Sunt mare fan năut, așa că atunci când la mine în cămară s-a strecurat un borcan de tahini, primul gând a fost la deliciosul humus. Totuși, pentru că-mi place să explorez rețete alternative în bucătărie, am zis să fac un mic artificiu: am înlocuit năutul cu mazărea.
Ce este tahini?
Pe scurt, pastă din semințe de susan, un ingredient des utilizat în lumea arabă pentru humus, baba ganoush sau halva. Îl mai întâlnim și în bucătăriile din China și Asia de sud-est.
La gust seamănă cu untul de arahide, are o textură cremoasă și uleioasă și este bogat în acizi grași buni, fosfor, magneziu, fier etc. Se poate folosi și ca dressing, în supe și salate sau se savurează ca atare întins pe lipii sau pâine, înlocuind cu succes untul. Pe net am văzut și rețete de dulciuri cu tahini, dar încă nu mi-am făcut curaj să le încerc 🙂
Ca și celelalte rețete de pe blogul meu, și aceasta este ușor de pregătit și nu necesită cine știe ce efort, cunoștințe de cooking sau mult timp la dispoziție. Așadar….
Ingrediente hummus de mazăre
- 200 g mazăre congelată
- 1 linguriță și jumătate tahini
- 2-3 căței de usturoi
- 1 linguriță muguri de pin
- Zeamă de lămâie
- Mix de condimente arăbești sau chimen măcinat
- Sare
Mod de preparare
- Am fiert mazărea, apoi am pasat-o. Eu am folosit o furculiță, însă pentru a obține o pastă cât mai fină, apelați cu încredere la blender.
- Am zdrobit cățeii de usturoi și i-am pisat până când au devenit pastă.
- Am amestecat bine-bine mazărea cu usturoiul, tahini, un pic de zeamă de lămâie, sarea, condimentele și mugurii de pin. Nu am mai adăugat ulei de măsline, ca în rețeta clasică de humus, pentru că am vrut să se simtă mai bine aroma de susan.
Gata! Acum putem să trecem la partea cu adevărat importantă, adică mâncatul 😛
Mnom, mnom, mnom….
Pentru că mi-a plăcut ideea, am mai făcut o variantă, cu conopidă în loc de mazăre. În rest, aceleași ingrediente, plus un praf de turmeric pentru culoare(a galbenă). Cel verde e mai arătos și, personal, prefer gustul dulce de mazăre, însă merită să-i dați o șansă și conopidei.
PS: Dacă nu aveți tahini, puteți să înlocuiți pasta de susan cu unt și rezultă un piure perfect de întins pe pâine sau de servit ca garnitură la felurite mâncăruri.