Câştigi forţă, curaj şi încredere prin orice experienţă în care te opreşti şi priveşti frica în faţă. Fă ceea ce nu crezi că poţi face.
Eleanor Roosevelt
Am văzut mai demult un clip, cred că pentru Discovery, în care apărea întrebarea asta, iar imaginile arătau o bătrânică simpatică şi zâmbăreaţă care se dădea jos dintr-un elicopter. Şi mi-a rămas în minte ideea de depăşire a limitelor. A limitelor impuse de societate, de mediu, dar, de cele mai multe ori, de noi înşine. Limite care sunt cele mai „bune” scuze să nu facem ce ne-am dori: „nu am talent”, „nu sunt destul de înalt/frumos/slab”, „sunt prea bătrân”, „nu ştiu”, „nu pot”, „nu am timp”, etc.
Să zici „da” la ceva la care în mod obişnuit ai zice „nu”, să construieşti în permanenţă noi provocări, oricât de mărunte, să încerci, să înveţi, să fii curios şi să explorezi: asta ne menţine tineri (mai mult decât cremele împotriva ridurilor). Nu înseamnă (neapărat) că trebuie să zbori pe lună, să devii un super-erou sau să stabileşti un record de Guiness Book. Nu înseamnă nici măcar că trebuie să fie ceva extravagant, ilegal sau periculos. Ci să fie o experienţă pozitivă pentru tine, care să-ţi permită să te dezvolţi şi să nu facă rău celorlalţi.
Ar fi utopic să ne propunem să facem peste noapte lucruri fantastice sau să ne aşteptăm ca totul să ne iasă bine din prima. „Perseverenţa” este cuvântul cheie, e vital să avem răbdare cu noi şi să ne acordăm posibilitatea de a greşi pentru a putea învăţa.
Dar cel mai important este să ne raportăm la experienţele personale şi nu la ale celorlalţi. Nu cred în liste cu lucruri pe care „trebuie” să le faci în viaţă, cu locuri/filme pe care „trebuie” neapărat să le vezi, cu evenimente pe care „nu trebuie” să le ratezi. Fiecare om are lista lui proprie, iar limitele unei persoane pot constitui banalităţi pentru alta. Pentru un cascador, a sări cu paraşuta nu e ceva ieşit din comun, în timp ce pentru o persoană cu rău de înălţime înseamnă o ieşire din zona de confort. A nu consuma carne este ceva obişnuit pentru un vegetarian, în timp ce pentru un „carnivor” convins a nu mânca acest aliment pentru o scurtă perioadă înseamnă a încerca ceva nou şi a trece peste obişnuinţă. Şi exemplele pot continua.
Ieşirea din zona de confort ne dă ocazia să ne menţinem mintea alertă, antrenată, curioasă. Şi, cel mai important, o să descoperim că suntem mai puternici decât credem, atât fizic, cât şi psihic.
——-
Articol publicat pe România Pozitivă
Ca răspuns la întrebarea din titlul postării… am mers cu motocicleta acum 2 ani. Și oricât de frică mi-ar fi fost, nu regret nici acum 😀 Am trăit cele mai intense senzații!
Cu motocicleta n-am fost niciodata pana acum, mi se pare prea zgomotoasa 😀 Imi place in schimb sa merg cu bicicleta, iar vara asta, in vacanta, am pedalat cu spor zeci de kilometri. Si a meritat, chiar daca am avut ceva febra musculara.
Saritura cu coarda elastica! Chit ca am o mica dereglare cardiaca (tahicardie vegetativa) nu m-am lasat pana nu am facut marele salt in gol! si a fost super, mi-a dezvaluit ceea ce sunt eu cu adevarat si ceea ce pot face. Stiu ca nu am doar limite si ca pot sa le depasesc indiferent de situatie! Chestia asta m-a ajutat in special la facultate, si acum adrenalina si competitia sunt doua lucruri pe care colegii le spun alaturi de numele meu :))
Foarte interesant postul!
Super! Cu coarda elastica nu cred ca m-as incumeta sa sar, dar o parapanta sau o parasuta parca-parca ar merge (salt in tandem, evident) 😀
Puține lucruri se compară cu o săritură de la peste 3.000 de metri. Pot să împărtășesc contactele unuia din cei mai buni instructori de tandem din țară.
Mulțumesc că mi-ai adus aminte despre depășirea limitelor.
Cu placere 🙂 E revigorant sa ne amintim de momentele in care ne-am depasit limitele, mai ales atunci cand ne simtim demotivati sau fara energie.
App de limite, mi s-a aprins un pic beculetul, si cred ca depasirea limitelor inseamna implicit depasirea temerilor. O sa radeti dar arahnofoba fiind, am avut un exces de adrenalina si mi-am depasit limitele cand am lasat o ditai tarantula sa se plimbe in voie pe mine. SI observand ca nu mi-a facut nimic rau, am facut KO fobia mea pentru vietatile cu 8 picioruse.
Da, chiar e o observatie buna, a-ti depasi limitele e si despre a trece peste frica, peste teama de a nu ai fi in stare