Cum a fost la cursul online „Jurnal ilustrat” de la Fundația Calea Victoriei

Cursul de Jurnal ilustrat de la Fundația Calea Victoriei mi-a trezit interesul de când am citit prima dată despre el, cu gândul la pasiunea pentru pictură de când eram mică. Nu mi-a trebuit mult până să mă înscriu, mai ales că îmi doream să descopăr noi metode de a lua notițe despre diferite experiențe prin care trec. Iar desenul mi se pare un instrument foarte la îndemână.

Mi-a plăcut aspectul practic al cursului, acela de a învăța cum să folosești desenul/ grafica în diferite scopuri concrete, de la a însemna zilnic într-un jurnal personal câteva gânduri sau a “povesti” o călătorie în imagini la a crea un cadou original. Pe lângă creioane simple și colorate, se pot folosi acuarele, tuș sau alte astfel de “unelte”.

În fața ecranului de Zoom am avut emoții pentru că, lucrând ca freelancer, nu obișnuiesc să intru în întâlniri online cu mulți oameni. Însă pe parcursul primei întâlniri, datorită atmosferei relaxate, mi-am făcut curaj și am dat drumul la cameră.

Lector a fost Andreea Mironiuc, ilustratoare, ale cărei desene pline de culoare și energie le cunoșteam deja (în shop-ul de pe site-ul ei găsiți și obiecte simpatice cu ilustrații făcute de ea).

Intenția de a ilustra ne ajută să fim mai atenți la ce e în jur și să privim cu alți ochi lucrurile pe lângă care trecem zilnic, dar pe care nu prea le băgăm în seamă. Și în cazul meu chiar așa s-a întâmplat: într-o dimineață somnoroasă, am aflat că a mea cutie de pâine din bucătărie mai are un sertar… secret :)). Am făcut această descoperire când am vrut să o desenez pentru tema de la curs și am studiat-o mai cu băgare de seamă.

Cel mai mult mi-a plăcut exercițiul cu cartea poștală, deși am avut câteva limitări – de dimensiune a hârtiei, de timp etc. Sau poate tocmai de-asta 🙂 Limitările/ restricțiile te ajută să fii mai creativ pentru că trebuie să te adaptezi la ce ai și să găsești soluții.

Mi s-a părut interesantă și provocarea de a structura informația dintr-o ilustrație sub forma unei hărți, pentru a scoate în evidență un parcurs sau pur și simplu pentru a ușura înțelegerea mesajului.

Caietul de curs, cu spații pentru desenat, a fost binevenit, pentru că prin structura paginilor ne-a ajutat să trecem de “blocajul foii albe”. Am apreciat că am primit și feedback individual la teme și exerciții, iar Andreea ne-a dat foarte multe exemple de ilustrații ca model și sursă de pornire pentru inspirație.

Concluzia: ca să devenim mai buni la ilustrație, „secretul” este să exersăm cât mai des și să alocăm un timp (oricât de mic) în direcția respectivă, poate chiar zilnic. E important să trecem peste tendința de perfecționism și să fim conștienți că poate la început lucrurile nu ne vor ieși fix așa cum ne dorim. Însă evoluția se va vedea cu siguranță după o perioadă. Iar asta mi se pare valabil în orice domeniu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.