30 de zile fără zahăr, o săptămână fără social media, o lună în care bei minim 2 litri de apă pe zi.
Poate ai văzut pe Facebook sau ai citit pe diferite bloguri despre provocări pe care oamenii și le asumă pe o anumită perioadă de timp (o săptămână, 30 de zile, 6 luni, un an). Te întrebi probabil ce e cu ele, la ce folosesc. De ce ai renunța la niște lucruri care poate îți aduc bucurie, fie și pentru o perioadă scurtă de timp?
Anii trecuți am urmat și eu două provocări – fără shopping (2013), apoi fără zahăr (2017), iar ambele m-au pus pe gânduri. Marea revelație? Mi-am dat seama cât de maleabil este comportamentul nostru; după câteva zile, devine tot mai ușor să te adaptezi la o nouă situație și să deprinzi noi obiceiuri.
În cazul meu, lunile fără shopping m-au făcut să fiu mai atentă la cumpăratul hainelor – chiar și acum, după 5 ani de la acest experiment, mă gândesc bine dacă am într-adevăr nevoie de bluza/ rochia/ tricoul/ pantalonii respectivi. Și de obicei răspunsul este nu :))
După provocarea cu zahărul mi-a devenit mai ușor să dau skip unui desert, dacă nu mi-e poftă de el. Acum consum zahăr ocazional, însă mult mai rar și mai conștient decât înainte.
De ce să încerci o provocare pentru 30 de zile?
- Îți dai seama că un lucru ce ți se părea inițial imposibil, în realitate este posibil. Și poate nici nu e foarte dificil. „Eu n-aș putea niciodată să renunț la….” Se spune că orice învăț are și dezvăț și cred că e foarte adevărat, dacă îți dorești din tot sufletul și ești dispus să și acționezi în sensul ăsta. Da, indiferent de vârstă.
- Explorezi un comportament nou. Ți se pare dificil să adopți un obicei pentru tot restul vieții? Atunci… start small. Propune-ți să faci lucrul respectiv pentru doar 30 de zile și vezi apoi cum te simți. Nu trebuie să adopți obiceiul pe termen lung dacă nu ți se potrivește sau nu îți aduce niciun beneficiu. Dar măcar încearcă pe termen scurt, să vezi cum e.
- Îți exersezi disciplina și mușchiul ambiției pentru a-ți forma noi obiceiuri. Obiceiurile sunt gesturi sau atitudini care ți-au intrat deja în reflex, pe care le faci fără să stai pe gânduri, așa că te scutesc de oboseala de a lua decizii în orice moment, când vine vorba de mărunțișurile zilnice.
- Te perfecționezi într-un anumit domeniu sau într-un hobby. Făcând o activitate zi de zi, chiar și pentru o lună, capeți dexteritate și devii mai bun în direcția respectivă.
- Faci o escapadă în afara confortabilului. O provocare înseamnă o variație față de obișnuit, de cotidian, dar și o evadare din călduța zonă de confort. Un lucru pe care poate ar trebui să-l îndrăznim mai des.
- Găsești alternative surprinzătoare. Dacă renunți la sucurile carbogazoase, de exemplu, s-ar putea să descoperi limonada simplă, homemade sau ceaiurile aromatizate.
- Înveți să găsești timp. Provocările care presupun să introduci ceva nou în activitatea zilnică cel mai probabil te vor mobiliza să-ți organizezi mai bine agenda, timpul și prioritățile.
- S-ar putea să-ți descoperi o nouă pasiune. Dacă îți propui să exersezi desenul sau yoga sau gătitul, la finalul provocării e posibil să-ți dai seama că îți place mai mult decât ai fi crezut.
- Te relaxezi, te energizezi, îți îmbunătățești sănătatea, faci economii etc. (de la caz la caz). Dacă renunți la shopping pentru câteva luni, s-ar putea să fii surprins de ce efecte pozitive va avea asta asupra contului tău bancar. Sau dacă mergi mai devreme la culcare, s-ar putea ca diminețile să ai mai multă energie, în timp.
