Despre Muzeul Ceasului din Ploiești auzisem de mult timp, dar la vizita mea anterioară în oraș încă era închis pentru renovări. Acum am profitat de vremea bună și am dat o fugă la Ploiești ca să-mi clătesc ochii cu un pic de timp prins în artă.
Încă de la primul contact, privind clădirea elegantă, trag concluzia că lucrările de renovare, realizate cu fonduri europene, i-au prins bine. Nu știu cum arăta muzeul înainte, însă acum atât exteriorul, cât și interiorul arată ca noi, iar cele peste 4000 de piese sunt frumos puse în valoare, în vitrine sau pe pereți.
Muzeul se numește și “Nicolae Simache”, iar strada poartă același nume; este cel care a înființat muzeul în anul 1963. Expoziția s-a mutat de-abia în 1971 în locația actuală, o casă monument de arhitectură, care a aparținut magistratului și politicianului Luca Elefterescu.
Înăuntru e liniște. Se aude un ticăit discret, iar din când în când tăcerea e spartă de sunete de oră exactă. Da, unele mecanisme încă funcționează.
Am admirat ceasuri de tot felul, de la cadrane solare, ceasuri cu apă, clepsidre, ceasuri mecanice, pendule uriașe, ceasuri de masă, de buzunar, de călătorii, de șemineu și chiar tablouri cu ceas inclus. O parte din ceasuri expuse au aparținut unor personalități cunoscute, cum ar fi regele Carol I, Vasile Alecsandri, Mihail Kogălniceanu, Alexandru Averescu etc.
Mi-au plăcut mult mini-ceasurile, adevărate bijuterii atent decorate, rotunde sau de alte forme, dar și ceasurile mai mari, cu ornamente bogate reprezentând elemente vegetale sau chiar personaje mitologice, îmbinând funcționalul cu esteticul. Cele mai vechi exponate din colecția muzeului datează din secolul al XV-lea.
Merită să faci o vizită la Muzeul Ceasului ca să vezi colecția impresionată de ceasuri, dar și interiorul cochet.
E un muzeu micuț, cu doar câteva camere, pe care le-am vizitat în vreo 40 de minute. Biletul pentru adulți costă 8 lei, iar dacă vrei să faci fotografii mai trebuie să dai încă 25-50 de lei. Eu m-am mulțumit să surprind clădirea din afară 🙂 De asemenea, pentru ghidaj taxa e de 10 lei, însă nu am apelat la ghid și am preferat să văd expoziția în ritmul propriu.
În două dintre săli există câte un panou touchscreen cu informații despre ceasuri, respectiv despre cele câteva instrumente automate muzicale expuse. Și, bineînțeles, avem Internetul la dispoziție, pentru alte curiozități 🙂
Muzeul Ceasului
- Adresă: Str. Nicolae Simache, nr. 1, Ploiești
- Web: http://muzeulceasuluiploiesti.ro/
- Facebook: https://www.facebook.com/Muzeul-Ceasului-Ploiesti-540067712839112/
Chiar voiam să ajung aici cât mai curând!
Ce mai taxă foto gigant! Aşa de la vedere (fără protecţia unui geam, ceva), sunt exponatele, că le face rău – le deteriorează – un aparat de fotografiat?
Da, majoritatea ceasurilor sunt expuse ca atare. De obicei problema e cu blițul…. Însă nu cred că aici e vorba de dăunat, altfel n-ar fi permis deloc fotografiatul. Poate vor să facă un ban în plus 😀