Nu mi-aş fi imaginat niciodată că la doi paşi de Palatul Parlamentului se află un alt palat, cu o poveste fascinantă, ce scrie o pagină frumoasă din istoria Bucureştiului. Este vorba despre Palatul Bragadiru, descoperit săptămâna trecută, unde am petrecut câteva ore în cadrul micului său bistro, Aida – un loc cu mâncare bună şi oameni faini.
Am avut ocazia să savurez câteva dintre bunătăţile Aida Bistro într-o companie plăcută, la terasa liniştită din spatele clădirii, din dorinţa de a profita cât mai mult de zilele calde de toamnă, cu soare blând. Deşi central, bistroul este departe de agitaţia străzilor aglomerate şi oferă intimitate chiar şi în timpul săptămânii.
Meniul Aida Bistro invită la o călătorie prin bucătării din toată lumea, adunând câte-un pic din savoarea fiecăreia, cu preparate adaptate la gustul celor care-i trec pragul. Cu toate astea, meniul nu este foarte stufos, pentru că accentul se pune pe calitatea ingredintelor şi a pregătirii, iar felurile de mâncare sunt cu adevărat deosebite. De exemplu, este unul dintre puţinele locuri din Bucureşti unde găseşti mâncăruri cu specific portughez, cum ar fi cataplana sau feijoada. Gurmanzii vor fi cu siguranţă încântaţi să descopere feluri simple, clasice, dar şi specialităţi exotice.
Am ales meniul zilei, pentru că supă-cremă de dovleac cu aromă de toamnă şi coq au vin îmi sună tare bine, dar am fost surprinsă şi cu o cataplana, un fel portughez cu peşte, fructe de mare şi legume, alintate într-un sos subţire, uşor, cu mărar proaspăt. Pâinicile cu seminţe au fost bune-bune, ar fi mers servite şi singure, ca fel separat 😀 Mi-au plăcut toate cele trei preparate încercate, toate săţioase, în cantităţi potrivite astfel încât să te saturi, dar fără să fie grele.
Ingredientele sunt proaspete, de calitate, aşa că şi preţurile sunt mai mari, dar merită, mai ales pentru gustul delicios. Dacă vă doriţi o masă mai accesibilă ca preţ, încercaţi meniul de prânz: este diferit în fiecare zi (se poate servi între orele 12:00 şi 15:00) şi costă doar 21 de lei, dar include două feluri gustoase.
Am apreciat preocuparea gazdelor de a adapta mâncărurile în funcţie de preferinţele clienţilor, dar şi atenţia la detalii, inclusiv când vine vorba de servire. Iar faptul că nu doresc să facă rabat de la calitate pentru a obţine avantaje competitive cred că spune multe despre acest loc 🙂
Acum că v-am povestit despre bunătăţile savurate la Aida Bistro, nu pot să nu scriu câte ceva şi despre Palatul Bragadiru, pentru că am fost foarte entuziasmată de descoperirea şi vizitarea lui. M-am bucurat să pot face un tur prin superba sală unde au loc recepţii private, chiar când erau în toi pregătirile pentru un eveniment.
Numele Palatului provine de la Dumitru Marinescu Bragadiru, care la începutul secolului XX a dezvoltat o afacere prosperă în domeniul berii. Fabrica de bere Bragadiru, ridicată pe un teren de 10 hectare aflat între Calea Rahovei şi bulevardul George Coşbuc, era una dintre cele mai moderne din ţară, în anul 1901 producând aproximativ 3 milioane de litri de bere. În apropierea fabricii, Bragadiru a construit un complex cu locuinţe şi spaţii de recreere pentru muncitori, magazine, birouri şi bănci. Palatul Bragadiru a fost realizat în 1905 după un plan al arhitectului austriac Anton Shuckerl, într-un stil eclectic, având o sală de bal elegantă, cu ornamente bogate. Naţionalizat în 1948, Palatul Bragadiru a fost retrocedat moştenitorilor în anul 2003. Aceştia l-au restaurat, iar în prezent găzduieşte evenimente de tot felul. În spatele clădirii se află o terasă, precum şi un spaţiu verde generos, unde de asemenea au loc petreceri şi happening-uri.
În Palatul Bragadiru ai senzaţia că te afli în alt secol, mai ales când intri în sala de bal spaţioasă, cu tavan înalt şi ornamente rafinate. Există şi alte încăperi mai mici, pentru reuniuni şi cocktail-uri, decorate în acelaşi stil rafinat, dar mai simplu. Pardoseala de pe hol este asemănătoare cu cea de la Caru’ cu bere, construit cam în aceeaşi perioadă (Fabrica Bragadiru distribuia bere inclusiv aici). De pe balconul Palatului se vede o privelişte interesantă: o clădire comunistă gen “mamut”, care pare desprinsă dintr-un roman de suspans.
Mă bucur că Palatul Bragadiru, monument istoric, nu a rămas în paragină ca atâtea locuri faine din Bucureşti, ci este o clădire vie, valorificată, cu o utilitate concretă. Iar faptul că poţi sta la umbra Palatului, în intimitate, savurând o mâncare bună la micul bistro, e cu adevărat un răsfăţ pentru trup şi suflet.
Aida Bistro
Adresă: Calea Rahovei nr. 147-153, Bucureşti (Nu vă lăsaţi păcăliţi de adresă, este la vreo 10 minute de Palatul Parlamentului; mergeţi pe străduţa de lângă Oficiul Poştal nr. 5)
Program: Luni – Duminică: 10:00 – 23:30
Web: www.aidagourmet.ro
Facebook: www.facebook.com/aidagourmet
Noi am fost la Royal Express, tot la Palatul Bragadiru si ne-a placut la fel de mult. Odata cu articolul tau ma gandesc sa facem o “excursie” si la Aida. Yumm-Yummm!
Atunci îţi zic de pe-acuma Poftă bună! La mâncare şi admirat Palatul 🙂
Nice! O sa fac si eu o vizita acolo! 🙂
Cred că Palatul o să fie pe gustul tău, are multe detalii faine 😉 Iar mâncare la Aida e buuună!