Ziua a doua a vacanței siciliene am rezervat-o unei excursii la Cefalù, localitatea pitorească și extrem de turistică aflată pe malul mării, la câțiva zeci de km de Palermo.
Am luat trenul de la 9:38 dimineața, care a costat 5,60 euro, iar în 50 de minute coboram în gara din Cefalù. (Înainte de a urca în tren, nu uitați să validați biletul la aparatele din gară sau de pe peron, altfel nu e valabil și puteți primi amendă).
Cefalù mi s-a părut un oraș foarte, foarte turistic, peste tot sunt magazine cu produse “tradiționale”, suveniruri de tot felul, terase cu granita, înghețară și gustări siciliene. Însă asta nu înseamnă că nu are ce oferi.
Cum am ajuns, prima destinație a fost parcul natural La Rocca, cocoțat pe muntele care păzește cuminte orășelul. Da, și aici plătești ca să intri – tariful întreg este de 4 euro, însă de de data asta chiar a meritat.
Deși nu excelează la capitolul “curățenie”, amenajările turistice din zona Palermo sunt destul de bine puse la punct. Mă refer aici la trasee marcate și alei îngrijite, cum a fost și cazul rezervației La Rocca, unde am urcat pe stânci și pământ, urmărind indicatoarele. În jur, cactuși, teren arid și o panoramă splendidă asupra orașului și a mării.
Am apreciat că, în pofida amenajărilor, nu sunt chioșcuri sau alte magazine, ci zona e lăsată mai sălbatică. Deci luați-vă apă și gustări de jos 😉 De asemenea, este de preferat să aveți pantofi sport/ adidași (am văzut și lume în sandale, dar nu cred că e prea plăcut, sunt destule porțiuni abrupte, cu pietre). Dacă mergeți pe timp de vară, când temperaturile sunt ridicate, o șapcă, apă și cremă de protecție solară sunt must have!
Bun, urcăm, urcăm, dar ce e de văzut sus?
În afară de priveliște, mai sunt ruinele de la Templul Dianei și cele de la castelul normand. Recunosc, “pietrele” istorice nu mă pasionează :D, însă panorama de lângă cruce este ceva de vis, pe mine m-a dus imediat cu gândul la Lisabona.
În funcție de timpul petrecut cu urcarea, admirat împrejurimile, poze etc, aventura a durat în cazul meu cam 2 ore – 2 ore jumate.
Coborând de la Rocca înapoi în oraș, nu puteam rata domul din Cefalù, ridicat în același stil arabo-normand ca și catedrala din Palermo. Se profilează frumos pe fundalul cerului și al muntelui, iar silueta sa de piatră e o adevărată apariție în piața în pantă. La dom intrarea e gratuită.
Masa de prânz am luat-o la o terasă-magazin – “Tentazioni Mediterranee”, unde am mâncat bunătăți pe săturate: brânzeturi, salamuri, roșii uscate, măsline, anghinare etc. (cele două platouri au costat 16 euro în total și au fost suficiente pentru 2 persoane). Delicios!
Cu forțe proaspete, am continuat plimbarea pe străduțele înguste din Cefalù, în căutarea umbrei, pentru că soarele de prânz era ucigător.
Am dat întâmplător peste Lavatoio medievale, o „spălătorie” manuală în aer liber datând din perioada medievală, cu apă care mângâie și acum pietrele pentru spălatul rufelor. Turiști cât cuprinde și aici 🙂
A urmat o plimbare de vis pe stânci, spre far, fix pe malul mării, pe un drum pietruit, amenajat foarte inspirat (Mulțumesc de pont, Oana!) Mergând pe faleză, la un moment dat apar niște trepte care duc spre acest drum destul de sălbatic, unde puteți auzi mai bine marea și pescărușii.
Pentru cei pasionați de zăcut în soare, Cefalù are și o plajă cu umbrele simpatice.
Înapoi în Palermo
Ziua nu s-a terminat, așa că, întoarsă în Palermo, am continuat explorarea orașului. Am ales să petrec seara în Grădina Englezească, un parc ce abundă în palmieri și cactuși – spe care nu m-aș sătura să-i privesc.
M-am reîntors spre centru prin carierul Borgo Vecchio, un labirint de străzi cu aceleași balcoane scorojite și rufe întinse la uscat.
Finalul zilei m-a găsit la o nouă plimbare pe strada Maqueda, sorbind din plin bună-dispoziția din jur și forfota oamenilor ieșiți la terase.
Va urma