În vizită la Muzeul Delta Dunării din Tulcea

Când eram mai mică, îmi petreceam o parte din weekend-uri prin muzeele din Tulcea, având în vedere că în micul orăşel posibilităţile de petrecere a timpului liber erau destul de limitate. Stăteam ore bune cu gura căscată la vitrinele cu animale împăiate, comentam tablouri sau admiram bijuuri cochete din epoca bronzului. Pe atunci, muzeul Delta Dunării se afla în altă clădire, respectiv Casa Avramide, în prezent proaspăt restaurată.

De câţiva ani, muzeul s-a mutat într-o locaţie nouă, aproape de faleză, într-o clădire special proiectată şi construită. Faţă de vechiul spaţiu, acesta mi se pare mai mic, dar mai modern, cu lucrări de calitate, amenajat adecvat. Acvariul este mai prietenos şi mai bine luminat faţă de cel vechi şi cuprinde atât peşti din deltă, cât şi exotici. În plus, muzeul are şi un colţ pentru conferinţe, cursuri şi un loc de joacă pentru copii.

Ce e de văzut la Muzeul Delta Dunării?

Imagini din Tulcea şi din împrejurimi, clipuri cu informaţii despre istoria şi geografia locului, formarea Deltei, obiective turistice, locuri de vizitat, fotografii cu oameni şi obiceiuri din deltă, scene cu prinsul şi prelucrarea peştelui. Sunt reconstituite scene din peisajul nord-dobrogean, cu animalele, păsările şi plantele specifice, iar ce mi s-a părut foarte fain este ca geamul lipseşte, aşa că se simte mirosul de frunze uscate din decor. Cum te apropii, peisajul se luminează uşor şi se aud versuri de păsărele şi alte vieţuitoare, astfel că ai impresia că ai aterizat drept în mijlocul câmpiei dobrogene.

Impresiile mele

Celor care au văzut muzee mari şi celebre s-ar putea să li se pară nespectaculos şi poate chiar neînsemnat. Pe mine mă duce cu gândul la copilărie, la acasă şi locurile unde am crescut şi sunt entuzismată că în sfârşit l-am văzut. Mistreţul nu mi s-a mai părut aşa fioros, iar peştii parcă sunt mai vioi şi mai coloraţi. Plus că reţeta pentru borşul de peşte tradiţional mi-a făcut poftă de o ciorbă proaspătă cu mujdei zdravăn…

Nu pot să zic că sunt mare amatoare de muzee – prefer să mă plimb pe străzi şi să respir viaţa reală – , însă acesta îmi trezeşte amintiri frumoase. De fapt, cred că rolul unui muzeu e să aţâte curiozitatea, să ne facă mai deschişi la a descoperi şi a cunoaşte frumuseţile din jur, mai ales când vine vorba de natură, de sălbăticie.

Adresă muzeu: Str. 14 Noiembrie, nr. 1, Tulcea

Program:

 • marţi – duminică: 10:00 – 18:00
 • luni: închis

Preţuri:

 • noiembrie – aprilie: adulţi – 10 lei; copii, elevi, studenţi, pensionari – 5 lei
 • mai – octombrie: adulţi – 15 lei

Site: http://www.icemtl.ro/centrul_ecoturistic.html

10 thoughts on “În vizită la Muzeul Delta Dunării din Tulcea

 1. Pingback: Paste fericit alaturi de cei dragi! « In jurul Kadiei

  1. Andra :)

   La acvariul din Constanta inca n-am fost, dar acesta din Tulcea m-a surprins placut, chiar daca e micut. Pestii exotici au fost o surpriza, in muzeul vechi nu-mi aminteam sa fi fost asa mari si colorati 🙂

   Reply
 2. Silving

  am fost in Tulcea acum multi ani, in copilarie, o data. Mi-a placut,atata retin, si o plimbare pe malul apei,o imagine destul de vaga,dar feeling-ul mi-a ramas.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.