„Tranşeea lui Truman” este o soluţie simplă de relaxare, prin care fiecare îşi creează propriul adăpost interior unde se poate retrage, mental, atunci când simte nevoia.
Preşedintele Harry Truman a avut de înfruntat o perioadă de război deosebit de dificilă, căreia i-a făcut însă faţă cu brio. În ciuda multitudinii de probleme, mandatul prezidenţial nu l-a îmbătrânit şi nici nu i-a epuizat energia. Întrebat de un reporter cum a reuşit acest lucru, răspunsul lui Truman a fost: „Am o tranşee în minte”. A explicat că, aşa cum soldaţii folosesc tranşeele pentru protecţie, el se retrăgea din când în când în propria lui tranşee mentală.
Cum ne creăm o tranşee mentală?
Închide ochii şi respiră profund. Vizualizează-te într-un mediu ideal, orice loc care îţi place, cum ar fi o pădure, malul mării, pe un munte, pe o pajişte, într-o peşteră sau oriunde în altă parte. Creează o imagine vie a adăpostului şi imaginează-ţi cât mai multe detalii. Poate să fie o casă cu şemineu, un bordei pe malul mării, o navă spaţială pe orbita Pământului sau doar un loc liniştit învăluit de o lumină blândă. Acesta este locul tău special unde te poţi duce de fiecare dată când eşti în căutare de pace, linişte sau inspiraţie. Asta pentru că o stare de relaxare este un bun impuls pentru ideile creative.
Am stat mult să mă gândesc cum mi-ar plăcea să arate tranşeea mea şi am simţit nevoia să apelez la imagini din vacanţe. Asta pentru că sunt unele fotografii care păstrează în ele emoţia vie a clipelor de fericire trăite în locuri diverse, când tot ce conta era prezentul, iar restul era cantitate neglijabilă. Periodic, imaginile devin background pentru desktop, ca să-mi amintească de acele momente intense, pline de energie liniştitoare. Acestea sunt doar câteva dintre ele:
PS: Soldaţii nu stau însă doar în tranşee, ci se aventurează în câmp deschis, dând piept cu inamicii şi temerile lor. La fel şi noi: să nu rămânem permanent în tranşeea noastră mentală, ci să o utilizăm doar pentru a ne încărca bateriile 🙂
Cum arată tranşeea voastră?
Sursa: „Jocurile minţii. Manualul creativităţii în afaceri” – Michael Michalko