Dileme stomatologice: cum aleg periuța și pasta de dinți?

De fiecare dată când mă aflu în fața rafturilor cu produse de igienă orală, pierd o grămadă de timp până să fac o alegere: Care e cea mai bună pastă de dinți? Să fie cea pentru albire, cea pentru gingii sănătoase sau una cu protecție completă? Cum aleg periuța de dinți? Contează brandul, culoarea, textura?

Ei bine, mă bucur că am avut ocazia să aflu răspunsurile de la un specialist 🙂 Doamna doctor Lorelei Nassar, de la Clinica de implantologie Dr. Nassar, a răspuns dilemelor mele despre periuța și pasta de dinți, dar și despre guma de mestecat, îngrijirea dinților și vizita la stomatolog. Te invit să citești mai jos răspunsurile, s-ar putea să ai câteva surprize!

care e cea mai buna pasta de dinti periuta

Ce fel de periuță e de preferat să alegem? Simplă sau electrică? Soft, medium sau hard?

Când vine vorba de periuța de dinți, importantă e tehnica de periaj și frecvența periajului într-o zi, nu atât designul sau fabricația. Sunt de preferat periuțele manuale, periuța electrică doar creează senzația că ar curăța mai bine, în realitate însă nu se întamplă asta.

Periuțele moi sunt întotdeauna cele indicate, chiar dacă un periaj viguros cu o periuță dură e perceput ca revigorant – el poate da însa eroziuni dentare în timp. De aceea, o tehnică corectă – 3 minute e arhisuficient, reușim să periem toți dinții cap-coadă, pe toate fețele, în aceste 3 minute – face mai mult decât orice brand de pastă de dinți și periuță la un loc. Putem folosi chiar bicarbonat, rezultatele vor fi la fel.

Cât de mult contează tipul periuței pentru igiena orală? 

Nu contează – același rezultat se va obține și cu o periuță primitivă din păr de cal, și cu una super sofisticată ce a costat o groază de bani, dacă periem corect.

În magazine și farmacii găsim o mulțime de branduri de pastă de dinți, fiecare cu o gamă variată. Contează tipul de pastă de dinți pe care-l folosim? Cât de mult ar trebui să ținem cont de aceste mențiuni? Cât e realitate și cât sunt strategii de marketing?  

Există câteva branduri de referință, care de-a lungul timpului s-au dovedit eficace și și-au întărit renumele prin studii de specialitate și aplicații clinice, devenind chiar referințe în domeniu – de exemplu, Parodontax, o pastă de dinți care încă de acum 18-20 de ani era indicată cu deosebire de către medicii parodontologi și igieniste pentru influențele benefice asupra stării parodontale/ gingie, aparat de susținere a dinților etc.

În afară de aceasta, efectele cosmetice (de albire, de ex) sunt, după părerea mea, doar artificii de marketing ce se bazează pe tendințele sociale și nu există niciun fond real sau, dacă există, e unul foarte redus.

Determinantă în alegerea unei paste de dinți este prezența sau absența unei afecțiuni gingivale, sau recomandarea medicului curant. Altfel, preferința individuală e decisivă și aici totul e destul de aleator.

În ce privește apa de gură, la majoritatea soluțiilor singurul efect e doar de refresh oral, nimic altceva. Și aici avem o excepție: Corsodyl, ce conține clorhexidină, un medicament de referință în ce privește sterilizarea cavității orale. În rest, marketing, marketing… 

Guma de mestecat chiar curăță dinții? Are sau nu un efect concret, pozitiv, asupra igienei orale?

Guma de mestecat ajută la ceea ce noi numim “autocurățarea dinților” – în timpul masticației se secretă o cantitate crescută de salivă, care spală dinții. În acest sens, guma este de ajutor.

