Ce să faci în Bratislava: 13 experienţe de trăit în capitala Slovaciei

Locuri de văzut şi admirat sunt multe în Bratislava, deşi oraşul e foarte mic. Cam asta am încercat eu şi recomand:

1. Castelul. Simbolul oraşului, castelul se poate vedea din numeroase puncte ale Bratislavei, iar drumul până la el este plăcut, deşi un pic solicitant pe alocuri. Am ajuns aici într-o zi extrem de luminoasă şi am descoperit o linişte ireală. Mi s-a părut incredibil că un obiectiv turistic atât de important nu a fost asaltat de tarabe cu suveniruri kitsch şi aglomeraţie obositoare. Doar câţiva vizitatori se plimbau pe lângă zidurile albe, decupate frumos pe cerul albastru. Cei mai gălăgioşi erau câţiva copii care se dădeau cu trotinetele. De la castel se văd foarte bine Dunărea, Podul SNP şi biserica Sf. Martin, precum şi alte clădiri din jur, într-o varietate interesantă de stiluri. Parcul de lângă castel merită o plimbare în tihnă. Curtea interioară este simplă, iar de jur împrejur te înconjoară ziduri drepte, albe, cu ferestre simetice. Îţi poate da o senzaţie ametiţoare toată perfecţiunea asta.

2. Pe malul Dunării. Promenada ce urmează cursul apei este perfectă pentru jogging, deşi asfaltul are ceva mici probleme în unele locuri. Dacă alergarea nu vă încântă, merge şi o plimbare.

bratislava promenada malul dunarii

3. Podul Nou. Una dintre ciudăţeniile oraşului este un pod uriaş peste Dunăre, construit între dealul castelului şi biserica Sf. Martin. Pe scurt, i se spune Podul SNP, care vine de la “Most Slovenskeho narodneho povstania”, adică Podul Revoltei Naţionale Slovace. Deasupra podului, doi piloni gigantici sprijină un fel de farfurie zburătoare, ce găzduieşte un restaurant. Podul are şi o pasarelă pentru pietoni, separată de cea a maşinilor, astfel că păşind pe el se simt trepidaţiile.

4. Panorama asupra oraşului din turnul UFO. Contra sumei de 6,5 euro, poţi urca în vârful turnului de la podul SNP, cu un lift, pentru a admira panorama. Priveliştea mi s-a părut impresionantă, mai ales că am nimerit o dimineaţă cu ceva ceaţă, iar castelul şi apa mi-au apărut învăluite într-o misterioasă perdea alburie. De la bază, podul pare neîngrijit şi mai cenuşiu, însă “farfuria zburătoare” creează un joc inedit de forme.

5. Găluşte cu prune. Mi-au plăcut mult găluştele dulci, umplute cu prune şi îmbrăcate într-un strat generos de mac. Au fost diferite de cele pe care mi le aminteam din copilărie, însă la fel de bune. Despre ce mâncăruri am mai încercat la Bratislava, vezi aici.

galuste-cu-prune-slovacia

6. Plimbare prin centru. Centrul vechi al Bratislavei nu este foarte mare, însă ascunde mici comori arhitecturale: clădirile frumos renovate sau, dimpotrivă, în paragină, biserici înalte, palate şi străduţe lăturalnice, uitate de timp, una dintre cele mai înguste case din Europa, Drumul Regal, marcat prin coroane aurite în pavaj, Teatrul Naţional, Filarmonica, Biserica Sf. Martin, Piaţa veche (Stara Trznica) etc.

7. Amprenta trecutului. În Bratislava, urmele comunismului sunt vizibile şi în arhitectura clădirilor. Pe lângă zgârie-norii de sticlă şi casele vechi, din loc în loc zăreşti câte un monstru comunist, ce aduce în prezent izul unei epoci apuse. Clădirea Radioului cred că este cel mai relevant exemplu…

 cladirea radio bratislava

8. Monumentul Slavin. Drumul spre Slavin a fost foarte lejer, pe străduţele dintr-o zonă rezidenţială, cu vile şi curţi îngrijite. De aici se vede o panoramă delicioasă asupra oraşului, inclusiv spre castel. În zonă sunt îngropaţi 6845 de soldaţi morţi în anul 1945, în timpul eliberării Bratislavei de sub nazişti. La prima vedere, pare că în vârful pilonului masiv se află o flacără, însă de aproape se observă că statuia reprezintă un soldat ce ţine în mână steagul eliberării. Nu e un monument foarte poetic, mie comemorările de acest gen mi se par cam exagerate, însă parcul şi priveliştea merită 100% o vizită.

