Locuri de văzut în Valencia (cu buget redus)

Sunt multe locuri de vizitat în Valencia și nu mă refer aici (doar) la muzee. Cred că a judeca orice oraș strict prin prisma instituțiilor de cultură mărețe înseamnă să-i faci o mare nedreptate, când un oraș înseamnă și povești, curiozitate, viață. Nu știu cum stă Valencia la capitolul muzee (deși intuiesc că foarte bine), dar dacă vă plac clădirile inedite, panoramele și parcurile, cu siguranță nu o să vă plictisiți aici.

Iată câteva locuri care mi-au plăcut și pe care le recomand în Valencia, Spania:

Jardins del Real / Vivers (gratuit)

A fost cea mai surprinzătoare și plăcută descoperire din vacanța la Valencia. Nu e neapărat o destinație celebră, în sensul că nu o văzusem menționată în niciun articol pe net. Poate de-asta m-a și încântat atât de tare.

Această grădină frumos amenajată se află dincolo de Turia, lângă Muzeul de Arte Frumoase și găzduiește Muzeul de Științe Naturale. Are multe gardurii vii, fântâni, flori, ronduri cu trandafiri, o alee cu chiparoși, nelipsiții palmieri, un loc de joacă pentru copii, dar și o zonă cu papagali colorați (alături de lilieci, am înțeles că sunt un simbol al orașului).

Alte grădini despre care am auzit că ar fi faine, dar unde n-am ajuns, sunt Jardín de Las Hespérides și Jardí de Montfort.

El Miguelete (2 euro)

O panoramă frumoasă asupra Valenciei se poate admira din El Miguelete/ El Micalet, turnul cu clopot al catedralei din Valencia, din Plaza de la Reina. Se urcă pe o scară îngustă, în spirală, iar pentru a coborî trebuie să așteptați culoarea verde la semaforul de la ușa de sus. De aici de sus, centrul orașului apare în toată splendoarea lui.

Torres de Serranos (gratuit)

Dacă tot suntem la capitolul „panorame”, o să o menționez și pe cea din Torres de Serranos – pe vremuri una dintre porțile de intrare în oraș, parte din vechiul zid al Valenciei. Deși intrarea e gratuită, se trece pe la casa de bilete pentru a primi tichetul de acces (verificat apoi de o altă doamnă, la urcarea în turn). Bănuiesc că au luat această măsură pentru a vedea câți turiști au și din ce țări vin. Se mai poate urca și în Torres de Quart, tot gratuit.

Artă urbană în El Carmen (gratuit)

El Carmen este un cartier al artiștilor, iar zidurile clădirilor sunt acoperite de picturi murale superbe. Ele se găsesc și în multe alte locuri din centru, însă aici cred că am văzut cea mai mare concentrare de artă. La o plimbare prin cartier le veți vedea cu siguranță, nu e nevoie de prea multă căutare.

Parcul Turia (gratuit)

Picnic, alergare, plimbare sau pur și simplu leneveală la umbra unui palmier – câteva dintre activitățile pe care le poți face în această oază de verdeață. Există și toalete cu intrare gratuită, foarte curate (am mers la toalete de restaurante muuult mai neîngrijite). Singurul minus e că nu am văzut deloc hârtie igienică 🙂

Grădina Botanică (3 euro)

Deși nu e neapărat mare, Grădina Botanică din Valencia e foarte îngrijită, cu zone bine delimitate și plăcuțe cu denumirile plantelor mai peste tot. Există și câteva sere cu flori și vegetație exotică. Un loc foarte liniștit, dacă vreți să evadați din tumultul orașului.

Vânătoare de comori cu Questo App sau tur ghidat gratuit

Despre aplicația Questo am mai povestit. Descarci pe telefon un joc creat pentru orașul unde te afli, primești indicii care te duc în diferite locații și afli informații interesante despre ele. Unele jocuri sunt gratuite, în timp ce pentru altele trebuie să plătești, însă prețurile sunt ok.

La Valencia am urmat un joc gratuit (în testare, la acel moment), datorită căruia am descoperit locuri superbe – unele deja vizitate, altele noi (preferatele mele au fost – spoiler!! – Plaza del Negrito și Portal de Valldigna). Unele indicii au fost cam vagi și nu tocmai precise, așa că turul nostru s-a lungit mult mai mult decât era estimat în aplicație. Însă per total, îl recomand.

Alternativ, poți să mergi într-un tur ghidat gratuit, la finalul căruia poți alege să lași (sau nu) un bacșiș ghidului.

Cartierul Russafa (gratuit)

Spre deosebire de centru, clădirile din Russafa sunt colorate în nuanțe mai puternice, însă au același aer dichisit. Sunt multe cafenele, restaurante și magazine cu haine și alte produse vintage. Nu ratați Gara de Nord din Valencia, în stil Art Nouveau. Lângă ea se află o clădire care seamănă cu un colosseum, dar este, de fapt, Plaza de Toros – vechea arenă de lupte cu tauri. Din ce am înțeles, acum este doar muzeu.