Însă în ce privește articulația dintre osul mandibular și craniu, guma e un dezastru. Pentru că dacă de obicei mestecăm de aproximativ 5000 ori pe zi, folosind guma, ciclurile masticatorii se dublează sau triplează, solicitând la maxim, în timp, articulația – este exact ca suprasolicitarea genunchilor la alergătorii de distanțe lungi. Deci, în mare, guma de mestecat e tot marketing. Mai curând mâncați un măr sau un morcov, are același efect de autocurățare, dar fără disconfortul articular!

Cât de des ar trebui să mergem la un control stomatologic dacă nu suferim de vreo afecțiune orală și nu ne doar nimic? 

Controlul stomatologic este indispensabil o dată la 6 luni, împreună cu un detartraj și periaj profesional. În tot acest timp se pot depune depozite de tartru între dinți – piatră dentară sau pot apărea carii incipiente pe diferite suprafețe ale dintelui, leziuni gingivale etc., ce pot fi depistate de către medicul dentist chiar dacă au trecut neobservate de pacient, deseori nefiind însoțite de durere.

5 recomandări simple pentru protecția zilnică a dinților – pe lângă mersul la stomatolog 🙂

  1. Periajul corect de cel puțin 2 ori pe zi
  2. Folosirea de ață dentară sau duș bucal împreună cu periajul – sunt mijloace însoțitoare, nu înlocuitoare ale periajului, deoarece curăță suprafețele dintre dinți, acolo unde periuța nu poate ajunge.
  3. Consumul de fructe și legume tari, crude stimulează autocurățarea dentară.
  4. Dulciurile trebuie consumate doar la o singură masă, nu în diverse etape de-a lungul zilei. După ce mâncăm dulciuri, e important să ne spălăm pe dinți, astfel menținem ph-ul oral constant. Fără băuturi carbogazoase!
  5. De împrumutat obiceiul francez – desert din brânzeturi. La finele mesei, brânzeturile asigură un ph bazic în gură și deci scad riscul de apariție a cariilor.

Dr. Lorelei Nassar

DMD, MD Chirurgie orală și Implantologie

Clinica de implantologie Dr. Nassar

www.drnassar.ro

www.facebook.com/LoreleiNassarOfficial/


8 thoughts on “Dileme stomatologice: cum aleg periuța și pasta de dinți?

  1. Arabela

    Eu cred ca unele păreri ale doamnei Dr. Nassar sunt cam subiective.

    Eu folosesc periuța electrica și oricât as freca in toate direcțiile cu cea manuala nu reușesc sa curat suprafața dentara asa bine cum reușesc cu cea electrica. Si cel mai mult îmi dau seama când sunt plecata in concediu și nu am periuța electrica cu mine, senzația de depuneri după 2 săptămâni e chiar enervanta și ma face sa aștept cu nerăbdare sa ajung acasă la periuța electrică.

    La apa de gura cu clorhexidina nu cred că era nevoie sa se dea exemplu de firma deoarece sunt mai multe brand-uri chiar si mai ieftine care au apa de gura cu clorhexidina. Dar oricum din câte mi-a spus mie dentistul meu nu e recomandată decât in probleme gingivale mai serioase si trebuie folosita pe o perioada nu foarte lungă.

    La capitolul guma de mestecat cred ca s-a uitat precizarea ca e foarte important ca guma pe care o alegem sa fie fără zahar iar să spui generalizat ca detartrajul tot la 6 luni e indispensabil pare o strategie de marketing pentru a-și asigura clienți căci depunerile de tartru sunt diferite de la persoană la persoană și dacă se folosește regulat ața dentara nu e nevoie de detartraj atât de des.

    PS: eu nu sunt stomatolog dar mai pun in balanța ce aud și ce mi-au recomandat stomatologii de-a lungul timpului.

    Reply
    1. Andra :) Post author

      Sfaturile din acest material sunt generale, bineînțeles că fiecare pacient/ gură are propriile particularități și despre ele știe cel mai bine medicul curant 🙂 Din păcate, nu toată lumea merge la medic regulat (mă simt cu musca pe căciulă aici), așa că ideea era să aflu cât e mit și cât realitate în ce se scrie pe net și în reclame.

