Ceai Matcha – energie cu un gust surprinzător

Pe lângă savuratul ceaiului în sine, procesul de preparare poate fi o experiență plăcută și relaxantă. Mai ales dacă este vorba de un ceai special, cum este matcha.

Ceai matcha am mai băut, dar niciodată acasă și niciodată pregătit de mine. Așa că am fost încântată să primesc de la Matchacha ceai Matcha de grad ceremonial (calitate superioară), alături de alte câteva accesorii, ca să-mi pot face acasă această delicioasă băutură.

ceai matcha chasen bol

Ce are Matcha special?

  • Este un ceai verde sub formă de pudră fină ce provine din Japonia, bogat în cofeină și antioxidanți.
  • Are o tradiție foarte veche, fiind folosit în ceremonia japoneză a ceaiului și în meditațiile budiste.
  • Stimulează energia fără să agite și sporește puterea de concentrare. Este bun inclusiv în perioadele de efort fizic susținut (cred că merge perfect pentru alergare).
  • Are o culoare verde aprins, care se datorează procesului de obținere. Cu câteva săptămâni înainte de recoltare, plantele de ceai sunt acoperite pentru a limita lumina soarelui. Astfel, planta este obligată să producă mai multă clorofilă, ceea ce îi sporește proprietățile nutritive. De aceea, matcha are un preț mai ridicat decât alte ceaiuri verzi.
  • Spre deosebire de ceaiul verde obișnuit, la care se bea doar apa în care au fost infuzate frunzele de Camellia Sinensis (planta ceaiului), la matcha se consumă inclusiv frunzele mărunțite sub formă de pulbere. Nimic nu se pierde, așadar.
  • Pe lângă ceai, matcha se mai folosește și la gătit, mai ales pentru deserturi, dar chiar și la preparate sărate. Pentru gătit este de preferat un sortiment de calitate inferioară – grad culinar. Fiind mare fan năut, mie mi-a atras atenția humusul cu matcha 😀
ceai matcha japonia
ceai matcha

Sunt o mulțime de lucruri de spus despre matcha, eu am menționat doar câteva. Găsiți o prezentare cuprinzătoare aici.

Acum că am terminat cu teoria, să trecem la experiența mea cu acest ceai 🙂

Ceaiul Matcha de la Matchacha provine din Uji, provincia Kyoto, Japonia.

Cum ziceam, pe lângă ceaiul matcha, am primit și un mic tel (Chasen), o linguriță (Chashaku) și un bol gri, imperfect de frumos, pentru ca prepararea acestui ceai să fie o experiență deosebită.

Chasen este un fel de tel realizat din bambus, folosit pentru omogenizarea pulberei fine în apa caldă. Înainte de folosire, se lasă câteva secunde într-un bol cu apă călduță pentru ca perii să fie mai flexibili.

Se pune 1 gram de matcha (½ linguriță) în bol, apoi se toarnă 70 ml de apă caldă (80ºC). Folosind Chasen-ul, se amestecă prin mișcări energice, în zig-zag, până se formează o spumă fină deasupra. Mie nu mi-a ieșit și pace stratul de spumă, dar am adăugat oricum lapte, pentru a obține matcha latte. Se poate folosi la fel de bine și lapte vegetal.

Matcha are un gust dulceag de iarbă fragedă, delicat, plăcut, iar în combinație cu lapte mi se pare genială. Într-adevăr, e un gust mai îndrăzneț decât al unui ceai verde clasic, dar cred că merită încercat chiar și de cei care nu sunt neapărat teaholics.

Mi-a plăcut experiența de pregătire a ceaiului Matcha pentru că m-a făcut să fiu atentă la procesul în sine, care nu a mai fost unul automat, cum e de obicei când pregătesc un ceai obișnuit.

Ați încercat Matcha? Dacă da, cum vi s-a părut?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.