Weekendul trecut, între 1 şi 3 august, strada Armenească din Bucureşti s-a închis pentru un festival urban care a sărbătorit diversitatea culturală şi prietenia.
În spaţiul dintre Biserica Armenească, sediul Uniunii Armenilor din România şi Centrul Cultural Armean a avut loc un eveniment tare fain, cu mâncăruri tradiţionale, bazar de bijuterii, obiecte de ceramică, icoane, ţesături, cărţi, expoziţii, concerte, teatru, dansuri etc. care au adus pe străzile capitalei o mică parte din lumea armeană. Au fost invitaţi şi reprezentanţi polonezi, greci, evrei, rromi etc, ceea ce a dat o notă de interculturalitate evenimentului. M-am bucurat să văd la festival persoane de toate vârstele. Deşi era destul de aglomerat, nu am simţit că ar fi fost o atmosferă încărcată, obositoare, ci dimpotrivă, multă veselie şi bună dispoziţie.
Mai fusesem pe strada Armenească, însă nu prea acordasem atenţie zonei. Ştiam că lângă biserică se înalţă un turn din sticlă, care contrastează cu stilul clădirilor din apropiere, însă de data asta parcă nu mi s-a mai părut atât de străin şi nepotrivit. Am surprins chiar nişte unghiuri faine cu biserica şi blocul, o îmbinare între două stiluri arhitecturale atât de diferite care parcă au făcut pace cu ocazia festivalului 🙂
Casa Culturală Armeană se află lângă biserică. Am fost încântată să descopăr o clădire cu decoraţii şi ornamente superbe, inspirate de la Mănăstirea Zvartnoţ din Armenia.
Şi pentru că vremea era atât de plăcută, m-am plimbat puţin pe străduţele din zonă şi mi-am bagat nasul prin curţi şi peste garduri, din dorinţa de a surprinde cât mai mult din atmosfera leneşă de sâmbătă după-amiază. Am descoperit şi nişte colţuri faine, desigur.
Concluzia? Să mai tot avem astfel de festivaluri 🙂
Aţi fost la Festivalul Strada Armenească? Cum vi s-a părut?
Detalii pe www.stradaarmeneasca.ro şi https://www.facebook.com/FestivalulStradaArmeneasca