Recomandări de lectură: 10 cărţi care îmi plac

Pentru că zilele astea circulă intens pe Facebook o leapşă cu cărţi, pe care am primit-o şi eu, am zis să răspund mai pe-ndelete printr-o postare pe blog. Aşadar, mai jos, în ordine aleatoare, am povestit despre 10 cărţi care mi-au plăcut şi pe care le-aş reciti oricând.

krucifix-serge-brussolo“Krucifix” – Serge Brussolo

Am împrumutat-o de la Schimb de cărţi dintr-o pură întâmplare. Nu aş fi zis că e pe gustul meu, judecând după copertă, însă promisiunea de suspans m-a convins. Am stat până târziu în noapte să o termin, apoi am visat numai insule misterioase şi creaturi suspecte… Au urmat “Haita”, “Coşmar de închiriat” (mai slăbuţă), “Iceberg”, “Mâna rece”, “Bulevardul banchizelor” şi “Pelerinii întunericului”. Mi-aş mai fi dorit să citesc şi altele, căci nenea Brussolo are un stil pe gustul meu, însă nu le-am mai găsit de cumpărat în format fizic, aşa că mă mulţumesc să le mai recitesc din când în când pe cele pe care le am.

“Zaira” – Cătălin Dorian Florescu

Îmi plac poveştile despre epoca comunistă şi viaţa de zi cu zi a oamenilor din acea perioadă, iar „Zaira” e captivantă, cu un stil alert, aşa că mi-a ajuns imediat la suflet. De acelaşi autor am mai citit „Vremea minunilor” şi „Jacob se hotărăşte să iubească”, la fel de plăcute, iar acum urmează pe listă Maseurul orb 🙂

„Împăratul muştelor” – William Golding

Una dintre cărţile citite în liceu pe care le-am iubit imediat. Aflasem despre ea de la un documentar de pe Discovery, mi-a plăcut şi am cumpărat-o. Ţin minte că am găsit-o de vânzare la biblioteca şcolii – e o ediţie veche, însă ţin mult la ea. Povestea şi morala ei m-au pus pe gânduri.

recomandari-carti.

“Mărturia” – Anita Shreve

La prima vedere, pare o carte scrisă pentru a crea controversă, însă are şi ceva substanţă. “Mărturia” ridică întrebări cu privire la deciziile luate sub impulsul momentului şi la cum acestea pot influenţa viaţa noastră şi a celor din jur. Asemenea unui bulgăre de zăpadă, scandal după scandal, iau naştere evenimente care vor duce la un final trist. Stilul de a scrie, din perspectiva mai multor personaje care povestesc întâmplările, sincer, direct, m-a prins repede. Deja am zis prea multe, vă las să o citiţi şi voi. Iar dacă vă place, cum mi s-a întâmplat mie, recomand de aceeaşi autoare “Nuntă în decembrie”, “Soţia pilotului” şi “Valurile iubirii”.

“Eseu despre orbire” – Jose Saramago

Mi-a fost recomandată pe fugă acum ceva vreme şi am zis să o caut, deşi la vremea respectivă nu auzisem de autor. Am rămas foarte impresionată după ce am citit-o, iar finalul mi s-a părut cu adevărat cutremurător. Se citeşte greu, ca mai toate cărţile scrise de Saramago, dar merită! Din păcate, nu am avut aceeaşi surpriză plăcută şi cu alte lecturi ale sale, care mi s-au părut dezamăgitoare.

“Fata cu cercel de perlă” – Tracy Chevalier

A fost prima carte citită de Tracy Chevalier şi mi-a plăcut atât de mult, încât am căutat şi alte romane scrise de ea, iar cele mai multe au fost la fel de bune: “Albastru pur”, “Ultima fugară”, “Îngeri căzători”, “Doamna şi licornul”.

marfa-melvin-burgess“Marfă” – Melvin Burgess

Am dat peste ea la un târg de carte, iar după ce am citit puţin despre ce e vorba, am luat-o şi am citit-o dintr-o suflare. “Marfă” este povestea unor tineri care alunecă pe panta dependenţei de droguri, iar vocile lor se împletesc într-un roman simplu, dar impresionant. Se parcuge uşor şi te ţine cu sufletul la gură.

