Vineri seara, pofta de ceva bun m-a inspirat, aşa că am pregătit în sfârşit un desert pe care mi-l doream de mult timp, şi anume quinoa cu lapte. A ieşit aşa bun, că nu pot să nu vă povestesc despre el 🙂
Se face foarte uşor, cam la fel ca orezul cu lapte: se spală bine quinoa, apoi se fierbe în lapte, la foc mic. Se amestecă din când în când ca să nu se lipească. Cantităţile şi timpul de fierbere le aproximez din ochi şi după gust, aşa că vă invit să experimentaţi 😀 Când a fost gata am pus deasupra scorţişoară din belşug, puţin cardamon şi nişte merişor. Ca să fie mai consistentă, spre budincă, am adăugat la final şi seminţe de chia, care absorb lichidul şi fac amestecul mai dens. Acestea conţin mult calciu, fibre, fier şi tot felul de nutrienţi benefici pentru organism.
Apropo de sănătate, câteva informaţii despre quinoa:
- este o plantă originară din America de Sud, fiind cunoscută şi cultivată de peste 5000 de ani. Făcea parte din alimentaţia cotidiană a aztecilor şi a incaşilor.
- nu are gluten, aşa că poate fi consumată fără probleme şi de persoanele sensibile la gluten. Quinoa nu este o cereală, ci aparţine aceleiaşi familii din care face parte şi spanacul (chenopodiaceae)
- se spală bine înainte de a se pune la fiert, altfel poate avea un gust amărui
- are proprietăţi nutriţionale deosebite: conţine fier, fosfor, zinc, magneziu, fibre şi proteine vegetale valoroase.
- e foarte săţioasă
- are un indice glicemic scăzut – 35
Abia aştept să mai încerc şi alte combinaţii pentru quinoa cu lapte, de exemplu cu fulgi de migdale, nuci, ciocolată neagră rasă, cocos. Deja îmi plouă în gură! 😀
Deşi nu am îndulcit-o deloc, gustul e foarte bun, poate şi datorită merişorului. Dacă totuşi simţiţi nevoia de ceva mai dulce, încercaţi cu miere sau stevia. Desigur, mai există şi varianta preparării cu lapte vegetal, de cocos, migdale etc. în loc de lapte obişnuit.
Poftă bună!
PS: 2013 a fost declarat „Anul internaţional al quinoa” 😀
—–
Laptele ar trebui să fie degresat, ca sa pastram indicele glicemic scazut? Ai cumva idee ce indice glicemic are laptele praf de soia?
E ok şi laptele degresat, dar şi cel cu 1,5% 🙂
Se pare că cele mai multe produse cu soia au indice glicemic scăzut, potrivit informaţiilor de aici: http://www.montignac.com/en/search-for-a-specific-glycemic-index/. Dacă scrii “soy”, vei vedea mai multe denumiri generale de produse, cu IG-ul corespunzător. Însă acestea sunt doar orientative, dacă marca pe care o ai tu conţine şi zahăr sau alţi îndulcitori, IG-ul poate varia.
Foarte bun ce ai facut tu aici, sunt convinsa. Imi place foarte mult quinoa, dar de curand am citit articolul asta si m-am dezumflat putin E cam trist: http://www.guardian.co.uk/commentisfree/2013/jan/16/vegans-stomach-unpalatable-truth-quinoa.
Da, e trist 🙁 Şi ce e şi mai trist e că nu prea avem controlul asupra a ceea ce mâncăm, în sensul că în 90% din cazuri nu ştim de unde provine. Există certificarea “Fair Trade”, dar până acum, în afară de vreo câteva mărci de ciocolată, nu prea am văzut-o. Sigur că cel mai indicat ar fi să alegem produse locale, dar cred că e aproape imposibil să avem o alimentaţie bazată exclusiv pe ele.
cardamom, chia…merisor…si asta e oar o varianta…mi-ai facut pofta.
Se prepară foarte uşor 😉 Poftă bună!
Quinoa si Chia sunt niste chestii de care numai am auzit,is la mare moda acum dar nu m-au tentat inca,desi mananc destul de sanatos,dar in general sunt conservatoare 😀
Eu le mănânc pentru că-mi plac, nu pentru că-s la modă 😀 Dar se poate şi fără ele, cu siguranţă 🙂
Eu in seara asta vreau sa fac orez cu lapte si multa scortisoara 🙂
Mmm, combinaţia de lapte cu scorţişoară mi se pare divină! 🙂
va recomand sa consumati quinoa in primul rand din punct de vedere al proprietatilor pe care acestea le detine iar in al doilea rand pentru faptul ca modul de preparare este f usor (asemeni orezului), eu mi-am cumparat la cantitatea de 500g de la ameplant. Recomand!
Ador quinoa, dar mănânc destul de rar. Mai nou am făcut o pasiune pentru semințele de chia. Îmi place senzația pe care o ai când le descoperi în mâncare. Aproape în fiecare dimineață mănânc iaurt cu cereale peste care pun semințe de chia. Se pare că ajută foarte mult și la slăbit. 🙂
Şi mie îmi plac cerealele de dimineaţă cu seminţe de chia, sunt mai consistente 🙂
Iarna îmi mai fac şi eu quinoa, se recomandă pentru cei care nu mănâncă deloc carne. Nu mi-am făcut însă niciodată cu lapte, doar fiartă în apă cu sare, iar în farfurie pun bucăţi de diverse fructe, ca să nu fie chiar ca terciul. 😀 Mie îmi place. Dar desertul tău, cel puţin şi din poză, arată delicios.
Quinoa e foarte bună şi în varianta sărată, cu păstăi, linte, roşii, ulei de măsline şi condimente, de exemplu 🙂 sau ca pilaf. Ai încercat? 🙂
Vai ce pofta mi-ai facut, nu stiu daca este din cauza ca n-am mancat decat o chifla cu o salata azi, dar arata de zile mari. Poate ma nevoiesc sa-mi fac si eu, mi se par excelent ca mic-dejun.
E o variantă foarte potrivită pentru micul dejun. Mă duce cu gândul la orezul cu lapte, care pentru mine e comfort food 🙂
Super articol. De cand cautam niste retete pentru mic dejun , si de o saptamana caut Quinoa prin magazine…n-o gasesc:(
Are la Mega Image, eu de acolo am luat-o. Şi bănuiesc că şi în hipermarketuri găseşti. Sau încearcă la magazinele tip plafar 🙂
In hyper nu prea au. In Mega nu am incercat. Multumesc de raspuns ! :*
si mie îmi plouă în gură! 🙂
E foarte buna la gust si cred ca e delicioasa in combinatia asta incercata de tine. As fi curioasa sa incerc o quinoa cu ciocolata sau caramel.
Ce gust are cu lapte? Am incercat doar hidratta cu ulei de masline si ceapa…
Mie mi se pare că are exact acelaşi gust ca orezul cu lapte 🙂