Un nou sistem de etichetare pentru alimente mai sănătoase: CEFF

Tot mai mulţi români citesc etichetele produselor atunci când se află la cumpărături, din dorinţa de a afla ce se ascunde dincolo de ambalajul frumos colorat. Însă mulţi dintre cei care îşi propun să mănânce mai sănătos sunt descurajaţi de lista ingredientelor, care uneori pare desprinsă din tratate de chimie.

În prezent, în Uniunea Europeană este permisă folosirea a peste 300 de E-uri, adică aditivi, conservanţi, coloranţi, emulgatori, stabilizatori şi alte substanţe care să conserve mai bine alimentele şi să împiedice deteriorarea lor rapidă sau să le dea o consistenţă, un aspect şi un gust mai plăcute. Fiecare dintre aceste E-uri are câteva denumiri diferite, unele greu de pronunţat, mai potrivite pentru exerciţii de dicţie decât pentru a fi folosite ca mâncare. Unele E-uri au o situaţie foarte neclară, în sensul că în anumite state sunt considerate periculoase şi interzise în industria alimentară, în timp ce în alte părţi sunt folosite bine-mersi.

ceff sistem de etichetare al alimentelor sanatoaseÎn curând va fi mai uşor să alegem alimente mai sănătoase, deoarece recent s-a lansat pe piaţa locală CEFF – Certified E-Friendly Food. Nu este vorba de o nouă marcă de alimente, ci de un sistem de certificare a produselor alimentare iniţiat în 2010 în Cehia, şi aflat deja în implementare în Slovacia şi Polonia, România fiind a patra ţară unde este aplicat.

Prima întrebare pe care mi-am pus-o când am auzit de acest sistem a fost „Cine se află în spatele lui? Vreo companie-mamut din industria alimentară?” Se pare că nu. CEFF este un organism internaţional independent şi nu este sprijinit de un brand anume.

Producătorii care doresc să obţină certificarea CEFF trebuie să treacă printr-o evaluare strictă ce include verificarea ingredientelor listate și conținutul de aditivi din fiecare produs. Testările se efectuează trimestrial, iar în România acestea sunt coordonate și supervizate cu sprijinul Institutului de Cercetare și Dezvoltare pentru Bio-Resurse Alimentare. Mai trebuie spus că printre susţinătorii acestei iniţiative se numără şi dr. Nicolae Hâncu.

Concret, produsele certificate CEFF au pe ambalaj un logo care certifică faptul că acestea nu conțin niciun aditiv dintr-o listă de 70 de conservanți, coloranți artificiali, îndulcitori și glutamați, care fac obiectul unor controverse la nivelul experților, deși sunt acceptați de UE.

Lista completă a aditivilor o găsiţi aici: www.ceff.info/lista-aditivilor.html

CEFF-logo-alimente-mai-sanatoase

Deocamdată, această ştampilă nu se află pe produsele de pe rafturile româneşti, însă cei de la CEFF România susţin că la sfârşitul primul trimestru din acest an o vom putea găsi în magazine, deoarece sunt deja în discuţii cu mai mulţi producători interesaţi.

Nu toate E-urile sunt nocive, însă multe sunt suspectate că ar fi periculoase pentru organism şi ar favoriza apariţia unor maladii grave, precum cancerul. Chiar dacă nu există în acest moment probe clare care să ateste că printre cei 300 de aditivi se află şi unii periculoşi, nu ar trebui să ne bazăm pe asta. Până la urmă, margarina a fost recomandată la scară largă ca o alternativă extraordinară la unt, pentru ca de-abia apoi oamenii de ştiinţă să descopere că, de fapt, grăsimi trans fac mai mult rău decât bine. În plus, în unele cazuri nu sunt efectuate studii în legătură cu impactul asupra sănătăţii în cazul consumului pe termen lung a diferiţilor aditivi sau a unor combinaţii.

Aşadar, e important să învăţăm să convieţuim cu E-urile şi să le înţelegem cât de bine putem, pentru a fi mai sănătoşi şi a nu mai fi nevoiţi să dăm bani aiurea pe medicamente, mai ales în cazul afecţiunilor care pot fi prevenite printr-o alimentaţie sănătoasă.

Chiar dacă unele produse au aceste etichete, eu cred că e bine să citim în continuare lista de ingrediente, pentru că putem constata o cantitate prea mare de zahăr sau sare, de exemplu. Însă este un sistem bine-venit, care ne va uşura alegerea alimentelor. Chiar sunt curioasă cum va fi primit şi ce impact va avea!

3 thoughts on “Un nou sistem de etichetare pentru alimente mai sănătoase: CEFF

    1. Andra :) Post author

      Eu prima dată am crezut că deja se găsesc produse cu astfel de etichete şi chiar eram curioasă care au fost primele. Dar mai avem un pic de aşteptat 🙂

      Reply
  1. Pingback: Linkurile săptămânii | Razvan Pascal's Blog

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.