Provocare: 6 luni fără shopping

6 luni fara shoppingNu sunt eu cine ştie ce „shopaholică”, dar am citit despre o provocare pe 365dezileresponsabile şi mi-a încolţit în minte posibilitatea de a o pune în practică. (apropo, 365dezileresponsabile e un site cu sfaturi utile, la obiect, despre obiceiuri de consum mai sănătoase şi mai prietenoase cu mediul)

Despre ce e vorba mai exact?

Nu cumpărăm haine timp de un an şi folosim garderoba pe care o avem deja.

M-am uitat puţin prin dulap şi am ajuns la concluzia că am destule haine şi accesorii, atât pentru sezonul cald, cât şi pentru cel rece. Cu toate astea, mi-am fixat o perioadă mai scurtă, de doar 6 luni, adică până la sfârşitul lunii iunie. În acest timp nu o să cumpăr îmbrăcăminte, încălţăminte sau accesorii, ci o să mă folosesc de ceea ce deţin.

Poate vă întrebaţi: de ce să facem asta? De ce să renunţăm la o plăcere aşa tipic feminină şi aducătoare de mulţumire (oare?) şi să nu mai mergem la shopping timp de câteva luni?

Câteva motive:

  • „Collect moments, not things”

Nu e nimic rău în a face cumpărături, e clar că avem nevoie de pantofi şi haine. Iar uneori o pereche nouă de cercei frumoşi sau o fustă colorată chiar ne pot face ziua mai frumoasă. Însă uitându-mă în jur observ că shopping-ul a ajuns să ne acapareze timpul liber, devenind aproape o obsesie. Bântuim non stop prin magazine şi mall-uri şi cumpărăm tot felul de lucruri de care nu avem nevoie, sub impulsul momentului şi al promisiunilor din reclame că dacă vom deţine produsul X ne vom simţi mai buni, mai frumoşi, mai împliniţi. Ceea ce, din păcate, nu prea se întâmplă.

Unele lucruri nu se pot cumpăra. Perioada fără shopping poate fi un bun prilej pentru a ne dedica lor.

Mai multe despre cumpăratul compulsiv:

Cum să cumperi sănătos – April Lane Benson

  • Timp câştigat

cum sa faci ordine in dulapul cu haineShopping-ul reprezintă o modalitate de relaxare, de plimbat şi, eventual, sporovăit cu prietenele. Însă de multe ori înseamnă şi ore pierdute, stat la cozi, aglomeraţie, plus nervi că nu ai găsit ce vroiai, că nu îţi vine rochia aia drăguţă sau că vânzătoarea a fost cam nesuferită. Dacă tragem linie, constatăm că shopping-ul haotic e un mare mâncător de timp. Timp pe care am putea să-l folosim în scopuri mai constructive, inclusiv pentru odihnă.

  • Economii

E cel mai evident avantaj: banii pe care i-am fi dat pe haine pot fi puşi deoparte, la „saltea” sau la bancă.

  • Imaginaţie şi creativitate

Provocarea ne va determina să ne luăm “la puricat” dulapul şi să găsim noi modalităţi de a combina diferite haine, de a le accesoriza şi a le da poate o faţă nouă. Avem ocazia de la ne pune la contribuţie creativitatea şi simţul artistic şi de a reinventa tot felul de ţinute.

Câteva idei pentru o relaţie mai bună cu dulapul de haine:

N-am nimic de îmbrăcat! – Judie Taggart, Jakie Walter

  • Independenţă

Când simţi că eşti dependent de un lucru şi apoi reuşeşti să îi rezişti sau să te eliberezi de el, te simţi mai puternic, mai liber. Dacă ai impresia că nu se poate trăi fără shopping zilnic, după un astfel de experiment poţi să descoperi că, de fapt, viaţa e la fel de frumoasă şi în lipsa acestei activităţi.

