Anual, în gospodăriile, supermarketurile, restaurantele şi de-a lungul reţelelor alimentare de la producător la consumator în UE sunt irosite până la 50% din alimentele consumabile şi sănătoase.
În acelaşi timp, 79 de milioane de cetăţeni europeni trăiesc sub limita sărăciei, iar 16 milioane îşi primesc mâncarea de la asociaţii caritabile.
15% din alimentele aruncate nici macar nu au fost scoase din ambalaj.
Responsabilitatea pentru risipa de alimente:
- gospodării: 42% (din care 60% este evitabilă)
- producători: 39%
- distribuitori: 5%
- sectorul catering: 14%
În România
Un român aruncă anual la coşul de gunoi 97,5 kilograme de mâncare proaspată. La nivel naţional, tot într-un an, cantitatea de hrană proaspată care ajunge la ghenă se ridică la 1,85 milioane de tone.
(Surse: europarl.europa.eu, green-report.ro)
Recunosc, şi mie mi se mai întâmplă să arunc chestii care au ajuns să se strice pentru că nu le-am mai mâncat. Statisticile astea însă m-au pus pe gânduri, iar ce mi se pare alarmant e că risipim alimente bune, proaspete.
Acum că vin sărbătorile, am senzaţia că vom arunca şi mai multă mâncare…
Seduşi de ofertele „irezistibile” din hipermarketuri, de „promoţii” şi „mega-reduceri”, ne umplem coşurile cu tot felul de alimente de care nu avem nevoie şi care vor sfârşi la coşul de gunoi – stricate sau nu. Porţiile uriaşe de mâncare pregătite pentru masa de Crăciun sau Revelion vor lăsa resturi consistente în farfurii, care vor ajunge, aţi ghicit, tot la pubelă. Plus risipa de la restaurante, din cadrul unor servicii de catering de la evenimente sau chiar din avion.
Şi nici nu vreau să mă gândesc câtă mâncare se aruncă la nunţi, unde majoritatea meniurilor sunt groaznic de burduşite…
Tu câtă mâncare arunci zilnic?
Eu trebuie sa recunosc ca nu prea arunc si sunt mandra de asta. Anii trecuti nu imi puteam da seama cat vom manca intr-o saptamana asa ca luam tot ce imi trecea prin minte! Acum imi fac meniul inainte sa merg la supermarket si cumpar fix cat ne trebuie.
Mai aruncam uneori iaurturi expirate si sosuri, dar foarte rar …
Oricum nu arunc mancare proaspata
Cred că aşa e cel mai bine, să avem un meniu, o listă şi să le respectăm 🙂 Plus că economisim şi bani.
Sunt, da, niciodata nu-mi place sa arunc,iar resturile de paine si altele de genul le dau in gradina,vin pescarusii 🙂
Să înţeleg că pescăruşii sunt un fel de “madanezi” pe-acolo pe la tine? :)))
:))) Sau gaini in ograda :))))
Nu arunc mâncare, nu suport așa ceva, mă doare sufletul când mă gândesc că alimentele alea reprezintă bani munciți. Aveam o cunoștință care-și arunca cu ură sandviciul la gunoi pentru că mama ei (femeie sărmană) făcea ”greșeala” să-i pună în el ardei roșu, nu verde, sau pentru că nu era până cu 2 lei, ci cu 1 lei 50… Cred că din cauza asta am rămas puțin traumatizată cu aruncatul mâncării și evit pe cât pot să o fac.
*pâine, nu ”până”.
Mda, unii oameni chiar nu ştiu să aprecieze ce au…
Andra, se mai intampla sa arunc mancarea, dar niciodata acasa, doar la serviciu. Imi iau pachetel in fiecare dimineata si de cele mai multe ori nu am timp sa-l mananc. Il las la serviciu si a doua zi imi dau seama ca trebuie sa-l arunc. Asta e dintr-o neglijenta mai veche, de pe vremea cand m-am angajat pentru prima data, pe la 19 ani, si nu mancam toata ziua pana cand ajungeam acasa.
Poate o soluţie ar fi un pacheţel cu gustări mai “durabile”, ca să zic aşa, gen fructe uscate, nuci, crackeri, măsline, iaurt sau chiar fructe proaspete 🙂
Acum nu mai arunc macare, foarte rar se intampla sa nu estimez bine, dar mi-e rusine cand ma uit in urma si realizez cata risipa am facut pana am reusit sa ma disciplinez…
Contează că acum ai reuşit, bravo! 🙂
Sincer,îmi fac listă de acasă, cumpăr doar ceea ce am nevoie şi pentru ce perioadă de timp, nu mă tentează alte produse, aşa că fac tot posibilul ca în 20 de minute să cumpăr şi să plec 🙂 Prin urmare, nici nu arunc mâncare. Este trist însă că se aruncă atâta mâncare proaspătă, în loc să fie dată celor care s-ar bucura de ea.
Eşti rapidă! 🙂 Dacă stai mai puţin la cumpărături şi respecţi lista, sunt mai puţine tentaţii de a lua chestii de care n-ai nevoie. Mie îmi place din când în când să mai casc ochii la produse, poate văd ceva nou şi interesant.
ultima data cand am facut ciorbita am fost fata cuminte si am mancat tot din oala…m-ar surprins chiar :D. Si da, de sarbatori se face mare risipa de mancare, eu mereu ii spun mamei sa nu mai gateasca asa mult
Probabil de sărbători oamenii se gândesc că stau mai mult acasă şi au când să mănânce, dar de cele mai multe ori exagerează la cantităţi…