Teama de stomatolog și cum scăpăm de ea

Nu știu cam pe unde se situează frica de dentist în topul temerilor noastre, dar cu siguranță că pentru cei care o au reprezintă o problemă spinoasă. Recunosc, pe mine încă mă macină și sunt la stadiul în care strâng informații ca să-mi fac curaj să o depășesc. Am adunat în acest articol câteva metode interesante și idei care pot fi explorate pentru a merge mai relaxați la dentist.

clinica dental 24-7

De unde apare frica de stomatolog?

Deseori, aceasta vine în urma unei experiențe neplăcute într-un cabinet stomatologic, în timpul copilăriei ori mai târziu, din cauza procedurilor și a abordării brutale utilizate în trecut. În cazul meu, țin minte că după ce m-am așezat pe scaun, medicul mi-a spus că doar se uită, iar în secunda doi mi-a zburat vreo 4 dinți cu mâinile goale. Se întâmpla acum vreo 25 de ani, dar senzația aia n-am s-o uit niciodată.

În alte cazuri, temerea este “moștenită” ori primită de la alții (familie, prieteni etc.), provenită din perioada în care tratamentul stomatologic era aproape întotdeauna însoțit de dureri mari, astfel că “dentist” a ajuns să fie sinonim cu “dureros”. În plus, tratamentul stomatologic este unul invaziv prin natura sa, iar pacientul culcat pe scaun se simte vulnerabil față de medic, care se află deasupra sa, într-o poziție de forță. La asta se adaugă și zgomotele sau unele mirosuri neplăcute.

Cum combatem teama de dentist?

Ca și în cazul celorlalte frici, prin confruntare. Mda, ușor de zis, greu de făcut 🙂 Hai s-o luăm pe rând. 

1. Alege un cabinet stomatologic sau o clinică unde să te simți în siguranță. Și aici e vorba atât de atitudinea medicilor, de priceperea lor, dar și de atmosferă.

clinica dental-24-7

2. Mergi periodic la control. În acest fel, te obișnuiești cu procedurile și cu locul. Dacă eviți pentru mult timp controlul sau tratamentele, te poți trezit cu boli dentare și parodontale avansate, care îți vor da multe bătăi de cap. Cea mai bună abordare pentru cineva cu frică de dentist (dar nu numai) este să vină la un cabinet stomatologic la fiecare 6 luni. Astfel, împuști doi iepuri dintr-o dată: afecțiunile pot fi tratate în stare incipientă și te familiarizezi cu mediul, iar în timp frica scade sau dispare de tot.

3. Întreabă medicul stomatolog despre tot ce vrei să știi. Atât despre boli, tipuri de tratament, abordări, dar și cum vor avea loc intervențiile, pas cu pas, ca să știi la ce să te aștepți. Lasă deoparte ideile auzite sau citite pe net, de multe ori sunt doar exagerări sau mituri nefondate. De exemplu, că la fiecare naștere se pierde un dinte, că din cauza sarcinilor repetate se strică dinții și nu mai au calciu, că dinții la copii nu ar trebui tratați, pentru că oricum se schimbă etc.

4. Pentru persoanele cu teamă puternică de stomatolog, mai există și următoarele metode:

  • terapia psihologică
  • hipnoza medicală
  • folosirea de gaz ilariant
  • premedicația cu anxiolitice
  • sedarea intravenoasă
  • anestezia generală

Deși sună “exotic”, hipnoza medicală este o metodă eficientă, prin care, sub îndrumarea medicului, pacientul își valorifică potențialul de control pe care creierul îl are asupra corpului. Asta pentru că doar gândindu-ne la un anumit concept, corpul nostru reacționează (de exemplu, salivăm când auzim descrierea unui pahar cu limonadă proaspătă și rece). Procedeul nu are nimic malefic sau obscur și nu trebuie confundat cu hipnoza de spectacol.

Mai multe despre această metodă am aflat de la dr. Lorelei Nassar, de la Clinica de implantologie Dr. Nassar din București, unde pacienții pot solicita hipnoza medicală ca mijloc terapeutic. Doamna doctor, licențiată în hipnoză medicală la Universitatea Tel Aviv, a povestit despre procedeu și cum se desfășoară el în cadrul clinicii.

  • Hipnoza medicală se poate folosi în timpul oricărui tratament stomatologic, indiferent de durată, și este inițiată de către medicul stomatolog, dacă a facut cursuri specializate, sau de un psiholog specializat în hipnoză medicală.
  • Despre hipnoza medicală există prejudecata că doctorul face ce vrea cu subconștientul pacientului, că poate pătrunde în lumea interioară a acestuia. În realitate, pe durata întregului proces, pacientul este în deplin control.
  • teama de stomatolog cum scapam de eaEste un proces care necesită mai multe ședințe. La prima întâlnire, pacientul află informații despre hipnoza medicală, pentru a pune capăt eventualelor prejudecăți. Urmează o discuție despre locurile preferate, pasiunile și fricile pacientului, pentru ca medicul să poată menține o zonă de siguranță și familiaritate în timpul procedeului terapeutic. Se formează astfel o echipă între doctor și pacient.
  • Ședința continuă apoi cu intrarea în starea de hipnoză medicală, în relaxare, pentru o durată limitată de timp, astfel încât pacientul să devină familiar cu senzația în sine, să-și dea seama că e în deplin control, că e conștient, și că revenirea e foarte plăcută, amintirile sunt bune, constructive.
  • De la a doua întâlnire, procesul hipnotic va însoți tratamentul stomatologic, care se desfășoară ca de obicei, în ședințe, în funcție de complexitatea sa. După ce pacientul este relaxat, medicul începe tratamentul. De obicei se folosește și anestezia locală, însă în unele situații aceasta poate fi eliminată. Pe parcurs, pacientului i se explică tot ce se întâmplă, medicul comunică mereu cu el. Hipnoza medicală poate fi aplicată chiar și copiilor.

Alte detalii despre hipnoza medicală poți afla de la Dr. Lorelei Nassar DMD, MD: www.drnassar.ro


Foto: 24-7 Dental

One thought on “Teama de stomatolog și cum scăpăm de ea

  1. Geanina Miu

    Mersul la dentist nu trebuie să fie un calvar şi nu-i nevoie să vă încărcaţi cu teamă pe drumul către cabinet. Orice medic stomatolog care-şi cunoaşte meseria va fi în primul rând empatic şi-i va explica pacientului toţi paşii procedurilor. În afară de asta, tehnica medicală din domeniul stomato a progresat în aşa măsură că sunt extrem de puţine cazurile în care durerea se face totuşi simţită. Aşadar, mergeţi cu încredere la stomatolog şi aveţi grijă de zâmbetul vostru 🙂

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.