  • O atitudine eco

Provocarea asta are şi un iz de anticonsumerism şi promovează indirect o atitudine eco-friendly, pentru că ne face atenţi la gestionarea mai eficientă a resurselor.

Desigur, o astfel de provocare are şi dezavantaje: dacă vedem la reduceri un model de haină sau geantă pe care ni l-am dorit de mult, va fi greu să rezistăm tentaţiei şi ne va părea rău că ratăm o aşa ocazie.

Acum, partea cea mai importantă:

Personal, această provocare nu este neapărat despre renunţare, ci mai mult despre redistribuire. Să nu credeţi că mă transform într-o ascetă sau într-un Hagi Tudose 😀 Nu, nicidecum. Vreau ca banii, timpul şi energia pe care le-aş fi investit în shopping să le canalizez spre domenii care chiar contează pentru mine: activităţi creative, vacanţe, răsfăţuri culinare, ieşit în oraş, cursuri etc.

schimba hainele2O să şi trisez un pic: chiar dacă nu voi face cumpărături, nu înseamnă că garderoba mea nu se va înnoi; voi participa la schimburi de haine şi bazaruri cu lucruri gratis şi dacă voi găsi hăinuţe care îmi plac şi mi se potrivesc o să le adopt cu drag. Până la urmă, provocarea se referă la cumpărat, nu la schimbat sau primit 😛

Cum am scris şi în titlu, o iau ca pe o provocare, ca pe un joc. Nu e vorba de o acţiune extremă, ci despre un experiment. Pe mine mă motivează atitudinea relaxată, de tipul “dacă merge – bine, dacă nu – la fel de bine”, aşa că am luat în considerare varianta de a eşua în a nu cumpăra nimic. Însă chiar şi aşa, cu siguranţă voi economisi timp şi bani.

Pe 1 iulie promit să povestesc cum a fost 🙂

PS: Ce ziceţi? V-ar tenta şi pe voi o asemenea provocare?

PPS: Şi încă ceva. Nu am nimic împotriva persoanelor care iubesc shoppingul. Fiecare îşi petrece timpul liber şi îşi cheltuie banii absolut cum crede de cuviinţă 🙂

Sursa foto

—–

Dacă ţi-a plăcut acest articol şi crezi că poate fi util şi altora, dă un like & share pe Facebook 😉

—–

26 thoughts on “Provocare: 6 luni fără shopping

  1. O Oană

    Dacă nu aș fi avut o perioadă în care n-am cumpărat nimic, poate aș fi făcut și eu treaba asta. Dar visez deja la niște rochii frumoase pentru vară 😀 Probabil până în iulie doar rochiile le voi cumpăra. Anyway, good luck 🙂

    Reply
  2. iuliananescu

    imi place foarte mult articolul tau: ai pus foarte mult suflet, sau mi se pare doar mie? 🙂

    Cat despre provocarea asta: nu cred ca ma pot abtine, cel putin nu pana in vara. Am o scuza foarte buna (wedding), iar dupa eveniment…poate urmeaza altul. Nu stiu, gasesc eu ceva.
    Si acum serios: ar fi foarte bine sa renuntam din cand in cand la cumparaturi, la aspectele superficiale din viata noastra si sa fim un pic mai spirituali, mai creativi si mai fericiti cu ce avem.

    Reply
    1. Andra :)

      Am “rumegat” destul de mult subiectul, da 🙂
      Şi eu am o nuntă, dar prin august, aşa că din iulie încolo o să-mi cumpăr ţinuta. Zic că e timp destul 😀
      E unul dintre obiectivele provocării: să îmi dau seama cât de multe am şi să fiu mai recunoscătoare.

      Reply
  3. ella

    Eu cred ca as rezista. 🙂 In trecut am avut perioade cand faceam shopping doar in momentele cand era neaparat nevoie. Chiar cred ca nu-s dependenta de cumparaturi insa recunosc ca imi place la nebunie sa cumpar lucruri. Nu neaparat haine, ci si lucruri pentru casa, cosmetice, cadouri pentru cei dragi!