Idei de provocări pentru x zile
(pot fi 7, 30 sau pur și simplu un număr la întâmplare)
- Fără zahăr
- Yoga
- Mers la culcare înainte de ora 23:00
- Testează câte o rețetă nouă
- Fotografie
- Fără shopping
- Prânzul la pachet
- O pagină de desenat/ pictat/ schițe
- Fără Facebook/ Instagram
- Cel puțin un articol scris
- Fără sucuri carbogazoase
- Minim 7.000 de pași
- Fără paie de plastic
- Plank
- 10 minute de meditație
- Trezire de la 6 dimineața
- Fără cafea
Cum pui în practică provocarea?
Câteva idei de ajutor:
- Ia-ți angajamentul față de tine. Cei care lucrează mai bine în echipă sau sunt mai responsabili când își iau un angajament “public” pot face provocarea împreună cu un prieten sau îl pot ruga pe acesta să “verifice” îndeplinirea zilnică a provocării. Eu nu sunt deloc fan al acestei soluții, dar știu că la unele persoane funcționează.
- Documentează-te și/ sau pregătește-ți recuzita, dacă e cazul. Să zicem că vrei să încerci în fiecare zi o rețetă nouă. În această situație, e bine să te înarmezi înainte de a începe provocarea propriu-zisă cu mai multe rețete din care să poți alege. La fel, dacă vrei să te trezești la o anumită oră dimineața, poți căuta înainte pe net câteva tips&tricks care să-ți ușureze misiunea, să vezi ce au făcut alții.
- Pune-ți reminder în telefon/ agendă. În primele zile o să-ți fie greu să-ți amintești să (nu) faci lucrul respectiv, așa că mai bine notează-ți în agenda zilnică, în Google Calendar sau pune-ți un reminder în telefon, în funcție de instrumentul de planificare preferat.
- Asociază cu un alt gest. Aici merge în cazul provocărilor care presupun să introduci ceva în rutina zilnică. De exemplu, dacă vrei să scrii un articol pe zi, stabilește-ți să faci asta imediat ce te trezești sau în pauza de prânz sau înainte de culcare.
- Folosește un habit tracker. Nu îți trebuie cine știe ce echipament sofisticat, ci doar o foaie în pătrățele sau una simplă, pe care desenezi tu niște pătrățele (sau buline, sau romburi sau triunghiuri sau ce vrei tu) pentru fiecare zi de provocare. Când a trecut ziua și ai făcut ce ți-ai propus, colorează sau bifează forma. În acest fel te motivezi să te ții de treabă și ai satisfacția de a vedea cum cu fiecare zi ești pe drumul bun și îți îndeplinești misiunea asumată.
IMPORTANT!
Formulează clar provocarea. “Să am un stil de viață sănătos” timp de 30 de zile nu e o formulare fericită pentru astfel de provocări. Trebuie să fie ceva concret, definit limpede, cuantificabil în gesturi sau cifre, de exemplu: să urc pe scări în fiecare zi, să mănânc minim 5 legume pe zi, să nu comand desert etc.
Câte una pe rând. În loc să te înhami la 30 de zile fără zahăr, cafea, shopping și sucuri, alege un singur element pe care să-l suspenzi temporar din viața ta sau unul singur pe care să-l adaugi într-o anumită perioadă de timp. Unul singur, atât!
Nu e musai să elimini un obicei nociv. Poți să renunți la un lucru de care crezi că ești dependent, chiar dacă în esență nu e ceva rău, pur și simplu pentru a vedera cum te simți fără el (de exemplu, cafea, zahăr sau alcool, adică lucruri care nu fac rău consumate cu responsabilitate, în cantități moderate). Totuși, de preferat e să fie un lucru bun pentru tine și sănătatea ta.
NU TREBUIE SĂ FIE PERFECT. Sigur, e bine să reușești să reziști 30 de zile sau o săptămână sau un an, satisfacția va fi mai mare dacă îndeplinești provocarea 100%. Însă nu-i bai dacă deraiezi sau nu reușești să chiar în fiecare zi să bifezi obiceiul respectiv. Relaxează-te, e doar o provocare, un joc, nu o cursă pe viață și pe moarte 🙂
Eu am incercat-o pe cea cu apa si este foarte ok. Aveti insa grija la pierderea de electroliti. spor 🙂