9 lucruri pe care e bine să le ştii înainte să te apuci de alergat

Dacă te-ai lăsat antrenat de valul de entuziasm din jurul mişcării şi ai decis să intri în clubul celor care aleargă, te felicit! Te aşteaptă o călătorie frumoasă, pe parcursul căreia vei descoperi o grămadă de lucruri despre tine, vei învăţa din propriile greşeli şi îţi vei explora limitele.

The more I run, the more I love my body

Pentru că văd tot mai mulţi oameni care încep să alerge, m-am gândit să scriu câteva gânduri desprinse din propria mea experienţă:

1. La început, este foarte posibil ca alergatul să ţi se pară epuizant, mâncător de energie şi fără sens. Încă nu înţelegi de ce sunt oamenii aşa încântaţi de această activitate, când tu de-abia respiri şi eşti transpirat din cap până-n picioare. Ei bine, aici îţi trebuie ceva răbdare. Nu te aştepta să poţi alerga un maraton la o săptămână după ce te-ai apucat de făcut mişcare. Începe cu o distanţă accesibilă ţie, apoi creşte treptat numărul de kilometri şi accelerează ritmul. Apropo, mersul nu înseamnă că trişezi 😉 În timp, vei sesiza şi progresul.

2. Nu ai nevoie de cine ştie ce accesorii de ultimă generaţie. Sigur că e important să ai încălţăminte de alergat comodă (alege întotdeauna o pereche cu un număr mai mare decât cele pentru oraş), însă nu e nicio problemă dacă nu vrei să te complici din prima cu tot felul de accesorii profesioniste şi nici nu e musai să cari după tine bidoane cu electroliţi dacă alergi doar 15 minute în ritm lejer. A, şi nu e o crimă să te apuci să alergi în haine de bumbac. În timp, îţi vei dori probabil să investeşti în haine din fibre care permit evacuarea rapidă a transpiraţiei, dar pentru început e ok să nu te stresezi cu asta.

3. Odihna e importantă. De la inactivitate zero la prea mult efort – e o greşeală pe care o fac mulţi începători. Fă pauză suficientă între antrenamente şi dormi bine înainte de alergare. Nu te hazarda la o distanţă uriaşă dintr-odată.

4. E în regulă ca uneori să nu ai chef de alergat. Atât timp cât nu devine un obicei, n-ai de ce să-ţi faci griji. Ce fac eu în astfel de momente? Mă echipez ca de obicei şi ies în parc, cu gândul de a face doar o plimbare. De obicei pofta vine mişcându-ne 🙂 În plus, poţi să găseşti o altă formă de mişcare care să-ţi facă plăcere, indiferent că e vorba de yoga, pilates sau jocuri cu mingea.

5. Vei deveni mai atent la ce mănânci. Fără o alimentaţie corespunzătoare e mai greu să ai energie.

fructe-proaspete-pentru-suc-istanbul

6. La un moment dat o să doară. Indiferent că e vorba de febră musculară sau de vreo accidentare, durerea sau disconfortul îşi va face simţită prezenţa. Nu lăsa asta să te demotiveze. Încearcă să previi accidentările acordând atenţie încălzirii şi repausului. “Don’t be afraid of a little bit of pain/ Pleasure is on the other side.”, cum zice bine o melodie.

7. Vei cunoaşte oameni faini şi nebuni. Dacă sapi un pic pe internet, vei găsi isprăvi inspiraţionale ale unor oameni obişnuiţi, pentru care alergarea e mai mult decât o simplă pasiune. În plus, dacă te alături unuia din multele grupuri de alergare din parcuri, vei descoperi live oameni care se confruntă cu aceleaşi provocări ca şi tine şi vei avea ocazia să împărtăşeşti cu ei bucuria alergării.

8. Alergatul iarna e la fel de plăcut ca vara. Poate chiar mai plăcut. Dacă te îmbraci corespunzător şi eşti atent pe unde calci, ploaia sau zăpada nu au de ce să te împiedice să alergi. Ba dimpotrivă, aerul e mai curat, parcurile sunt mai libere şi parcă ai şi mai multă energie decât la temperaturi ridicate.

9. Vei deveni dependent. De endorfine, de transpiraţie, de „Încă o tură şi gata” şi, poate, de competiţii. Îţi vei dori să te autodepăşeşti, să reuşeşti mai mult şi într-un timp mai bun. Şi nu doar la alergare.

Articol publicat pe România Pozitivă

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.