi foarte multe articole pe tema asta, propunând diverse alimente ca soluţie pentru „arderea caloriilor” sau „accelerarea metabolismului”.
Am mai spus că nu am încredere în alimente-minune care promit să te scape de kilogramele în plus peste noapte. Nu cred nici că anumite produse, un fel de “oi negre”, îngraşă pur şi simplu, în orice împrejurare şi în orice context. De ce?
Alimentele pe care le mâncăm nu acţionează izolat.
Alimentaţia lucrează ca un întreg, deci ar fi mai corect să spunem că nu îngraşă ceva anume, ci un stil alimentar dezechilibrat per ansamblu.
Sunt, într-adevăr, anumite categorii de alimente care au un indice glicemic mai ridicat sau mai multe calorii. Însă problema aici ţine de cantitatea, calitatea şi frecvenţa cu care sunt consumate.
Una este să mănânci cartofi prăjiţi în fiecare zi şi altceva să-i mănânci o dată pe lună sau mai rar. E o diferenţă şi dacă îi consumi alături de o bucată de friptură grasă îmbibată în ulei prăjit sau lângă o salată mare de legume. Desigur, contează şi cât de mulţi cartofi mănânci. Şi nu e aceeaşi chestie dacă îi cumperi de la fast food sau îi faci tu, acasă, din cartofi „adevăraţi”.
La fel şi în cazul dulciurilor: o prăjitură de calitate, din ingrediente simple, savurată cu drag la o ocazie specială, nu va avea acelaşi efect ca un platou de prăjituri la pungă mâncate pe fugă pe marginea biroului, în loc de prânz.
Observaţia este valabilă şi în cazul inamicilor „clasici” ai sănătăţii: grăsimea, zahărul şi sarea. Ei pot determina într-adevăr excesul de greutate sau probleme de sănătate, unele chiar grave, atunci când sunt consumate fără măsură. Iar problema vine din faptul că, în prezent, acestea au devenit o sursă de calorii ieftine şi sunt consumate într-un mod dramatic de excesiv.
Sunt foarte mulţi factori care ne influenţează starea de bine şi sănătatea. Pe lângă alimentaţie, ereditatea, unele afecţiuni, prezenţa sau absenţa mişcării, anumite medicamente, sexul, vârsta, perspectiva generală asupra vieţii, etc. îşi pun amprenta asupra existenţei noastre. Pe scurt, stilul de viaţă per ansamblu. Uneori şi hazardul, că ne place sau nu. Este necesar să existe o armonie între componentele vieţii noastre în general, şi între cele ale alimentaţiei în special.
Reblogged this on Playground.
Un articol foarte bun!
Mulţumesc, Alice 🙂
Sper să ajute pe cât mai mulţi!
Deci fara cartofi prajiti in fiecare zi? E trist. Dar fiindca sunt barbat si consum mai multe calorii decat o femeie imi este permis? 😀
Cartofi prăjiţi în fiecare zi nu aş zice că e o alegere foarte sănătoasă 😀 Dar până la urmă depinde doar de tine 🙂