Dacă vreţi să reduceţi zahărul din alimentaţie, dar vă mai e poftă din când în când de ceva dulce şi nu vreţi să apelaţi la aspartan sau zaharină, soluţia este cât se poate de simplă: stevia rebaudiana. Este o plantă sud-americană, cu o putere de îndulcire de 20 de ori mai mare decât a zahărului, fără calorii şi fără contraindicaţii. Este recomandată chiar şi diabeticilor, ţinând insulina sub control. Se prezintă sub formă de picături, pulbere sau tablete şi o găsiţi la magazinele tip „plafar”.
Compoziţie: extract natural din planta Stevia rebaudiana, glicerină, apă demineralizată.
Recomandări: Tuturor persoanelor care doresc să înlocuiască zahărul, zaharina, alţi îndulcitori cu un îndulcitor natural. În mod special se recomandă persoanelor cu diabet sau cu glicemia crescută.
Preţ: aproximativ 8 – 10 lei/50 ml
Auzisem de multe ori de extractul de stevie rosie parca ii zice popular ca are o putere destul de mare de indulcire. Dar ai idee care e echivalentul ei in lingurite de zahar? Adica de cate picaturi e nevoie ca sa indulcesti ca si cand ai pune o lingurita de zahar?
Am uitat să menţionez ceva important: a nu se confunda stevia rebaudiana (o planta din America de Sud) cu ştevia noastră, leguma. Sunt două chestii total diferite :). Cea care îndulceşte este stevia rebaudiana.
Nu ştiu care e echivalentul în linguriţe de zahăr, dar are o putere foarte mare de îndulcire. Cred că cel mai bine e să te ghidezi după gust, să pui câte puţin până e destul de dulce 🙂
Inseamna ca e “tare” mititica! Multumesc mult de info. Acum trebuie doar s-o caut in plafare :))
Cu placere! Sa povestesti cum ti s-a parut 🙂
Am testat-o, mi-a placut, si da, are un grad mare de indulcire, cateva picuri si deja zici ca am pus o lingurita cu varf de zahar…dar are gust mult mai bun decat zaharul…acum vreau sa incerc si xylitolul, asa, pentru dragul comparatiei si al stiintei :))
Uite că n-am încercat xylitol, deşi am tot auzit de el. Ce-i drept, în ultimul timp n-am mai simţit nevoia de dulce aşa tare, aşa că nu m-am mai preocupat de investigaţii în lumea alternativelor la zahăr 🙂
Mulţumesc că ne-ai împărtăşit impresia ta! 🙂 Şi sunt curioasă cum e xylitolul 😀
In momentul in care am cumparat indulcitorul, tanti de la farmacie a zis ca sunt suficiente 2 picaturi pentru a indulci o bautura, dar sotul meu foloseste 5 picaturi , altfel zice ca nu e dulce:)) . Desi flaconul e mic tine tine destul de mult ( in 3 luni am folosit jumate, asta in conditiile in care il folosim zilnic).
Super, mulţumim de informaţii 🙂
Pingback: Cum să ne organizăm bucătăria « Zâmbet şi sănătate
pe asta inca n-am folosit-o,desi m-a mai batut gandul uneori s-o incerc. Dar am ramas cu zaharul brun si cu mierea.Si cu faina integrala,pe care o pun inclusiv la prajituri sau alte copturi.
Niste alegeri foarte inspirate! Cred ca singura problema a zaharului este consumul exagerat, altfel e ok din cand in cand 🙂
Pingback: Desert delicios: Quinoa cu lapte | Zâmbet şi sănătate