T-bar nu e tocmai un loc secret, însă nu este foarte popular pentru că se adresează doar celor super-pasionați de ceai. Ceai adevărat, nu mușețel 😛
Se află aproape de Unirii, în cadrul X Hostel Bucharest, unde cobori pe scări spre un loc despre care n-ai zice că găzduiește o ceainărie.
Într-un colț cu lumină discretă, o bibliotecă delimitează spațiul cu pernuțe și fotolii al T-bar. T-bar nu e tocmai o ceainărie clasică, e mai mult un loc de relaxare cu ceai, iar “meniul” cuprinde doar câteva sortimente.
Ne-am descălțat și am intrat, apoi ne-am așezat pe covor. M-a mirat să văd desenat pe pereții negri ceva ce pare a fi Opera din Sidney, fără legătură directă cu ceaiul, dar se pare că face parte din personalitatea hostelului 🙂
Sunetul bilelor de biliard lovindu-se una de alta și muzica agitată s-au estompat automat când Riku, gazda noastă, a început să pregătească ceaiul după metoda chinezească Gong Fu și să ne povestească despre lumea asta minunată.
Pentru început, Riku ne-a prezentat și ne-a oferit să mirosim câteva sortimente de ceai chinezesc, iar în cazul nostru câștigătorul, adică cel pe care l-am ales pentru degustat, a fost un oolong cu gust prăjit.
Mi-a plăcut ideea de simplitate și organizare care transpare din ceremonia Gong Fu, dar și faptul că te face să fii atent la prezent (chiar dacă termenul mindfulness nu a fost rostit pe durata discuției noastre).
Ceaiul nostru a fost infuzat într-un mic ceainic Yixing, fabricat dintr-un lut chinezesc special. Am remarcat cantitatea destul de mare de frunze de ceai folosită (cam 7g), din care, după spălare, s-au făcut vreo 5-6 infuzii. Recunosc, cu excepția primei infuzii băute, care a fost mai tare, la următoarele n-am reușit să disting variații mari de gust. Însă a fost un ceai tare plăcut, care m-a săturat, ca să zic așa, în sensul că am plecat simțind în continuare în gură aroma sa.
Tot sorbind ceai și vorbind despre el, nu știu cum a zburat o oră și jumătate în colțișorul răcoros T-bar, dar cu siguranță mi-ar plăcea să revin și să testez și alte ceaiuri.
Cu fiecare eveniment despre ceai îmi dau seama cât de puține știu despre această băutură pe care o consum aproape zilnic. Am ascultat cu fascinație despre instrumentele și metodele de pregătire a ceaiului, despre oxidare și fermentare, despre tipurile de ceai chinezesc (am aflat că există și ceai roșu chinezesc și nu, nu e vorba de rooibos :P), despre cum variază în funcție de locul de origine și de prelucrare.
Nu prea am avut chef de făcut poze, ceremonia asta a fost genul de activitate pe care am preferat s-o trăiesc direct, nu privind-o prin ecranul telefonului. De-asta nici n-am multe fotografii de la fața locului, însă dacă vreți să vă satisfaceți curiozitatea găsiți câteva imagini cu atmosfera. Sau, cel mai bine, mergeți să vă bucurați voi înșivă de această experiență 🙂
Pentru ceremonia ceaiului de la T-bar trebuie neapărat să faceți o programare telefonică înainte – vezi informațiile de aici. Prețul este de 30 lei/ persoană (noi am fost 2 persoane, dar costul diferă în funcție de numărul de participanți)
În afara ceremoniei, la T-bar se mai pot servi și ceaiuri la bol – diferite sortimente chinezești și matcha.
T-Bar Bucharest
Adresă: Str. Bălcești, nr. 9, București (aproape de Unirii)
https://www.facebook.com/tbarbucharest/
https://t-bar-bucharest.business.site/