De văzut în Sinaia: Casa Enescu și Cartierul Cumpătu

Despre George Enescu nu știam prea multe, în afară de faptul că e cel mai mare compozitor român. Dar am auzit că există o casă memorială a sa la Sinaia, așa că într-o sâmbătă caldă de noiembrie am ajuns la poarta ei, curioasă să descopăr ce minuni ascunde în interior.

Când am văzut denumirea străzii – Yehudi Menuhin, m-am întrebat ce-i cu numele ăsta exotic. Internetul m-a lămurit că a fost unul dintre elevii lui Enescu și un bun prieten al său, care a luat lecții de la maestru chiar aici, la Sinaia.

Bun, dar ce caută George Enescu la Sinaia? Beneficiind de sprijinul oferit de regina Elisabeta, a susținut recitaluri la Castelul Peleș și s-a îndrăgostit de această zonă, astfel că a decis să-și facă aici o casă.

Numită și vila Luminiș, casa unde a locuit George Enescu timp de 20 de ani se află într-un loc superb din Sinaia – Cartierul Cumpătu. Este poziționată aproape de calea ferată, dar se pare că pe Enescu nu-l deranja sunetul trenurilor, el călătorind foarte mult cu trenul. Casa de la Sinaia a fost construită chiar după planurile sale (era talentat și la desen), ajutat de arhitectul Radu Dudescu, iar banii au provenit din concertele susținute în Statele Unite.

Clădirea în stil românesc este generoasă ca spațiu și abundă în obiecte decorative și accesorii de tot felul – orientale, românești. Tablouri, farfurii și alte detalii frumoase se îmbină într-un stil eclectic, elegant, dar totodată primitor.

Mi-a plăcut mult salonul cu perdele galbene, ca o cafeneași scara în spirală care se vede în spate și m-am mirat că e așa mult loc în mijloc. Am aflat apoi că acolo era inițial pianul lui Enescu, mutat ulterior în sala de concerte de jos, alături de cel nou. La pianul original cântă doar marii muzicieni, în timp ce la pianina Yamaha prestează cei care… mai au de învățat 🙂

Enescu a locuit aici alături de Maria Rosetti-Tescanu (Maruca Cantacuzino), care ulterior i-a devenit soție și care are propria cameră în vilă. Maruca se pare că a avut o viață tumultuoasă și controversată, deci dacă vă pasionează poveștile de budoar, aveți un subiect de cercetare.

Am ajuns și în camera lui Enescu, căreia unii îi zic “chilie”. Camera este într-adevăr mică, dar nu aș zice că e simplă, ci mai degrabă… înghesuită. Odaia pare încărcată de la cuvertură și de la covoarele de pe jos și de pe perete, în nuanțe de roșu și cafeniu, plus de la mobila închisă la culoare. Însă probabil că în comparație cu moda vremii în materie de amenajări interioare, camera lui chiar era simplă!

George Enescu, acest Marie Kondo al artiștilor 🙂 Total de acord!

După al doilea război mondial, Enescu s-a mutat/ exilat în Franța, iar în 1955 a murit, fiind înmormântat în cimitirul Pere Lachez din Paris (pe care l-am ratat – am fost în Montmartre).

Mi-a plăcut vila Luminiș și modul în care e amenajat interiorul, cred că a fost o locuință confortabilă.

După vizita la casa memorială “George Enescu” am făcut o plimbare pe străduțele din Cartierul Cumpătu, unde vile frumoase zâmbesc munților printre copaci. Este o zonă liniștită și boemă, așa că dacă ajungeți pe-acolo, neapărat explorați împrejurimile! Sunt multe pensiuni și chiar un aventura park.

Casa memorială “George Enescu” din Sinaia

  • Adresă: Str. Yehudi Menuhin, nr. 2, Cartier Cumpătu, Sinaia
  • Taxă intrare adulți: 10 lei
  • Audioghid: 5 lei
  • Se pot face gratuit fotografii cu telefonul, fără blitz.

Casa memorială “George Enescu” din Sinaia este o filială a Muzeului Naţional “George Enescu”, iar alte două locații legate de marele compozitor sunt Palatul Cantacuzino de pe Calea Victoriei din București și Secţia „Dumitru şi Alice Rosetti Tescanu – George Enescu” de la Tescani, jud. Bacău.

2 thoughts on “De văzut în Sinaia: Casa Enescu și Cartierul Cumpătu

  1. Adriana

    Ce drăguț, că acum se pot face poze gratuit cu telefonul la Casa Enescu din Sinaia! Când am vizitat-o eu, mai demult, nu aveai voie, decât dacă plăteai o taxă exorbitantă de fotografiere.

    Sinaia are multe surprize plăcute, eu am făcut și o listă cu ce se poate vizita în Sinia. O las aici subtil, ca să-mi fac reclamă 🙂

    https://www.adrianka.ro/2018/04/ce-vizitam-in-sinaia.html

    O carte interesantă este Sinaia, orașul elitelor, unde este prezentată istoria stațiunii și clădirile simbol ale acesteia.

    Am în plan, sper eu la anul, să realizez o așa-zisă vânătoare de case prin Sinaia, că au o arhitectură cu totul deosebită, combinații inedite de piatră și lemn. Se vede că aici și-au ridicat case mulți oameni de seamă, pentru a fi în apropierea familiei regale.

    Reply
    1. Andra :) Post author

      Da, Sinaia este o comoară când vine vorba de clădiri cu arhitectură faină <3 Mulțumim de recomandări!
      Abia aștept să văd pozele de la "vânătoarea" ta! 🙂

      Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.