Am deschis un document Word în ideea de a scrie un articol pentru o colaborare, dar mi-am dat seama repede că nu am chef de subiectul respectiv, aşa că am zis să vă povestesc despre un restaurant drăguţ unde am fost de curând: Barca – Prietenii şi hrana vie.
După nume, v-aţi prins probabil care e specificul locului. La Barca se servesc în special preparate raw vegan (crude) extrem de delicioase, cu ingrediente sănătoase şi în combinaţii inedite. În meniu există şi destul de multe mâncăruri preparate termic, însă fără lapte, ouă, carne. Totuşi, eu zic că şi carnivorii vor găsi ceva delicios pe placul lor, dacă scapă de prejudecata că “orice masă trebuie să conţină carne”.
“Brânza” şi “smântâna” sunt făcute din caju sau seminţe de floarea soarelui, iar “laptele” din migdale. Cu toate astea, din meniu nu lipsesc… friptura cu cartofi prăjiţi, drobul sau ciorba de burtă. Între ghilimele, desigur. Vă las pe voi să descoperiţi surpriza.
Barca are şi o ofertă super-generoasă de băuturi, în special fresh-uri şi smoothie-uri, cu fructe proaspete şi uscate, legume, “lapte”, condimente, miere şi alte ingrediente sănătoase.
De când am auzit eu prima oară de acest restaurant, acum câţiva ani, Barca a schimbat deja vreo 2-3 adrese. Că doar bărcilor le stă bine în mişcare, nu? 🙂 Noua locaţie, cea din zona Aviatorilor, am vizitat-o de două ori până acum şi de fiecare dată am savurat bunătăţi pe gustul meu.
Restaurantul raw vegan Barca este amenajat destul de simplu, fără prea multe artificii de decor sau cine ştie ce elemente de design, dar punctul forte al locului este mâncarea.
La prima vizită am fost conservatoare şi am ales un falafel şi o prăjitură ciocolătoasă cu vişine. Chifteluţele de năut au mers perfect cu salata de pătrunjel, roşii şi ceapă, iar legumele cu quinoa luate de prietena mea arătau şi ele foarte bine.
A doua oară am fost mai îndrăzneaţă şi am ales o supă de ghimbir cu alge (preparată termic), la recomandarea gazdei. Am ezitat puţin, pentru că nu mă dau în vânt după gustul puternic marin, însă am avut o surpriză plăcută să descopăr că algele au fost neutre, fără vreo aromă dubioasă, iar picanteria ghimbirului s-a simţit din plin, aşa cum îmi place mie. În plus, deşi supa avea şi sos de soia, nu a fost excesiv de sărată, ci tocmai bună. Din supa cremă de spanac am gustat foarte puţin (prefer spanacul mai degrabă crud decât sub formă de fiertură).
Am mai luat şi o salată Delicioasă, care îşi merită numele cu prisosinţă! Un mix generos din salată, rucola, măr, fulgi de migdale, bulgur, roşii, seminţe de rodie, avocado, ceapă, nuci, alintat de un dressing cu ghimbir şi miere… Salivez şi acum.
Chiar dacă la prima vedere pare că felurile de mâncare sunt “subţiri”, în realitate sunt foarte consistente şi săţioase. Sper să mai ajung la Barca, pentru că am pe listă multe alte feluri pe care vreau neapărat să le încerc: brânzicile din migdale şi seminţe de floarea soarelui, salata de alge cu urechi de lemn, sushi, supa de cocosu, pizza sau pateul de hrişcă.
Restaurantul Barca
Adresă: str. Barbu Iscovescu, nr. 19, Bucureşti (aproape de metrou Aviatorilor)