9. Statuile. Am povestit despre ele, pe larg, într-o altă postare: La vânătoare de statui în Bratislava.

bratislava-statuie-arlechin-eurovea

10. Biserica Albastră. Aflată la câteva străzi de centrul vechi, Biserica Albastră este o apariţie neaşteptată în peisajul destul de cenuşiu al zonei, fiind ridicată în stil Art Nouveau maghiar. Aşa cum îi spune şi numele, exteriorul este colorat într-o nuanţă de albastru palid, combinat cu alb în unele locuri. Nu pot să zic că e genul meu de arhitectură, însă cu siguranţă merită o vizită pentru aspectul său de basm. În apropierea sa am descoperit şi câteva clădiri renovate, printre care şi o şcoală, cu detalii foarte frumoase.

bratislava biserica albastra casa bratislava scoala bratislava

11. Grădina Medicală. Din ce am observat, Bratislava nu are prea multe spaţii verzi. Unul dintre puţinele astfel de locuri este Grădina Medicală (Medicka Zahrada), aflată la vreo 10 minute de mers pe jos de Palatul Prezidenţial, mai exact în zona străzilor Spitalska şi 29 Augusta. Am ajuns în grădină într-o duminică dimineaţa, când nu era nici ţipenie de om. Bănuiesc că pe seara, când vremea este bună, se mai animă. PS: Pernele de pe bancă sunt din metal 😀

gradina-medicala bratislava-banca-gradina-medicala

12. Schimbarea de gardă şi grădina de la Palatul Prezidenţial (Palatul Grassalkovich). Am avut un noroc incredibil şi am trecut prin faţa palatului exact când se pregătea schimbul de gardă. Timp de câteva minute, am admirat o defilare de uniforme albastre în ritm sacadat, acompaniat de sunetul unei trompete. Am mers apoi în grădina din spatele palatului, unde am făcut o baie de soare, privind la întinderea de verde. Nu este foarte mare, iar copacii sunt puţini rău, însă m-am bucurat de peticele de iarbă şi aleile rotunde.

bratislava-palatul-Grassalkovich

palatul prezidential si gradina bratislava

13. Un tur ghidat gratuit. Zilnic, la orele 11.00 şi 15.00, poţi face o plimbare alături de alţi turişti în compania unui ghid care povesteşte despre obiceiuri şi evenimente din istoria locului, precum şi despre anumite clădiri reprezentative. Turul nu costă nimic şi poţi pleca oricând, iar dacă ţi-a plăcut, poţi recompensa la final ghidul cu câţi bani doreşti. Punctul de întâlnire este statuia lui Hviezdoslavovo din piaţa cu acelaşi nume, iar plimbarea durează cam 2 ore şi un sfert.

4 thoughts on “Ce să faci în Bratislava: 13 experienţe de trăit în capitala Slovaciei

  1. Bia

    Nu pot spune decât că mi-ar fi plăcut să dau peste un astfel de articol când căutam eu informații despre Bratislava 🙂 Sa-ti fie de bine vacanta asta de primăvara…

    Reply
  2. Juhos Anda

    Iti multumesc Andra pentru experientele de trait in Bratislava. Am reusit sa ajung la Castel, Biserica Albastra si Palatul Prezidential .Timpul a fost foarte scurt dar ti-am ascultat sfatul si am tras o fuga si pana in Viena fiind foarte aproape de Bratislava.
    Am de gand sa merg cat de curand si in Barcelona.
    Zambetesenine si pline de sanatate!

    Reply
    1. Andra :) Post author

      Cu drag! Mă bucur că ți-a fost de folos articolul 🙂
      Distracție plăcută și la Barcelona, să fie cu multe zâmbete!

      Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.