Fii bine tu cu tine

Ce crezi despre tine, ești o companie plăcută?

Tu pentru tine, adică. Nu pentru ceilalți. Ești o companie plăcută tu pentru tine?

Cât de confortabil ești cu propria persoană? Te plictisești repede de tine sau te “suporți” cu brio? Îți asculți gândurile sau le acoperi cu muzică, scroll pe Facebook ori alte activități, doar-doar să nu-ți auzi vocea interioară?

“Merg dacă mergi și tu”. “Mă înscriu la cursul x doar dacă vine și y”. “Nu mă duc singur(ă) acolo.” Să ne înțelegem, aceste fraze nu sunt rostite cu referire la locuri sau situații periculoase, ci în momente în care evităm să ne asumăm propriile dorințe, dând vina pe alții pentru ezitarea noastră.

Cred că a te simți bine cu propria persoană te ajută mult să-ți construiești încrederea în tine. Astfel, devii o persoană pe care știi că te poți baza în majoritatea situațiilor și nu aștepți mereu să vină cineva să te “salveze”, ca pe o făptură neputincioasă.

Înseamnă să ai curajul să-ți asumi dorințele și să fii gata să ți le îndeplinești, fără a mai aștepta ca ajutorul să vină din exterior, fără a învinui pe altcineva pentru neîmplinirile tale. 

Nu mai renunți la ce-ți dorești doar pentru că nu mai e nimeni alături de tine, ci ești dispus să lupți, cu credința că aliații vor veni pe parcurs.

Dependenţa emoţională de cei de lângă noi, ca orice altă dependenţă, este nocivă. Ajungem să credem că oamenii dragi sunt proprietatea noastră sau că nu mai există viaţă în afară de ei. Și așa cum noi avem nevoie în permanență de ei, vrem ca și ei să aibă nevoie de noi 24 de ore din 24. Ceea ce s-ar putea să nu se întâmple.

Unele experiențe sunt speciale când ai pe cineva alături – o persoană sau mai multe cu care să-ți împărtășești emoțiile. Dar sunt destule activități sau trăiri de care te poți bucura la singular, din toată inima, consolidându-ți relația cu tine.

5 idei pentru a te obișnui să fii tu cu tine

  • Mergi la un film/ o piesă de teatru singur(ă).
  • Scoate-te la o cafea/ prânz/ cină.
  • Participă la un eveniment unde nu cunoști pe nimeni (Dacă ești o persoană introvertită o să fie și mai interesant, îți zic din proprie experiență :D).
  • Înscrie-te la un curs pe care ți-l dorești chiar dacă altcineva cunoscut nu mai e interesat.
  • Ia-ți o mini-vacanță singur(ă) și mergi undeva unde ai visat mereu. Nu e ceva neobișnuit să călătorești solo, chiar dacă unii încă privesc cu scepticism acest concept.

Acest articol nu e un îndemn la singurătate, dimpotrivă. Și nu e nici despre a refuza ajutorul celorlalți atunci când ai nevoie. Ci e un impuls la a învăța să te iubești și să te apreciezi mai mult, la a-ți consolida relația cu propriul eu, adesea neglijat din obsesia de a fi “compania perfectă” pentru ceilalți. Oricum, fii fără grijă, și oamenii apropiați ție vor avea de câștigat dacă ești tu bine cu tine!

Când te iubești și te apreciezi, când ești bine tu cu tine, poți oferi cu generozitate din afecțiunea ta celorlalți, pentru că nu-i vei mai împovăra cu responsabilitatea alegerilor sau fericirii tale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.