De-a v-aţi ascunselea cu zahărul (+ video)

zahărul nu este chiar cel mai sănătos aliment, mai ales când e consumat în exces, ştie toată lumea. Cu toate asta, nu mulţi se preocupă să-l ţină sub control, mai ales că, genetic vorbind, suntem “programaţi” să-l iubim, iar dependenţa de el e, desigur, dulce şi plăcută.

Problema cea mai mare când vine vorba de a tăia porţia de zahăr din alimentaţie este faptul că se află în mai toate produsele procesate. Nu doar dulciurile conţin zahăr, aşa cum poate ai fi crezut, ci şi unele chestii “sărate”. Deci a renunţa la biscuiţi dulci, prăjituri şi napolitane nu înseamnă, din păcate, că ai zis ”Adio!” zahărului din viaţa ta.

ceainaria-anette-zahar

O plimbare printr-un supermarket e o călătorie în lumea zahărului, chiar dacă acesta se află “sub acoperire”, asemenea unui talentat agent secret care nu-şi dezvăluie adevărata identitate. E dibaci şi se ascunde în locuri în care nici n-ai crede, în mâncăruri care la prima vedere par cuminţi şi extrem de sănătoase (ajutate un pic sau mai mult şi de marketing, ce-i drept). Aşadar, unde dai nas în nas cu zahărul, deşi poate nu te-ai aştepta la asta?

  • Supe instant şi baze pentru mâncăruri. Sunt sărace în substanţe nutritive, dar bogate în sare, zahăr şi monoglutamat de sodiu. Nu mai vorbim că legumele sunt în procent de până în 10%, iar carnea lipseşte cu desăvârşire chiar şi în cazul supelor ne-vegetariene. Alternativa: supe şi ciorbe făcute în casă
  • Cereale integrale. Sună sănătos, nu? Ei bine, deşi cele mai multe dintre cerealele de pe rafturile supermarketurilor se promovează lăudându-se că sunt „integrale”, deci sănătoase, nu menţionează un mic detaliu, pe care îl găsim însă pe etichetă: au zahăr şi sirop de glucoză-fructoză. Alternativa: fulgii de cereale simple, pe care îi amesteci tu cu scorţişoară, carob, nuci, migdale, caju etc.
  • Muştar, ketchup şi sosuri. Cam toate sosurile de pe rafturile supermarketurilor vin cu un adaos consistent de zahăr. Alternativa: dressing de ulei de măsline şi zeamă de lămâie, iaurt simplu, poate chiar smântână.
  • Iauturi cu fructe. Pe lângă faptul că au un conţinut de fructe ridicol, care tinde spre zero, au mult zahăr şi arome. Alternativa: puneţi în iaurtul simplu fructe uscate: prune, caise, stafide, goji etc. şi/sau migdale, nuci, alune, miere etc.
  • vin-rosu-la-o-osterie-din-sienaFrappe-uri şi cocktail-uri. Majoritatea sunt preparate cu multă frişcă şi/sau zahăr. La acestea se adaugă şi zahărul din sucurile pe care le au în compoziţie. Alternativa: Dacă vreţi ceva „alcoolic”, un pahar de vin sec este o alegere mult mai bună. Dacă nu, încercaţi sucuri proaspete de fructe, făcute pe loc, sau ceaiuri/infuzii de fructe.
  • Limonadă cu arome. Iubesc limonada, mai ales după alergare. Vara asta am savurat-o în multe locuri, pentru că e răcoritoare şi gustoasă. Însă multe din limonadele cu arome fancy (rodii, mere, ananas etc.) conţin siropuri, care, la rândul lor, aţi ghicit! au zahăr. Alternativa: limonada simplă, cu miere.
  • Conserve de legume. Da, majoritatea conservelor de păstăi, mazăre, porumb, sfeclă roşie etc. au şi ceva zahăr. Alternativa: legume congelate.

Uneori nu ne dăm seama cât de mult zahăr consumăm zilnic, aşa că cel mai bine este să citim întotdeauna eticheta produselor pe care le cumpărăm şi să nu ne lăsăm amăgiţi de promisiunile scrise cu litere mari pe ambalaj.

V-am mai zis că sunt adepta echilibrului, da? 🙂 Sigur că un pic de zahăr n-o să ne omoare, nu-i nevoie să devenim extremişti, dar hai să fim un pic mai atenţi la ce băgăm în gură.

Bonus, un clip de 5 minute despre dependenţa de zahăr şi cum ne afectează aceasta creierul:

2 thoughts on “De-a v-aţi ascunselea cu zahărul (+ video)

  1. Studio Galati

    Foarte interesant articolul ! Sunt multe chestii pe care nu le stiam. Daca stam sa ne gandim , orice lucru in exces dauneaza…chiar si apa .

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.