Ideea de a vizita Templul Coral din Bucureşti mă îmbia de când am fost la Muzeul Comunităţii Evreieşti, aflat într-o veche sinagogă. Pe atunci, Templul era în renovare, aşa că a trebuit să mai aştept ceva până să-i pot trece pragul şi să-mi potolesc curiozitatea. Însă a meritat! Duminica trecută, profitând de soarele îmbietor, mi-am dat întâlnire cu impunătoarea clădire recent restaurată.
Aproape de Piaţa Unirii, pe strada Sf. Vineri, Templul Coral contrastează prin măreţie cu peisajul cenuşiu din jur. Construit în stil arhitectural mauro-bizantin în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, după modelul Templului Leopoldstadter din Viena (distrus în 1938), Templul Coral pare desprins de pe alte tărâmuri şi lipit cu grijă în spaţiul urban bucureştean.
Denumirea de Templu Coral vine de la cor, un element pe care majoritatea sinagogilor nu-l au. Clădirea s-a aflat în renovare vreme de mai mulţi ani şi nici acum nu este finalizată în totalitate, încă se mai lucrează la al doilea etaj. Cu toate astea, Templul este mai mult decât pregătit să primească oaspeţi şi credincioşi.
Biletul de intrare costă 10 lei şi consider că merită 100%, pentru că dincolo de accesul liber în sinagogă am avut parte şi de un mic tur ghidat. În plus, nu doar că fotografiatul este gratuit, dar este şi încurajat.
Am fost plăcut surprinsă să constat că nu sunt singura vizitatoare, iar cât am stat acolo au tot venit oameni dornici să afle povestea locului. M-am nimerit cu un grup de alţi 5-6 curioşi, alături de care am admirat Templul. Domnii de la poartă au fost foarte amabili şi primitori, o atitudine atât de diferită de superioritatea afişată de obicei de portarii de pe la muzee… Deşi la sinagogi măsurile de securitate sunt destul de stricte, m-am bucurat să constat că aici n-a fost cazul şi n-a trebuit să trec prin cine ştie ce controale. Este nevoie însă de un act de identitate, iar rucsacurile mai mari trebuie lăsate în dulăpioarele special amenajate.
Templul Coral m-a super-impresionant prin decoraţiunile migăloase pictate manual pe pereţii interiori şi, mai ales, prin vitraliile superbe. Transmite un sentiment de solemnitate şi pare îmbrăcat într-o broderie elegantă. Am apreciat pasiunea cu care a vorbit ghidul şi dedicarea lui faţă de acest loc (apropo, ghidajul este disponibil şi în engleză, şi în română, în funcţie de vizitatori). Am putut urca şi la cele două etaje şi mi-a plăcut că nu am fost grăbiţi şi am putut admira în voie fiecare colţişor.
În mod tradiţional, în timpul ceremoniilor, doamnele stau la etaj, însă în cazul de faţă ele au şi jos un spaţiu rezervat, delimitat de perdelele albe pe care le vedeţi în imagini.
Aşadar, dacă vreţi să schimbaţi peisajul fără să ieşiţi din capitală şi să vă delectaţi sufletul cu un loc deosebit de frumos, faceţi o plimbare la Templul Coral.
Templul Coral din Bucureşti
Adresă: strada Sf. Vineri, nr. 9-11
Program
- Luni – joi: 9.00-15.00
- Vineri şi duminică: 9.00-13.00
- Sâmbătă: închis
Articol publicat pe România Pozitivă
Si eu am in plan vizitarea Templului Coral, multumesc pentru detalii.
Foarte frumoase fotografiile tale.
Cu drag, mulțumesc de apreciere! Vizită plăcută 🙂
Multumesc de detalii si de fotografii.
Cu drag!