Aşa cum sugerează şi titlul, autorii promit să ne înveţe să scăpăm de obiceiuri proaste ca fumatul, consumul excesiv de alcool, alimente nesănătoase, prea multă cofeină, dar şi minciunile, amânarea, cheltuitul în exces, lenea, etc.
Accesibilă, practică, dar cu multe informaţii care se repetă – cam aşa aş caracteriza pe scurt cartea. Unele idei mi s-au părut însă interesante:
Un obicei este un comportament întipărit, învăţat în timp şi prin repetiţie. Obiceiurile proaste apar cu scopul de a evita sau a anihila sentimentele de anxietate, depresie sau stresul cu care se confruntă o persoană. Sunt o sursă de gratificare instantanee, un fel de debuşeu pentru problemele fiecăruia.
- De cele mai multe ori, prostul obicei se manifestă printr-un proces de deplasare, adică transferul unei idei, activităţi sau ataşament emoţional de la obiectul său către un alt obiect (de exemplu: cineva ţipă la noi, iar noi ne vărsăm furia pe altcineva sau pe altceva).
- Orice obicei – chiar şi unul sănătos – poate deveni distructiv. Între un obicei prost şi o dependenţă serioasă este o linie de demarcaţie foarte fină.
Strategia de luptă împotriva obiceiurilor proaste:
Pasul 1
Pentru a scăpa de un obicei prost, este necesar să aflaţi de ce vă coportaţi astfel. Identificaţi ce anume declanşează un asemenea comportament:
Eu ……………. (prostul obicei vizat), atunci când ………….. (factorul declanşator al acestui comportament), pentru că …………… (motivul).
- Monitorizaţi-vă obiceiul sistematic şi profund: persoane, locuri, situaţii sau emoţii care declanşează obiceiul prost. Familia şi grupul de prieteni pot şi ei să vă influenţeze negativ, deşi de multe ori neintenţionat.
- Cu cine eraţi sau la cine vă gândeaţi înainte de a începe să vă comportaţi astfel?
- Ce făceaţi înainte de a simţi nevoia să vă purtaţi conform obiceiului vizat?
- Când anume aţi cedat?
- Cum v-aţi simţit cedând ispitei? Este esenţială descoperirea sentimentelor pe care le declanşează stresul sau anxietatea şi pe care speraţi că obiceiul prost le-ar putea atenua sau îndepărta.
- Un stil de viaţă stresant poate contribui la formarea unui obicei prost şi devine un obstacol în calea schimbării.
Pasul 2
Obiceiul oferă plăcere imediată sau eliberează temporar de stres (beneficiu), însă în acelaşi timp acest prost obicei vă trage în jos şi vă subminează sănătatea într-un fel sau altul (riscul). Este important să înţelegeţi dualitatea obiceiului şi să ţineţi cont şi de beneficiile pe care le-ar aduce schimbarea, inclusiv cele pe termen lung.
Dacă nu voi mai …………….. (obiceiul prost vizat) atunci voi ……………., ………………., ……………..,
- Feriţi-vă de amânări! Nu va exista niciodată un moment „perfect” pentru a face o schimbare dramatică în viaţa voastră.
- Dacă renunţaţi la obiceiuri pentru a face pe plac cuiva sau pentru a domoli pe cineva, nu pentru că, într-adevăr, credeţi că aşa e mai bine pentru propria persoană, provocaţi, practic, eşecul.
Pasul 3
Creaţi un mediu propice pentru schimbările pe care intenţionaţi să le faceţi în viaţa voastră. Înlăturaţi tentaţiile şi stresul. Printre cele mai mari obstacole în calea schimbării din viaţa de zi cu zi se numără: 1……………. 2…………….. 3…………….. 4………………
Adăugaţi argumente pentru a încuraja obiceiurile sănătoase. Printre cele mai favorabile elemente în dezvoltarea unor obiceiuri sănătoase se numără: 1……………. 2…………….. 3…………….. 4………………
- Pentru a scăpa de un obicei prost putem reduce anxietatea care îl provoacă, evita situaţiile declanşatoare sau putem redirecţiona reacţia către un comportament sănătos. Atenţie să nu devină şi acesta un obicei prost!
- Amenajarea ambientului la serviciu şi acasă vă va ajuta să să vă adaptaţi mai uşor la schimbările pe care intenţionaţi să le faceţi în viaţa voastră
Pasul 4
Sunteţi pregătiţi să acţionaţi şi să perseveraţi pentru a scăpa de prostul obicei. Vă temeţi de o recidivă? Învăţaţi cum să înlăturaţi tentaţia şi să renunţaţi la obiceiul nedorit:
Nu mă pot abţine să revin la prostul meu obicei atunci când ………
Evit tentaţia de a reveni la acest obicei atunci când ……..
- Recidivele sunt dezamăgitoare şi frustrante, dar nu trebuie să vă descurajeze. Regresele sunt parte a procesului de schimbare.
- Puteţi să vă opriţi deodată doar dacă este vorba de un obicei uşor, pe care vi l-aţi format de puţin timp, sau dacă sunteţi o persoană foarte tenace. Însă ar fi de preferat o abordare graduală, în funcţie de periculozitatea şi vechimea obiceiului. Altfel spus, paşi mici, realişti.
- Descoperirea cauzelor actualei recidive vă poate proteja împotriva celor viitoare.
Pare complicat!
Sunt multe detalii şi probabil de-asta 🙂
Habar nu ai ce bine pica acest articol! Pentru mine şi ai mei. Cel mai important:regresele sunt parte a procesului de schimbare. True.
Mă bucur că îţi e util 🙂
Este greu să faci o schimbare dacă nu accepţi posibilitatea eşecului şi nu înveţi din el.
De ce aceasta colectie de carti,foarte inteligent scrise dealtfel,se numesc ‘idiots guide?La inceput am avut ezitari exact din acest motiv.Asta e auto-sabotaj.
Da, titlul colecţiei nu e prea inspirat 🙂 Se referă probabil la faptul că explicaţiile prezentate sunt foarte detaliate şi nu ai nevoie de cine ştie ce cunoştinţe ca să le pui în practică.
Nu e deloc complicat, este chiar foarte util acest articol… il voi da unei prietene sa il citeasca, chiar are nevoie si sunt sigura ca i-ar da de gandit
Hihi, chiar sunt curioasă ce reacţie va avea.