Black or white?

ciocolata neagra vivianiCiocolata este o sursă de plăcere la îndemâna oricui, disponibilă în sute de forme şi combinaţii. Ne înconjoară şi ne ademeneşte de pe rafturile supermarketurilor, din mini-magazinele de cartier, din vitrina chioşcurilor de la metrou, de pe mesele unor târguri şi festivaluri. În ambalaje jucăuşe sau senzuale, ciocolata atrage prin textura cremoasă, culoarea plăcută şi prin aroma dulce. Este iubită de copii şi de adulţi, de femei şi de bărbaţi, de tineri şi bătrâni deopotrivă.

Ciocolata cu lapte şi zahăr din belşug, căreia multe persoane pretind că nu-i pot rezista, trebuie considerată mai mult ca un vehicul pentru grăsimi şi zahăr decât ciocolată în adevăratul sens al cuvântului. Mulţi dintre cei care susţin că sunt dependenţi de ciocolată sunt, de fapt, ahtiaţi după zahărul din ea. Zahărul atrage zahăr. Cu cât consumăm mai mult zahăr, cu atât avem nevoie de mai mult pentru a simţi gustul de „dulce” şi cu atât ne e mai des poftă de ceva dulce.

Preferinţa pentru mâncăruri dulci şi grase este normală din punct de vedere biologic, având în vedere că în trecut strămoşii noştri se confruntau deseori cu lipsa hranei, iar organismul trebuia să-şi facă provizii de grăsime pentru a rezista. În mediul nostru modern, unde suntem înconjuraţi de cantităţi nelimitate de zahăr, acest mecanism de supravieţuire a devenit însă un dezavantaj serios, putând duce la obezitate şi boli asociate.

Ciocolata neagră, în special cea cu peste 70% cacao, are avantajul de a nu lăsa loc la prea mult zahăr. Gustul puternic de cacao o face mai săţioasă, dar ne permite în acelaşi timp să ne bucurăm de aroma fină. Chiar dacă, de obicei, este mai scumpă decât cea cu lapte, ciocolata neagră nu instigă la un consum excesiv, fiind deci potrivită pentru micile noastre capricii.

Unii o consideră prea amară, preferând să se delecteze cu gustul dulce al ciocolatei clasice cu lapte şi/sau cu alte ingrediente. Mai este şi ciocolata albă, pe care mulţi o consideră o „uzurpatoare” şi o „contradicţie în termeni”, deoarece nu conţine deloc cacao.

Opoziţia dintre ciocolata neagră şi cea cu lapte/albă este descrisă amuzant, dar realist, aş zice eu, de Alain Schifres:

„Ciocolata neagră şi cea albă ar putea fi puse în opoziţie, din cauza gustului de prăjit, al boabelor de cacao, şi al celui de fiert, al laptelui. Asta nu mai e o chestiune de savoare, e o adevărată dispută metafizică. Ciocolata neagră este din sfera pământului, unde găseşti plăceri şi infern. Este o pastă telurică, aluvionară şi tenebroasă. O substanţă marcată, puţin diabolică.

Ciocolata neagră nu îngăduie compromisul, este prea întunecată; nu suportă alianţele, este un prelat mândru, capabil de onctuozitate, niciodată de moliciune. Atunci când trebuie, este casantă, penetrantă, uşor perversă.

Dar ciocolata care se combină cu laptele o face doar ca să se dea la fund; îşi trage plapuma peste ea, se ascunde sub fusta maică-sii. Face pe dulcea. Este o substanţă care se ruşinează că se află acolo, care se mulţumeşte cu puţin, cu pasiuni păşuniste. Se duce cu vacile”.

Gusturile nu se discută. Şi în cazul ciocolatei, preferinţa pentru un tip sau altul depinde de fiecare. Cea mai sănătoasă ciocolată este cea neagră, dar asta nu înseamnă că trebuie neapărat să o excludem total din alimentaţie pe cea cu lapte, nuci sau cremă de fucte, sau cea albă.

Consumul OCAZIONAL şi ECHILIBRAT de ciocolată nu dăunează şi nu ne face supraponderali peste noapte.

0 thoughts on “Black or white?

  1. Sophia

    Adaugator referitor la ciocolata: am fost consumatoare inraita! Eram aproape dependenta de ciocolata. Si, in special, ador ciocolata cu 70% cacao. Mai mult – nu (am incercat 99% parca max si era o amaraciune)!! So… vara am descoperit ca am hemoglobina 81 si nisip la rinichi de origine oxalica. Bun. Hai sa caut pe net cauze: ce scade hemoglobina atat de mult? De la ce se formeaza nisipul de origine oxalica? Surpriza!!!! Scumpa mea ciocolata, cea de toate zilele! Bine, pe langa ciocolata, mai e cafeaua, ceaiul verde si negru etc. Dezamagire mare cand a trebuit sa renunta definitiv la “cofeina” pana nu am scapat de anemie si nisipul la rinichi. E clar ca ma mai alintam o data la cateva saptamani cu cateva patratele de ciocolata sau prajitura cu ciocolata. De aici am tras concluzia: tot ce se consuma in exces dauneaza organismului. 🙁 Am redus considerabil consumul de ciocolata, nu mai beau ceai negru/verde (doar din plante si alea trebuiesc schimbate mai des) si in general cu manacarea caut mereu retete cat mai diverse.

    Sa fim sanatosi!

    Reply
    1. Andra :)

      Pe langa exces, care clar nu e bun, mai e vorba si de organismul fiecaruia, de cat tolereaza si accepta el. Foarte bine ca ai invatat sa-l asculti si ca te-ai documentat 🙂
      Si mie imi place ciocolata neagra, cu vreo 80-85% cacao e perfecta

      Reply
  2. WhiteChoco

    Zaharul atrage zahar..asta mi-a placut maxim! Deci cu ce sunt eu de vina ca sunt dulce si implicit vreau dulce? :)))

    Reply
    1. Andra :)

      :)))) Consumul de zahar creeaza dorinta de a manca tot mai multe chestii dulci, asta era ideea. Dar fiecare interpreteaza cum vrea/ii convine 😀 Faptul ca esti tu dulce nu are nicio legatura cu consumul de zahar 🙂

      Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.