“Ferma Animalelor” – George Orwell

Alături de “1984”, “Ferma Animalelor” s-a numărat printre romanele mele favorite din liceu. Asta poate şi pentru că mi-a plăcut istoria, iar cele două cărţi ilustrează atât de bine sistemele totalitare. Unele situaţii descrise sunt, încă, extrem de actuale.

“Jurnalul lui Bridget Jones” – Hellen Fielding

Cu această carte uiţi de tristeţe, indiferent care e sursa ei. Scrisă sub formă de jurnal, cum îi spune şi numele, este plină de umor, pe alocuri prostuţă şi cu ceva stereotipuri, dar foarte relaxantă. Perfectă pentru momentele când ai nevoie să-ţi clăteşti gândurile cu ceva vesel, uşurel. Uitaţi de filmul cu acelaşi titlu, nu se ridică la înălţimea cărţii.

“Misterul camerei galbene” – Gaston Leroux

Se putea să nu trec pe lista cărţilor favorite şi un roman poliţist?? “Misterul camerei galbene” e o cărţulie mai veche, găsită prin biblioteca alor mei şi devorată cu poftă. Numai ce am văzut că există şi un film cu acelaşi nume, sunt curioasă cât de bun e. Alte recomandări de cărţi cu detectivi găsiţi aici.

Voi? Care sunt 10 dintre cărţile voastre preferate? 🙂

9 thoughts on “Recomandări de lectură: 10 cărţi care îmi plac

  1. Monica@DescoparItalia

    Dupa ani de zile in care ma refugiasem in carti de marketing si psihologie si eram mereu in dubiu in ce limba sa citesc urmatoarea carte, listele astea au venit la tzanc. Mi-au redeschis apetitul pentru literatura si-mi prieste :). Cateva din cartile de aici sunt pe lista mea, insa un mic reminder e mereu binevenit.

    Reply
    1. Andra :) Post author

      În ultima vreme am simţit nevoia să citesc mai multă beletristică: “poveşti”, cum le zic eu.
      Sper să-ţi placă recomandările mele, dacă doreşti să completezi, eşti binevenită, cu ocazia asta mai aflu şi eu titluri pentru lista de lectură 🙂

      Reply
  2. iovanescu andrei

    Buna ! mi-a placut tare mult descrierea celor 10 carti preferate ale tale…iata care este propria mea lista de 10 carti favorite-
    1. ” Sa ucizi o pasare cantatoare” de Harper Lee……un roman scris intr-un stil simplu, concis despre cum este vazuta lumea de catre copii care avand ca repere morale Binele , Adevarul si Dreptatea reusesc sa schimbe in bine soarta unui om de culoare, acuzat pe nedrept
    2.” Fata cu portocale ” de Jostein Gaarder.
    3. ”Lumea Sofiei ” -tot de Jostein Gaarder ( o incursiune fascinanta in istoria folozofiei povestita pentru un copil si vazuta , cumva, tot prin prisma ei , pentru ca este vorba de o fetita )……
    3.” Noi ” de Evgheni Zamiatin ….o tulburatoare viziune a unui viitor utopic si o poveste de dragoste se impletesc pentru a da nastere unei carti fascinante( cel putin asa a fost pentru mine )…..
    4. ” Sora Carrie ” de Theodore Dreiser….o carte moralizatoare al carei autor nord-american este un analist profund al sufletului uman….
    5.” Litigiul ” de John Grisham…..o carte scrisa de maestrul literaturii politiste nord-americane, palpitanta si emotionanta in acelasi timp…
    6.” Pacientul englez ” de Michael Ondaatje ….o carte care, cred eu, nu mai are nevoie de nici o descriere , fiind cu mult mai buna decat ecranizarea ….
    7.” Orasul si stelele ” de A.C.Clarke…..un posibil viitor al omenirii in care oamenii vor fi descoperit nemurirea prin intermediul tehnologiei, dar si implicatiile ei tulburatoare….tot de acelasi autor recomand ” Sfarsitul copilariei”, un viitor in care rasa umana sufera o metamorfoza uimitoare ( probabil aceste carti sunt doar pentru amatorii genului dar in spatele unor ” povesti ” stiintifico-fantastice se ascund intrebari filozofice despre destinul omenirii pe acest Pamant )….
    8.” Toti oamenii sunt muritori ” de Simone de Beauvoir – o meditatie asupra conditiei umane si asupra aspiratiilor, uneori nesabuite , ale omului care incearca sa isi depaseasca limitele, asta atagand dupa sine o serie de consecinte de-a dreptul dezastruoase……
    9.” Gran Canaria ” de A.J. Cronin si bineinteles ” Citadela ” de acelasi scriitor, doua romane scrise cu maiestrie……
    10.” Ben Hur ” de Lew Wallace, o carte care mi-a placut tare mult, poate pentru ca prezinta dintr-un alt punct de vedere lumea antica, in primii ani dupa nasterea lui Isus Christos si mi-a adus cumva aminte de un alt roman captivant pe care l-am citit in urma cu multi ani – ” Quo vadis” de Henryk Sienkiewicz….in opinia mea aceste povesti sunt atat de veridice incat ai impresia ca s-au petrecut aievea si , dupa secole, cineva le-a istorisit pentru ca si generatiile urmatoare sa afle povestea acestor oameni minunati…….

