Ce sunt produsele bio?

Pentru că există o mare confuzie cu privire la ce înseamnă bio şi aud o mulţime de aberaţii legate de subiect, m-am gândit să punctez câteva aspecte despre acest tip de produse:

  • Eco, ecologic, organic şi bio înseamnă fix acelaşi lucru. Fiecare din termeni desemnează produse care nu conţin reziduri de pesticide, îngrăşăminte chimice, hormoni de creştere, radicali liberi de la iradieri, antibiotice şi alte componente nocive. Ingredientele sub obţinute prin metode care respectă mediul înconjurător şi ciclul natural al plantelor şi animalelor. De asemenea, este interzisă utilizarea organismelor modificate genetic.covrigei-din-faina-integrala1
  • Un produs dobândeşte eticheta “bio” doar după ce este supus unor verificări realizate de organisme avizate, care atestă că acesta respectă condiţiile enumerate mai sus.
  • Termenul “natural” atrage consumatorii, aşa că este utilizat la greu. Însă acesta nu este reglementat legal, aşa că nu semnifică nimic şi nu are nicio valoare, deci absolut orice poate fi “natural”. Poţi să ai un produs ultra-procesat, plin de aditivi şi chestii dubioase, pe care să scrie “natural”. E perfect legal. “Natural” NU înseamnă “bio”.
  • Ca să-ţi dai seama dacă un produs este sau nu bio, verifică să aibă pe etichetă frunza verde înconjurată de steluţe, simbolul comunitar care garantează că produsele sunt în conformitate cu metodele de producţie ecologică. Alături de sigla comunitară mai apare uneori şi sigla naţională ,,ae”. Nu contează ce scrie în rest pe etichetă, ce zic reclamele sau aburelile de marketing. Dacă un produs nu are acest semn distinctiv înseamnă că nu e bio, indiferent de cât de natural e mediul în care a fost obţinut. De exemplu, ouăle produse de găinile bunicii, chiar dacă sunt hrănite cu grăunţe, nu pot fi considerate bio dacă nu au atestatul respectiv. Asta nu înseamnă că nu sunt sănătoase, ci doar că nu sunt bio!logo produs ecologic bio organic
  • Pentru ca un produs să fie bio nu trebuie neapărat să conţină 100% ingrediente bio, ci acestea trebuie să se regăsească într-un procent de cel puţin 95%, cu excepţia apei, sării şi a sulfiţilor (în cazul vinurilor).
  • Nu orice produs bio este automat sănătos, aşa că nu e cazul să ne iluzionăm că putem mânca frecvent zahăr bio în cantităţi industriale fără să avem probleme pe termen lung. Şi produsele bio pot fi ultra-procesate şi pot include o cantitate mare de zahăr, sare sau grăsimi (ce ironie, şi ele bio…). Am scris mai multe aici.

*Unii ar putea înţelege din cele de mai sus că sunt sceptică atunci când vine vorba de produsele bio. Dimpotrivă, mă bucur că există un interes tot mai mare pentru ele şi cred că ar trebui să fie considerate ceva normal, nu un moft. E minunat să facem alegeri cât mai sănătoase pentru noi şi pentru mediu, aşa că dacă ne permitem e recomandat să optăm pentru varianta bio cât mai des. Însă nu e cazul să facem din asta o obsesie.

2 thoughts on “Ce sunt produsele bio?

  1. Poveştile Mele

    Ce bine ca ai precizat ca nu orice produs bio este automat sănătos! Procesarea şi celelalte componente „nesănătoase” îi scad cu mult valoarea nutritivă.
    Nici eu nu sunt împotriva produselor bio, doar ca utilitatea lor mi se pare redusă într-un mediu plin de poluare, de sedentarism, stres si altele. Si da, in Romania cel putin, multi se uita cam ciudat si „a la moft” daca le pomenesti de bio!
    Ioana

    Reply
    1. Andra :) Post author

      Uneori, citind eticheta unui produs bio, mi se pare că nu e absolut nicio diferenţă faţă de unul obişnuit, la câte ingrediente conţine şi cât de mult zahăr…
      Alimentaţia e într-adevăr doar o parte din toată treaba cu sănătatea, însă cred că e important să facem ce putem cu resursele pe care le avem la îndemână şi, dacă altfel nu se poate, să alegem răul cel mai mic. Poate nu reuşim să avem un stil de viaţă 100% sănătos de la început, dar trebuie să începem de undeva 🙂

      Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.