      Doamna doctor se referea la faptul că periuța manuală e eficientă dacă folosești tehnica potrivită. Nu e primul medic de la care am auzit că nu prea e diferență între periuțe. Iar rezerva legată de gumă era despre mestecarea ei, nu despre ce conține. Că de mestecat o mesteci oricum, indiferent dacă e cu sau fără zahăr, nu?

      Recomandarea de a merge la un control dentar de două ori pe an am auzit-o până acum de la toți stomatologii, iar decizia de a face sau nu detartraj/ periaj profesional se discută la fiecare caz în parte.

      Reply
      1. Arabela

        Si eu sunt de acord ca un control odată la 6 luni e ideal, si eu merg regulat la control pentru a descoperi cariile la timp, eu contestam doar generalizarea detartrajului la același interval de timp.

        Eu la guma de mestecat consider ca e important sa precizam ca cea cu zahar face muuuult mai mult rau. Nu cred ca e o chestie ce trebuie neglijata dacă vorbim de sănătatea dinților.

        Reply
  2. Amelie

    Eu am observat pe propria dantura cateva lucruri in privinta calitatii pastei de dinti.
    Probabil ca eficienta spalarii dintilor este aceeasi daca este corecta, insa calitatea pastei face o diferenta fabuloasa in prelungirea senzatiei de dinti curati in decursul zilei. Am sesizat ca pastele de dinti comune spala ok dar deja la urmatoarea masa imi simt dintii incarcati (pranzul il iau la munca, nu ma spal niciodata pe dinti in decursul zilei ci doar dimineata si seara). Spre deosebire de acestea, pastele de dinti de o calitate superioara imi lasa senzatia de curat de dimineata pana seara , ca si cum ar crea o pelicula protectoare. Pentru mine aceasta este diferenta clara de calitate si am simtit-o si in Romania si in UK in aceeasi masura.
    De asemenea unele paste de dinti chiar protejeaza mai bine impotriva ingalbenirii sau albesc dintii spre deosebire de altele care nu au niciun efect. Diferenta este sesizabila mai ales daca esti bautoare de cafea, cola.
    In rest nu am testat periuta electrica, retinerea mea este ca avand rotatie asa de mare sa nu ma lase fara plombele existente 😀
    Sunt de acord cu vizita la stomatolog odata la 6 luni, astfel orice probleme incipiente pot fi depistate la timp. Depunerea tartrului cred ca depinde de calitatea alimentatiei. Am experimentat ca in perioadele de alimentatie nesanatoasa tartrul se depune extrem de usor insa daca sunt atenta si mananc sanatos in principiu depunerea este mult mai lenta.

    Reply
    1. Andra :) Post author

      Mi se par foarte de admirat oamenii care acordă atenție danturii 🙂 Personal, până acum n-am observat nicio diferență între pastele de dinți, probabil nu am încercat din cele de care spui tu că sunt de calitate ridicată. Și uite că nici n-am fost f atentă la cum îmi simt dinții după masă…
      Cu siguranță că și alimentația influențează starea dinților.

      Reply
    2. Arabela

      Salut Amelie,

      Periuța electrica nu poate sa iți “zboare” plombele sub nici o forma. Rotația e mare dar nu deranjează la periaj, fiind totuși o perie moale, că nu e făcuta din oțel :), si pe deasupra exista un senzor de presiune care te avertizează in cazul in care apeși prea tare cu ea pe dinți. Singura senzație putin neplăcută la început e faptul că, de la vibrație, te mănâncă nasul. E o gâdilare ciudata, dar cam după o săptămâna te obișnuiești cu ea. Si cum spuneam, eu senzația de curat care o am cu periuța electrica, nu reușesc să o obțin de mână cu nici o pasta de dinți.

      Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.