Gânduri despre Bucureşti, după o vacanţă la Roma

Casa, dolce casa

A fost frumos la Roma, dar parcă tot mai bine e acasă.

Vacanţa la Roma mi-a deschis într-un fel ochii şi m-a făcut să iubesc şi mai mult Bucureştiul. Am bătut străzile romane cu simţurile ascuţite la maxim, absorbind toate lucrurile frumoase din jurul meu şi m-am minunat de bogăţia arhitecturii, de îndrăzneala cu care detaliile se lasă descoperite. Am rămas impresionată de respectul pentru clădiri: nu se lipesc afişe anarhic pe casele vechi, dar renovate, aşa că acestea îşi păstrează farmecul, depănându-şi netulburate poveştile.

piata monseniorul vladimir ghika bucuresti

Roma m-a învăţat să privesc cu mai multă atenţie şi mi-am dat seama că şi în Bucureşti sunt multe locuri ascunse pe lângă care trecem, chiar în fiecare zi, dar pe care nu le observăm, poate pentru că suntem prea focalizaţi pe ceea ce e gri, urât, murdar. Şi dacă ne setăm să vedem lucrurile triste, cam asta primim 🙂

Bucureştiul îşi păstrează ascunse comorile arhitecturale, uneori încadrate de blocuri sau clădiri în paragină, de buruieni rebele. Aici e o provocare să cauţi cu privirea ceea ce în alte părţi ţi se oferă pe tavă. Cred că ăsta e farmecul capitalei: te invită să nu te laşi furat de aparenţe şi să „sapi” în ea şi în tine după armonie. E un joc „de-a v-aţi ascunselea” cu frumuseţea, o instigare la căutarea profunzimii.

———–

Articol publicat pe România Pozitivă

10 thoughts on “Gânduri despre Bucureşti, după o vacanţă la Roma

 1. Andreea

  Pentru mine si al meu barbat este un soi de hobby sa ne intoarcem din oras pe stradutele ascunse ale Bucurestiului si sa ii descoperim frumusetile. Si sunt multe multe.

  Am descoperit asa ca in mijlocul lui se afla Schitul Darvari in a carui curte daca bagi putin nasul te trezesti in cu totul alta lume 🙂

  Reply
 2. Pingback: Forme şi culori în Bucureşti (1) « Zâmbet şi sănătate

 3. Pingback: Ce am învăţat în 2011 « Zâmbet şi sănătate

 4. Silving

  Mie imi place Bucurestiul central,si-mi mai placea cartierul de mai departe de Opera,nu mai stiu cum se chema, cu multe case. Cartierele noi de tot nu mi-au placut,prea multe betoane si prea putina verdeata.

  Reply
  1. Andra :)

   Da, din pacate in cartierele de locuit nu exista prea mult spatiu verde 🙁
   In zona Eroilor sunt niste stradute tare linistite si frumoase, eu le-am descoperit cu ocazia plimbarilor pe la ceainariile de acolo.

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.