Alimentele „minune”

Ulei de măsline, vin roşu, suc de noni, rodie, fructe goji – ce au în comun? Sunt considerate “alimente-minune“, cu puteri aproape supra-naturale, dacă e să ne luăm după reclama care li se face. Potrivit specialiştilor, consumul lor ar prelungi viaţa şi că ar contribui la refacerea organismului.

vin-chianti

În căutarea „tinereţii fără bătrâneţe”, cercetătorii au studiat gastronomia mai multor societăţi ai căror membri au o stare de sănătate foarte bună şi o rată de supravieţuire peste medie. Au descoperit unele alimente specifice fiecărei comunităţi, care, susţin ei, ar fi responsabile de longevitatea respectivilor oameni. S-a concluzionat, deci, că acestea au calităţi miraculoase şi că ar trebui consumate de toată lumea.

Însă acest demers are defectul de a scoate alimentul din contextul culturii respective şi de a-l considera ca acţionând independent faţă de ceilalţi factori care susţin o viaţă sănătoasă. De fapt, cultura gastronomică a unei populaţii nu se reduce la alegerea unor anumite alimente, ci include şi obiceiurile, credinţele şi ideile care guvernează relaţia populaţiei cu hrana. Iar un rol important îl joacă şi mediul geografic, condiţiile climatice şi economice, în funcţie de care sunt preferate, de fapt, alimentele. Majoritatea populaţiilor se hrănesc preponderent cu produse locale, multe realizate în casă, după reţete vechi. Acordă o importanţă deosebită luării mesei şi desfăşoară o activitate fizică regulată.

Există într-adevăr stiluri alimentare care nu fac bine nimănui, de exemplu „dieta fast-food”; sau alimente care consumate excesiv nu prevăd nimic bun, ca zahărul sau sarea. Însă un mod de alimentaţie ideal, valabil pe tot cuprinsul globului, fără a ţine cont de caracteristicile şi nevoile biologice şi culturale ale fiecărui om, este o utopie.

Din cauza asta nu cred în alimente minune. Este incontestabil că unele alimente au proprietăţi nutriţionale superioare altora. Este foarte adevărat că fructele goji sau uleiul de măsline sunt foarte benefice pentru sănătate. Însă ele singure nu au nicio putere, dacă per ansamblu stilul de viaţă al celui care le consumă este defectuos. Ce rezolvi dacă, pe de-o parte, te îndopi cu fructe-minune, dar pe de altă parte fumezi non-stop, bei de stingi şi nu te mişti deloc? Longevitatea şi sănătatea sunt rezultate ale mai multor factori, alimentaţia fiind doar unul dintre ele. La acesta se mai adaugă mişcarea, lipsa fumatului pasiv şi activ, consumul moderat de alcool, dar şi relaţiile bune cu cei din jur, o anumită perspectivă asupra vieţii şi chiar şi ereditatea.

Majoritatea alimentelor nu sunt bune sau rele în sine, ele devin aşa în funcţie de cât şi cum le utilizăm.

 

4 thoughts on “Alimentele „minune”

  1. Giulia

    toate aceste alimente “minune” trebuiesc cominate cu miscare, optimism si mult mult zambest. ai dreptate, nu poti pe o parte sa mananci numai minunatii si pe alta sa bagi tutun, alcool si fast-food. si eu incerc sa invat sa mananc mai sanatos, sa beau mai mult ceai (verde) si sa fac sport.

    Reply
    1. Andra :)

      Si ce e trist e ca multi sunt dispusi sa plateasca un pret destul de mare pentru aceste alimente minune, crezand ca asa au grija de sanatatea lor, dar in acelasi timp uita de chestii de baza de care ai amintit si tu. Chestii care nu doar ca nu sunt scumpe, dar sunt si gratis (zambetul) sau chiar te scutesc de chestuieli (lasatul de fumat)

      Reply
  2. roberts

    intr-adevar, alimentele-minune pot intretine/ridica nivelul de bine al unui individ dar cred ca poti face si miscare, sa mananci numai ce trebuie, sa nu fumezi, sa nu bei etc. dar ce te faci daca esti un individ nefericit, frustat, rautacios? inutile sunt toate daca esti nefericit, o viata frumoasa si buna nu depinde numai de alimentatie si de sport!:)

    Reply
    1. Andra :)

      Clar nu conteaza doar alimentatia si sportul, bunatatea si bucuria sunt sarea si piperul sanatatii, alaturi de alte “condimente” 🙂

      Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.