    Reply
    1. Andra :) Post author

      Wow, foarte interesante recomandările tale, mulţumesc şi pentru descrieri! O grămadă de cărţi noi pentru mine, din lista ta am citit doar “Fata cu portocale” 🙂
      Dap, sunt aşa multe cărţi frumoase, că e greu să faci un top cu doar 10 dintre ele 🙂

      Reply
  3. iovanescu andrei

    imi cer scuze pentru greselile de ortografie precum si pentru alte greseli, nedescoperite de mine inca, dar este tare greu sa alcatuiesti o ierarhie a unor carti…..

    Reply
  4. Poveştile Mele

    Am răspuns şi eu provocării de pe Facebook, însă pe pagina personală, nu pe cea a blogului.
    Uite cam ce mi-a rămas la suflet (printre multe altele):
    Visul lui Joy – Lisa See
    Lebedele sălbatice – Jung Chang
    La sud de graniţă, la vest de soare – Haruki Murakami
    Dragoste în vremea holerei – Gabriel Garcia Marquez
    Eseu despre orbire – Jose Samarago
    Spuma zilelor – Boris Vian
    1984 – George Orwell
    Corecţii – Jonathan Frazen
    La răsărit de Eden – John Steinbeck
    Vânt de Răsărit, vânt de Apus – Pearl S. Buck
    Ar mai fi Kawabata, Inoue şi multe dintre cărţile ce ţin de Asia (scrise de asiatici sau de oameni pasionaţi cu adevărat de Asia), Tracy Chevalier, Isabel Allende, „Viaţa lul Pi”… cine a inventat topurile astea?
    Acum ceva timp, am fost „pionieră” în genul acesta de acţiune – preferinţe cărţi, cu un articol de suflet 🙂

    Reply
    1. Andra :) Post author

      Se pare că avem câteva preferinţe în comun 😉
      Din ce ai menţionat tu, mă tentează La răsărit de Eden, am frunzărit un pic pe Google şi pare genul meu, aşa că mulţumesc pentru recomandări!
      Mi-a plăcut provocarea pentru că n-am stat niciodată să mă gândesc prea mult la cele mai iubite cărţi citite, sunt unele la care nu le mai ţin minte nici titlul şi nici măcar autorul (în special romanele poliţiste), iar leapşa asta a fost un pretext bun să mai arunc un ochi prin bibliotecă.

      Reply
  5. Poveştile Mele

    Ei…! Ce mă bucur că avem ceva preferinţe comune!
    „La răsărit de Eden” este o carte foarte cursivă şi… plăcută. Am citit-o în adolescenţă şi am recitit-o recent, după mai bine de 15 ani.
    Senzaţia a fost aceeaşi, excelentă.

    Reply
  6. denisa

    Este foarte greu sa faci un top al cartilor preferate, dar am zis sa incerc si eu aici. Eu sunt pasionata de literatura asiatica si incerc sa citesc cat mai multe carti de genul acesta, dar am incercat sa includ carti din mai multe domenii

    Lisa Dalby Gheisele
    Gheisa de Lesley Downer
    Floare de noapte, Floare de bar, Lea Jacobson
    Lisa See-floare de zapada si evantaiul secret+ Dragostea Florii de Bujor
    Giullaume Musso-chemarea ingerului
    Portretul lui Dorian Gray de Oscar Wilde
    Mistere venetiene – Kathryn Walker
    Limbajul romantic al florilor- Gill Davies, Gill Saunders
    Al saptelea licorn-Kelly Jones; aici vreau si eu sa citesc doamna si licornul…
    Amorurile unui print- Guillaume Apollinaire

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.