„Nu vei reuşi”, „o să te încurci”, „o să ratezi”, „o să râdă de tine”. De fiecare dată când facem o schimbare sau vrem să întreprindem ceva nou, când ne aruncăm cu poftă într-o experienţă proaspătă, „vocile” astea încep să ne bâzâie prin cap. E greu să gândeşti limpede cu un aşa zgomot demotivant de fundal care îţi pune non stop deciziile la îndoială şi te aruncă pe tărâmul nesiguranţei.
Ţin minte că acum ceva vreme, când am fost pusă faţă în faţă cu o provocare la care mă temeam că nu o să fac faţă, cineva drag mi-a spus următorul lucru:
Pur şi simplu fă-ţi treaba cât de bine ştii tu. Măcar aşa n-o să-ţi poţi reproşa că nu ai făcut tot ce ţi-a stat în putinţă.
M-am simţit mult mai liniştită să aud aceste cuvinte simple, spuse cu o voce caldă şi îngăduitoare. Am reţinut gândul ăsta frumos: să nu-ţi faci treaba de mântuială, indiferent în ce constă ea, chiar dacă dai cu mătura, stabileşti bugete, scrii proiecte sau creezi obiecte din lut.
Oricât ne-am teme de neprevăzut, când ne dăm silinţa să iasă totul cât mai bine şi ne punem întreaga pricepere în joc, pasiunea însufleţeşte munca. Lucrurile bune în care ne implicăm din toată inima au mai multe şanse să se dezvolte armonios. Iar dacă nu va fi de ajuns, ce se poate întâmpla, în cel mai rău caz? Vom trage linie, vedem ce nu a mers, învăţăm o lecţie importantă şi aflăm la ce capitol mai avem de lucrat, ştiind cel puţin că ne-am implicat 100% şi am dat tot ce aveam mai bun.
De cele mai multe ori se întâmplă să avem atât de multe lucruri de făcut, încât ne pierdem răbdarea să acordăm atenţie fiecăruia şi ne mulţumim doar să le bifăm repede, în treacăt, fără să stăruim cu migală asupra detaliilor. Să ieşim din starea în care facem un lucru doar pentru a fi făcut, să(-l) facem BINE!
—
Articol publicat pe RomâniaPozitivă.ro
asa este! sfatul primit a fost de bun simt. n-ai patit niciodata sa pornesti un proiect, o treaba care nu-ti face placere initial si pentru ca te implici chiar sa ai mari satisfactii? eu am patit-o:)
Cred că mi s-a întâmplat şi mie, mai ales în timpul facultăţii 🙂
ai dreptate. eu prefer sa fac un lucru si sa regret ca l-am facut. e mai sanatos decat sa ma intreb „dar cum era daca faceam asa…?”
Şi eu sunt de aceeaşi părere, cel mai bine e să încerci, chiar dacă nu-ţi iese, decât să regreţi 🙂
La urma urmei, daca nu faci din toata inima nici nu are cum sa iasa vreodata ceva bun. Si nici nu cred ca poti lucra mult timp asa, fiindca nu gasesti motivatie si atunci nu te bucuri de ceea ce faci. Sigur, probabil ca se poate, insa e cam trist 🙁 Cum spui si tu, fara pasiune nu merge nimic… 🙂
Pasiunea e cuvântul cheie 🙂 Dar uneori ne e cam greu să o urmăm…
asta incerc sa fac la noul loc de munca, dar practic se dovedeste mai greu decat in teorie 🙂
Te înţeleg! Practica e problema de cele mai multe ori, dar eu zic că se rezolvă cu puţină răbdare şi voinţă 🙂