Sugestii pentru o călătorie relaxată

În afară de obiectivele turistice oficiale, toate locurile au „un ceva” al lor, o atmosferă specifică şi cumva irepetabilă. Pe străzi, în restaurante şi taverne, în parcuri şi grădini, în mijlocul oamenilor, aroma locală se simte mai bine decât în spaţiile clasice pentru vizitatori.

Câteva sfaturi pentru o călătorie relaxa(n)tă: 

Puţine bagaje

Nu-ţi lua lucruri multe, grele şi valoroase. În primul rând e incomod, plus că de cele mai multe ori nu vei folosi nici 30% din ce ai cărat. Dacă se pierde sau se fură ceva, e mai bine să nu fie lucruri preţioase (material sau spiritual). Un rucsac sau o valiză mică sunt suficiente pentru câteva haine, cosmetice uzuale, ceva de scris şi de citit, bani şi acte.

Nu-ţi fă planuri

Ideea de a-ţi stabili o listă de obiective sau puncte de atins poate fi obositoare, iar dacă nu reuşeşti să le atingi te vei simţi frustrat, un sentiment nu foarte plăcut pentru vacanţă. Uneori, întâmplarea te face să găseşti locuri mai frumoase decât cele pe care ţi le-ai fi propus. Dacă nu ţi-ai stabilit o agendă cu obiective înseamnă că nu eşti stresat să bifezi totul în fiecare zi. Tururile organizate de agenţiile de turism pot fi o soluţie, însă trebuie să-ţi faci programul după programul lor, de cele mai multe ori inflexibil. Ceea ce poate n-ai vrea în vacanţă. Mai bine documentează-te asupra locurilor frumoase de văzut, de pe internet, din ghiduri sau chiar de la localnici, notează-le şi apoi în fiecare zi vezi de ce ai chef. Hotărăşte spontan.

Mergi mult

Explorează, pierde-te pe străzi şi vei descoperi lucruri noi, poate nemenţionate în ghidurile turistice. În plus, te vei menţine în continuare în formă.

Mănâncă uşor

Gustă din bunătăţile locale, însă nu te ghiftui. Din nou, alege calitatea în detrimentul cantităţii. Completează cu multe fructe şi legume, acolo unde este cazul.

mancare-buna-Le-Pain-Quotidien-Bruxelles

Relaxează-te

Nu încerca să vizitezi prea multe şi pe fugă, nu te vei putea bucura de ele şi vei fi stresat. Savurează o cafea, un ceai sau un vin bun, mergi în parcuri şi bucură-te de ele, citeşte din când în când.

Trăieşte clipa

Nu te gândi la ce vei face mai târziu sau când se va termina vacanţa, ci bucură-te de ceea ce faci la momentul respectiv. Încearcă să te detaşezi puţin de serviciu şi nu sta non stop pe laptop sau telefon. Dacă nu ai neapărat nevoie, lasă laptopul acasă.

Zâmbeşte oamenilor

Cere recomandări de la localnici pentru trasee, restaurante, cafenele, librării, etc.

Învaţă

Învaţă cuvinte sau expresii noi în limba respectivă, află despre obiceiurile locului, poveşti despre personalităţi sau tradiţii.

Nu cumpăra suveniruri inutile

Dacă vrei amintiri, încearcă să achiziţionezi lucruri cât mai practice, pe care le vei folosi odată întors acasă. La fel şi cadourile pentru cei dragi.

Fii turist în oraşul tău

Dacă nu ai foarte mulţi bani la dispoziţie pentru a călători în alte ţări sau regiuni, plimbă-te şi descoperă locuri noi în oraşul în care locuieşti. Străzi necunoscute, clădiri deosebite, restaurante, chiar muzee. Câteva surse de inspiraţie pentru Bucureşti găsiţi aici şi aici.

PS: Săptămâna viitoare o să am ocazia să pun în practică cele de mai sus. Sper sa-mi iasă 😀

Postare inspirată de aici

10 thoughts on “Sugestii pentru o călătorie relaxată

 1. Anca

  Andra, sunt faine sfaturile si subscriu fiecaruia.
  De cand ma stiu plec in calatorii cu putin bagaj, nu-mi place sa ma complic inutil. Si da, merg foarte mult, traiesc toate momentele si le pastrez drept cele mai nepretuite suveniruri. De altfel nici nu cumpar suveniruri tocmai pentru ca nu am nevoie de ele. Tot ce e de valoare dintr-o calatorie e amintirea si impresiile pe care le pastrez!

  Abia astept sa povestesti cum a fost!

  Reply
 2. WhiteChoco

  Ultimul sfat mi se pare cel mai interesant. O sa-l pun si eu in practica:D
  A nu se intelege ca celelalte nu au rostul lor:) Ti pup!

  Reply
 3. Pingback: Forme şi culori în Bucureşti (1) « Zâmbet şi sănătate

 4. Cristina P

  Oh dah, eu urmeaza sa insist pe aia cu bagajul intr-un video blog (cerut de cititori, pare-se 😛 )
  Eu imi fac “mini planuri” de acasa. Uite de ex. In cateva zile plec la Napoli. Am in plan ca intr-o zi sa vad Herculaneum si Pompeii. Alte planuri nu am. Decat niste bilete de tren sa iau spre coasta.
  Eu am invatat repede si aia cu bagajul si asta cu lipsa planurilor. Dar calatoresc de multi ani si tot de multi lucrez in industrie.
  As mai adauga sa nu iei iei “all inclusive”. Poti sa iti un pachet (avion si hotel) daca chiar nu esti in stare sa le rezervi singur – sa admitem ca mai sunt si oameni d-asti desi nu iti trebuie studii la Sorbona – dar …sa iei all inclusive e moartea pasiunii. Arunci bani aiurea si nu ajungi sa faci nimic.

  Reply
  1. Andra :) Post author

   Da, nici mie nu mi se pare o idee bună varianta All inclusive, nu reuşeşti să vezi mai nimic, că depinzi de mesele lor… dar na, fiecare cu pasiunile lui 😛
   Distracţie plăcută la Napoli! Eu n-am apucat să văd Herculaneum si Pompeii, m-am concentrat pe coasta Amalfi când am fost în zonă.

   Reply
   1. Cristina P

    Ma voi duce pe Costa Garganica, din nou, pentru ca anul trecut am ratat un castel din zona :)) Si cum sunt innebunita dupa site-uri arheologice…abia astept sa le vad pe cele doua
    Evident ca iar nu am luat decat cazare si minunea aia de mic dejun a lor (cornetto cu cafea) care vine cam la “pachet” cu cazarea 🙂

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.