Weekend la Cluuj

Weekendul ăsta am ajuns pentru prima dată la Cluj-Napoca, într-o mini-vacanţă activo-relaxantă. A fost şi soare, au fost şi nori şi vânt, dar per total vremea a fost prielnică pentru hoinăreală. Luna iulie este una liniştită în Cluj, având în vedere că lumea e prin concedii, iar studenţii în vacanţă; în plus, fiind weekend, traficul în centru era închis.

Am admirat un oraş calm, care îşi întine leneş acoperişurile spre soare în acord cu vorbele molcome ale locuitorilor. Şi mi-a plăcut mult.

Aşa că… vă invit la o plimbare prin Cluj:

Biserica Sfântul Mihail se înalţă curajoasă în Piaţa Unirii. În faţă, o expoziţie de fotografii cu peisaje de vis din România

Biserica Sfântul Mihail Cluj

Strada în oglindă – nu mi-aş fi dat seama de simetria clădirilor dacă nu aş fi aflat pontul ăsta de la o clujeancă autentică 😉 O parte este renovată şi arată foarte fresh, cealaltă îşi poartă cu mândrie patina (şi praful) timpului. Un fel de before and after în acelaşi timp.

strada in oglinda Cluj

Clujul are un punct în plus din partea mea pentru că poate fi văzut de sus, Cetăţuia oferind o vedere panoramică asupra oraşului

cluj vedere panoramica

Stadionul nou, văzut de pe Cetăţuie

stadion cluj

Cazinoul (proaspăt renovat) din Parcul Central

cazinou cluj

Bulevardul Eroilor cu Lupa Capitolina – fiecare casă are un design diferit, nu sunt toate trase la linie, după acelaşi model. Jocul ăsta de înălţimi şi forme mă încântă peste măsură.

bulevardul eroilor cluj

Căsuţă cochetă

casuta cocheta Cluj

Linişte şi pace 🙂

strada din Cluj 4

Statuete pe o clădire din centru

statuete Cluj

statuete pe cladire cluj

Sinagoga

sinagoga cluj

Biserica Reformată

biserica reformata 1 cluj

biserica reformata cluj

O altă biserică

biserica in cluj

Acoperiş colorat

acoperis colorat in cluj

Catedrala Ortodoxă – o biserică mai aparte, cu o verticală curajoasă. Statuia din faţă, în schimb, nu e printre preferatele mele…

catedrala ortodoxa cluj

O stradă care îmi dă senzaţia de libertate 🙂

strada in cluj

Muzeul de Artă – detaliu din curte

muzeul de arta cluj - detaliu

Turnul Croitorilor – o restaurare reuşită. În faţă, statuia lui Baba Novac

turnul croitorilor cluj

Muulte fire 🙂

fire in cluj

O casă mai ciudată care mi-a amintit de Barcelona

cladire 2 cluj

Clădire din centru – şi biciclete

cladire centru cluj

Detaliu simpatic

detaliu casa cluj

Teatrul Naţional

teatrul national cluj

O terasă nou-deschisă – Ferdinand 5

ferdinand 5 cluj

Grădina Botanică – despre ea povestesc mai multe în curând 🙂

gradina botanica din cluj

13 thoughts on “Weekend la Cluuj

 1. Mira

  Minunat Clujul si eu il iubesc mult… Daaa, asta e o problema, cand vrei sa pozezi cladiri in prim-plan apar zecile de cabluri 😀 Oricum, ramane un oras fain 🙂

  Reply
  1. Andra :)

   In pozele mai artistice cablurile astea pot fi chiar interesante – joc de linii, arta moderna…:) Dar da, in cazul pozelor mai “de turist”, cam incurca.

   Reply
 2. Ioana Mureşan

  Ce surpriza! Ma uimesti. Ai spus zilele trecute ceva de-un weekend la Cluj, dar nu mi-am imaginat ca esti asa de rapida! Poate ma ofeream de ghid, in caz ca era nevoie, dar nici prin gand nu mi-a trecut ca tu esti genul “zis si facut”.
  Si ca sa vezi…in scurt timp o sa scriu si eu o postare despre gradina botanica, am mai promis-o cuiva si trebuie sa ma tin de cuvant.

  Cladirea aia urata iti aduce aminte de Barcelona pt ca e stilul Art Nouveau unguresc sau Secession unguresc (echivalentul Art Nouveau catalan sau modernism catalan).

  Eu nu pozez cladiri in Cluj, astept sa ingroape cablurile.

  Reply
  1. Andra :)

   Pai aveam deja programata iesirea, dar oscilam intre Sibiu, Cluj si Timisoara. Si am ales minunatul Cluj, mai ales ca nu mai fusesem 🙂 De obicei nu vorbesc doar de dragul de a vorbi.

   E o provocare sa gasesti unghiul perfect pentru poza, daca nu vreai sa ai fire, dar chiar si asa e un oras simpatic!

   Multumesc de oferta de ghid, tin minte pentru data viitoare 😉

   Reply
 3. Roberts

  am fost o singura data in Cluj si am ramas marcata! e altceva!!! ma bucur ca ti-a placut, eu am numai amintiri frumoase din acea calatorie.

  Reply
 4. Carpathia

  “Cladirea din centru” este Hotelul Intercontinental…sau ce a mai ramas din el. Acum cativa ani un bisnitar a pus mana pe el si voia sa-l transforme in Mall (???). Acum respectivul e dat sub urmarire pt. “diverse”, dar povestea cu Intercontinetaul si neglijenta criminala fata de un patrimoniu asa important este simbolica cu ceea ce se intampla in toata tara
  Pacat…in alta ordine de idei, Clujul e un oras superb. Chiar romantic as zice…Singurul detaliu care strica un pic atmosfera sunt tonele de cabluri. Cred ca mai dureaza 20 de ai pana se sinchisesc sa ingroape cablurile
  Avem cu ce sa ne mandrim in Romania doar ca ar trebui sa avem mai multa grija de ceea ce avem

  Reply
  1. Andra :)

   Cu siguranţă că ar fi nevoie de mai multă grijă pentru patrimoniu 🙂 Cred că vechiului hotel i-ar prinde bine o renovare, dar care să păstreze elementele de arhitectură originale.

   Reply
 5. Cristiana Alexandra

  Vai , ce te invidiez. Iubesc Clujul , dar doar din poze si spusele prietenilor. De atata timp zic ca voi merge in urmatoarea vacanta si mereu apare altceva. Ma bucur ca ne-ai purtat printr-o calatorie virtuala cu ajutorul fotografiilor tale.
  Pupici

  Reply
  1. Andra :) Post author

   Mie mi-a plăcut atmosfera de linişte şi pace de pe străzi 🙂 Am înţeles că asta se întâmplă mai mult vara, când nu prea sunt studenţi, dar în restul anului e un oraş plin de viaţă.
   Sper să ajungi să-l vezi, până la urmă, e tare frumos 🙂

   Reply
 6. Pingback: Prin oraş, la pas | Zâmbet şi sănătate

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.