Nu e o glumă, ci una dintre multele variante de ciocolată savurate la atelierul de la incubator107, avându-i ca „meşteri” principali pe Diana „Zotterela” şi invitatul ei, Radu, de la Papa Jacques.
Timp de trei ore ne-am răsfăţat papilele gustative cu diverse sortimente de ciocolată Zotter, de la cele mai amare la cele mai dulci. Foarte simpatică şi recuzita, linguriţele, tăviţele şi cănile din care am degustat, precum şi ghilotina pentru tăiat ciocolata. Am început cu – surpriză – o degustare de boabe de cacao, crude şi prăjite; a fost o experienţă inedită şi plăcută, pentru că nu mai văzusem până acum un bob de cacao în realitate. Am admirat şi mirosit şi boabele de cafea crude, apoi ne-am cufundat în delicioasa lume a ciocolatei.
Debutul a fost cea neagră, 100% cacao, consistentă, amară. Au urmat cele cu 70-85% cacao, preferatele mele – neagră cu mentă şi neagră cu portocale (din care mai mâncasem şi înainte) – făcute din puţine ingrediente, de calitate. Simpatică mi s-a părut şi ciocolata de Crăciun (cu vin fiert, scorţişoară, turtă dulce, etc.). Am gustat şi ciocolată crudă, mai făinoasă, diferită de cea obişnuită, dar foarte bună. În încheiere ne-am îndulcit cu ciocolată albă cu miere şi alte bunătăţi, precum şi cu ciocolată de băut, amândouă cam prea dulci pentru gustul meu.
„Cireşele de pe tort” au fost ciocolata cu sânge de porc (cu jeleu de fructe de corn) şi cea cu jumări. Nu vă speriaţi de ingrediente, nu ţâşneşte sânge sau grăsime de nicăieri :D, ambele au gust de ciocolată, iar cea cu jumări nu e greţoasă, ci cu un gust savuros de unt – numai bune pentru a alinta din când în când imaginaţia şi simţutile. Ce mi-a plăcut la aceste două „specii” aparte a fost că ele merg mai departe de ideile preconcepute cu privire la ciocolată şi arată că pasiunea şi creativitatea, alături de un strop de îndrăzneală, pot face minuni chiar şi cu câteva boabe de cacao.
Am experimentat combinaţiile ciocolată-vin şi ciocolată-cafea; vinul alb a mers de minune cu ciocolata, i-a scos cumva dulceaţa în evidenţă. Cafeaua n-am gustat-o, nu sunt fan, dar am aflat că cea din supermarket e de slabă calitate (asta chiar n-a fost o surpriză) şi că, de fapt, cafeaua „adevărată” e dulce şi nu amară, aşa cum cred majoritatea consumatorilor.
Am văzut şi 2 filmuleţe scurte despre culegerea boabelor de cacao şi producerea ciocolatei în manufacturile Zotter, iar Diana ne-a povestit puţin şi despre Joseph Zotter şi modul în care acesta produce şi comercializează alimentul-minune, ţinând cont de principiile Fair Trade.
Un aspect adus în discuţie, pe care vreau şi eu să-l subliniez, este că decât să înfulecăm câte o ciocolată ieftină „de supermarket” în fiecare zi, mai bine alegem un produs mai scump, dar de calitate şi mâncăm o cantitate mai mică.
Închei cu o idee de la Radu: căutaţi oameni pasionaţi de ceea ce fac, ei sunt o sursă sigură de cumpărat produse.
———
—–
Dacă ţi-a plăcut acest articol şi crezi că poate fi util şi altora, dă un like & share pe Facebook 😉
—–
Pari foarte incantata de experienta. Mi se pare ceva foarte simpatic, insa eu n-as fi putut sa degust atatea feluri dintr-un motiv foarte simplu: nu prea imi place ciocolata (exceptie face cea alba, oarecum). O degustare de vin, in schimb… sau de branzaturi. 😀 Visez si eu… iarta-mi divagatia.
Au fost niste experiente inedite, intr-adevar:). Am gustat si putin vin, dar obiectul principal al placerii a ramas ciocolata. Partea buna a fost ca bucatelele de cioco erau micute, deci nu mi s-a aplecat de la prea mult dulce.
Mai nou, si eu am inceput sa ma preocup de branzici, mai incerc din cand in cand cate-un soi mai deosebit. Ar fi binevenita o degustare de branzeturi si pentru mine 😀
Wow, cât de fain trebuie să fi fost 🙂 Mi-am făcut poftă doar citind…
Yep, un rasfat total pentru simturi 🙂
ce interesant , mi-ar fi placut tareeee mult !
Cei de la incubator107 gazduiesc tot felul de ateliere simpatice, asa ca daca esti din Bucuresti sau ai drum, iti recomand 🙂
Multumim fain pentru cuvintele frumoase!! 🙂 speram sa mai organizam evenimente de genul asta curand!
East Gate Romania
Şi noi mulţumim pentru răsfăţ 🙂 Abia aşteptăm!
Pingback: La atelierul de Crăciunit « Zâmbet şi sănătate
OMG, ciocolata cu sange ? Si de porc pe deasupra. Lesin acum. 😆
Nuuu, nu lesina 😀 E buna rau! E cu sange de porc mai mult cu numele, ca nu se simte scarbos 🙂
Eu nici macar carne de porc nu mananc, dapoi ciocolata din aia. 😆
Am inteles. Cu jumari atunci? :))
Glumesc 🙂
La cat de mult iubesc ciocolata, mi-ar fi placut o experienta ca a ta ! 🙂
Bănuiesc că o să se mai organizeze degustări de genul ăsta, dacă mai aflu ceva promit să postez 🙂
Pingback: Ciocolata: ghid pentru degustare « Zâmbet şi sănătate
Foarte interesant articol, oricum sunt de acord ca ca decât mult şi prost mai bine puţin şi bun. Doar că o ciocolată bună nu se găseşte pe toate drumurile.
Asta aşa-i 🙂 Însă cu puţină documentare, cred că se rezolvă şi cu “furnizorii” 😉
Recomand ciocolata Cafe-Tasse!!! Este delicioasa!
Nu cred că am încercat-o până acum, thanks de recomandare 🙂
Pentru nimik. Astept si parerea ta cand o sa gusti ciocolata. 🙂