    Reply
    1. Andra :)

      Cred că e cel mai ok aşa, să faci cumpărături doar când ai nevoie 🙂 Nu ştiu, eu am început să mă gândesc mai bine înainte să cumpăr lucruri: dacă le iau şi n-am nevoie de ele o să stea aruncate prin casă şi o să ocupe loc degeaba. Dacă le cumpăr să le dau, deja sună mai bine 😀

      Reply
    1. Andra :)

      Îţi înţeleg cumva nedumerirea :)) Nu toţi avem aceleaşi pasiuni. Şi mie mi-e greu uneori să înţeleg anumite obiceiuri şi atitudini: fumatul e doar un exemplu…

      Reply
  4. Pingback: Fii aşa cum vrei | Romania Pozitiva

  5. Mira

    Pot să-ţi spun că de mult timp am adoptat stilul acesta de viaţă, cât mai simplu, care mie mi se potriveşte. Nu am fost niciodată o mare pasionată de cumpărături, mai ales haine, doar de dragul de a lua. Dar acum sunt mai atenta, cumpăr rar haine, dar cumpăr de calitate. Şi mai mult de sport, pentru călătorii. Asa ca, provocarea ta exista pentru mine de mult timp, fiindca a fost o alegere si este ceva care imi face placere. Dar daca nu o faci pentru ca vrei sa alegi un stil de viata cât mai simplu şi simţi că ţi se potriveşte, nu cred ca merge… 🙂 Cum spui tu, vezi peste două zile o rochie care îţi place şi este la reduceri… ei bine, poţi rezista? 😀

    Reply
    1. Andra :)

      Şi eu am în vedere un obiectiv pe termen lung, chiar dacă provocarea am fixat-o doar pentru 6 luni: pe viitor să cumpăr haine dacă am nevoie, nu doar de dragul de a avea şifonierele pline. Eu zic că mi se potriveşte abordarea asta, iar prin “experimentul” de faţă cred că o să mă pot antrena mai bine 🙂

      Reply
  6. Pingback: Fii aşa cum vrei « Zâmbet şi sănătate

  7. Ana Maria

    Eu deja de un an practic chestia cu NO SHOPPING…am cumparat doar echipament de munte, caci imi lipseau lucruri de iarna…dar in rest mi-am dat seama ca am reusit sa fac ceva excursii din banutii respectivi (de o zi, dar tot e ceva)….PS: Eram una inraita…mergeam la shopping o data pe saptamana :(. Dar acum ma simt mult mai bine :):

    Reply
    1. Andra :)

      Wow, tu fără shopping? 😀 Aş vrea s-o văd şi pe-asta 😛 N-am mai fost de ceva timp la Schimb de haine, dar putem să ne interesăm când e următoarea ediţie şi să mergem 😉

      Reply
  8. Laetitia

    Am citit abia acum articolul. Cum merge experimentul? Am o colegă care a făcut acelaşi pact, din spirit de solidaritate cu prieteni ai săi care îşi pierduseră locurile de muncă. E un exerciţiu de voinţă şi de rezistenţă. Colega mea l-a dus până la capăt, însă era tare abătută în acea perioadă şi oarecum nervoasă, cred că pentru ea reprezenta un efort de voinţă mult prea mare.

    Reply
    1. Andra :)

      Deocamdată merge foarte bine 🙂 Mă simt cumva uşurată că nu mai colind magazinele: dacă şi-aşa nu cumpăr nimic, n-are sens să mai intru. Până acum n-a fost un efort, cred că m-am obişnuit deja cu ideea, nu prea mă mai gândesc la asta. Colega ta a ales provocarea pentru un an?

      Reply
  9. Pingback: Atmosferă de poveste la Belle Boutique – Tulcea | Zâmbet şi sănătate

  10. Pingback: Reciclarea şi ecologia noastră cea de toate zilele | Zâmbet şi sănătate

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.