Să tot fie vreo 4-5 ani de când am auzit prima dată de Fundaţia Calea Victoriei, o organizaţie care face cursuri din cele mai diverse, despre artă, dans, astronomie, psihologie, design, muzică, filosofie, modă, scriere creativă etc. plus o serie de evenimente de redescoperire a Bucureştiului. E aproape imposibil să nu găseşti ceva care să te inspitească şi să te facă foarte curios. Totuşi, de-abia vara trecută am participat prima dată la un atelier organizat de ei, iar luna asta am repetat experienţa. Cu alt curs, desigur.
Am trecut din nou pragul clădirii din str. Popa Soare, nr. 40, de data aceasta pentru a participa la atelierul de Fotografie urbană pentru începători, pe care mi l-am ales cu entuziasm la invitaţia celor de la Fundaţie. Dacă aţi mai fost pe-aici pe blog ştiţi că îmi place să surprind colţuri de oraşe şi peisaje urbane, aşa că atelierul ăsta a venit la fix.
Au fost 4 întâlniri, în cadrul cărora am discutat despre funcţiile aparatului, folosirea luminii, încadrare, compoziţie şi editarea foto în Adobe Lightroom. Cireaşa de pe tort a fost plimbarea foto prin cartierul Cotroceni, când am avut ocazia să punem în practică noţiunile teoretice învăţate. Ghid pe durata atelierului ne-a fost Valentin Boboc, un fotograf profesionist simpatic, alături de care am făcut o mini-călătorie printre poveştile spuse de fotografii celebre şi emoţiile pe care acestea le transmit. El ne-a împărtăşit tips&tricks pentru imagini care să impresioneze privitorul şi ne-a îndrumat cu sfaturi practice în timpul plimbării foto.
Ce mi-a plăcut foarte mult la acest curs este că am învăţat să ne folosim de aparatele foto pe care le avem, chiar dacă nu sunt profesioniste, astfel încât să facem fotografii mai reuşite. În plus, cu un pic de “joacă” în programele de editare, imaginile pot deveni chiar surprinzătoare. Cu ocazia asta am constatat că aparatul meu, deşi basic, are o grămaaadă de funcţii pe care le treceam cu vederea, dar pe care acum le explorez cu atenţie.
Deşi mă dau în vânt după clădiri vechi şi detalii arhitecturale, la plimbarea foto m-am concentrat pe cadre mai abstracte, care să surprindă o perspectivă diferită de ceea ce-mi atrage atenţia în mod obişnuit. Câteva din rezultate, mai jos 🙂
Site-ul celor de la Fundaţie este actualizat frecvent, aşa că puteţi vedea uşor ce ateliere sunt în desfăşurare şi ce urmează. Apropo, în august urmează un nou curs de Fotografie urbană 😉