Plimbare pe Via Augusta (gratuit)

Via Augusta este, de fapt, actuala stradă San Vicente Martir, un vechi drum de acces în oraș. Augusta este denumirea unui drum important de pe teritoriul Spaniei, din vremea romanilor și vine de la împăratul Augustus. Pe ambele trotuare sunt, în mai multe locuri, mici simboluri rotunde care amintesc de moștenirea romană. Există 3 modele: Valentia (numele roman al orașului), Cami de Sant Vicent și Via Augusta. Le-am descoperit întâmplător pe jos și am aflat povestea lor de pe o placă aflată chiar pe stradă, cu explicații și în engleză.

Faleza și plaja (gratuit)

Dacă vreți să vă bălăciți puțin (sau mai mult), Valencia are și o plajă mărișoară, cu nisip fin și acces gratuit. Am avut noroc să dau peste un fel de platformă de lemn, acoperită, unde vă puteți așeza dacă preferați (ca mine) umbra. Și dacă tot ați ajuns aici, dați o raită prin El Cabanyal. Inițial un sat pescăresc, casele sunt mai puțin îngrijite și aproape în paragină, dar merită o plimbare.

Mănăstirea Santo Domingo (gratuit)

Nu știu ce-i aici, dar hai să intrăm, că arată bine.” Asta a fost expresia mea când am văzut deschise porțile de la o clădire misterioasă, cu gărzi elegante la intrare. Am aflat apoi că e vorba de Mănăstirea Santo Domingo, unde în prezent își are sediul armata spaniolă (dacă am înțeles bine). Am prins fix ziua când erau porțile deschise + niște expoziții în interior, dar din ce am citit, se poate vizita și în rest, cu programare.

Ciudad de las Artes y las Ciencias/ Orașul Artelor și Științelor (gratuit în exterior)

Probabil unul dintre obiectivele turistice “de bază” ale Valenciei, Orașul Artelor și Științelor este un complex de clădiri futuriste la un capăt al parcului Turia. Dintre clădirile care-l formează, mi-a plăcut tare mult Umbracle, o esplanadă cu verdeață. Despre cum a luat naștere Orașul Artelor și Științelor, citiți aici.

Altele

  • Plaza del Ayuntamiento
  • Plaza de la Virgen
  • Mercat Central
  • Mercat Colon
  • La Rotonda
  • La Estrecha” (cea mai îngustă clădire din Europa, cu doar 107 cm lungime)
  • Palacio del Marques de Dos Aguas

Deși nu intră neapărat la capitolul „buget redus”, o să menționez încă două locuri pe care le-am văzut și zic eu că merită atenție.

Oceanograful

Per total e un loc interesant, însă nu cred că mi-ar fi părut rău dacă n-aș fi fost. M-au enervat/ obosit foarte tare haosul și gălăgia, alături de căldura deja sufocantă. Era o mulțime de lume care se foia de colo-colo, vorbind sau ascultând muzică la un volum deloc de neglijat. Meduzele gingașe și păsările mi-au plăcut cel mai mult.

Oceanograful, cel mai mare din Europa, este gândit ca un adevărat parc de distracții cu mai multe clădiri, dar și spații amenajate afară, unde poți vedea pești, animale și păsări din mai multe colțuri ale lumii. Poți petrece lejer câteva ore, vizitând.

La Oceanograf sunt inclusiv restaurante și magazine, de unde poți cumpăra mâncare, băutură, dar și suveniruri. Periodic au loc și show-uri cu delfini, însă nu m-au dat pe spate absolut deloc (nu-mi dau seama ce ar fi trebuit să se întâmple ca să mă impresioneze, pur și simplu nu văd sensul spectacolelor de acest fel).

Se pot cumpăra bilete doar pentru Oceanograf (32 euro/ adult) sau combinat cu alte obiective turistice din zonă. Sunt disponibile și ghiduri audio (4 euro/ persoană), însă nu mi se pare neapărat că merită. Toate detaliile, pe site-ul oficial.

Biserica San Nicolás de Bari y San Pedro Mártir

I se spune “Capela Sixtină” a Valenciei, deoarece interiorul este decorat cu picturi “3D”. Costă 8 euro intrarea, cu ghid audio inclus, care te ajută să înțelegi mai bine povestea bisericii, să privești cu atenție picturile și să le înțelegi. Luni nu este permis accesul turiștilor.

PS: Am avut parte și de un bonus neașteptat: metroul era gratuit în fiecare duminică, până la final de iulie 2022 (nu știu dacă asta se întâmplă în fiecare an). Cum noi am venit și am plecat duminică, n-am cheltuit nimic de la/ spre aeroport. Am înțeles că este o măsură a primăriei, pentru a încuraja turismul local.


Ar mai fi multe, multe alte locuri, clădiri și biserici, însă lista mea se oprește aici. Vă invit să le descoperiți pe cont propriu!

PS: Nu uitați să verificați programul și condițiile de acces, care se pot schimba.  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.