7 schimbări pentru o alimentaţie sănătoasă

Începutul de an este întotdeauna un bun prilej pentru a ne lua hotărârea să facem tot felul de schimbări în viaţa noastră, inclusiv în alimentaţie.

Cum nu de fiecare dată e uşor să ne respectăm promisiunile, mai ales când suntem dezorientaţi cu privire la ce/cum ar fi bine să mâncăm, vă recomand şapte paşi pentru a ne hrăni mai sănătos:

salata-greceasca1. Mâncaţi cel puţin o salată de legume proaspete pe zi – fără maioneză sau sosuri dubioase, ci asezonată cu ulei de măsline şi zeamă de lămâie sau oţet.

2. Preparaţi cât mai puţin termic alimentele, pentru a nu-şi pierde vitaminele. Gătiţi fructele şi legumele la temperatură scăzută sau la abur.

3. Eliminaţi sucurile pasteurizate pline de zahăr sau îndulcitori artificiali. Le puteţi înlocui cu infuzii de fructe, ceaiuri negre, rooibos sau fresh-uri de fructe şi legume.

4. Alegeţi făina integrală în detrimentul celei rafinate, pentru a beneficia de cât mai mulţi nutrienţi.

condimente5. Încercaţi condimente şi mirodenii noi şi renunţaţi la supele la plic nehrănitoare şi bazele de mâncăruri de tip „vegeta”, cu multă sare şi monoglutamat de sodiu.

6. Nu cumpăraţi şi nu ţineţi junk food în casă. Faceţi curat în dulapurile din bucătărie şi eliminaţi eventualele resturi de dulciuri nesănătoase. Câteva idei aici:  http://goo.gl/5srfeh

7. Pentru a reduce cantitatea de zahăr consumată, renunţaţi la îndulcirea băuturilor, fie că este vorba de ceai sau cafea.

11 thoughts on “7 schimbări pentru o alimentaţie sănătoasă

  1. Monica

    Dupa multe incercari esuate m-am dus la nutritionist. Stiam povestea jurnalului alimentar. Am incercat-o de cateva ori dar fara prea mult succes pentru ca … sunt destul de … hai sa zicem, neambitioasa. De aproape 2 sapt am un jurnal alimentar. Inainte de a scrie alimente si a contoriza tot ce mananc pot spune ca e un test de sinceritate cu mine insami. Obiectivul principal pe 2014 este sa ajung la 50 de kg. Asta inseamna o alimentatie corecta, disciplina, rabdare, vointa, motivatie si mult sport!

    E greu … dar merita din plin!

    Reply
    1. Andra :) Post author

      Deci ai începtul anul în forţă, bravo! Îţi ţin pumnii să fii sănătoasă şi să ajungi la o greutate cu care să te simţi bine! Să-mi spui dacă te pot ajuta cu ceva 🙂 Succes!!

      Reply
  2. Monica

    Multumesc 🙂

    Nu stiu daca ma poti ajuta. Sa-mi cresti credinta ca eu pot reusi. :d Glumesc, asta cred ca doar eu pot sa fac. 🙂

    Reply
  3. Pingback: Link-urile săptămânii | Razvan Pascal's Blog

  4. Aliceee traveler

    Incepand de azi am promis sa consum zilnic un smottie detox cu frunze de spanac, banana, lime etcc! Chiar vreau sa mananca anul acesta mai multe fructe si legume si sper sa imi iasa! 🙂
    O sa caut si faina integrala si o sa incerc sa o integrez in uzul normal si sa renunt la cea alba.

    Reply
    1. Andra :) Post author

      Mă bucur să aud asta, Aliceee! Fructele şi legumele rulzzz!! 😀
      Mie îmi plac chestiile din făină integrală, au un gust diferit un pic de cele din făină rafinată. Cred că totul ţine pur şi simplu de obişnuinţă şi de voinţă 🙂

      Reply
  5. Cristina P

    tu stii cat e de greu sa iei legume proaspete iarna?:( ugh
    tocmai faceam lista de cumparaturi azi si m-apuca dracii ca inca nu-s legumele de primavara
    si am cautat in draci rooibos. am gasit la ahmad asa ca am sa ma duc la ceainarie sa imi iau si ptr acasa (noroc ca au de vanzare).
    aia cu fara junkfood …mi-a intrat in mana de prin 2006 😉
    niciodata nu am pus zahar la cafea, iar la ceai pun o lingurita de miere
    pe faina integrala am trecut de mai bine de 4 ani 😉
    foarte bune sfaturile tale

    Reply
    1. Andra :) Post author

      Da, iarna e mai greu cu legumele proaspete, nu există aşa mare varietate. Însă merg bine morcovul, ţelina, păstârnacul, ceapa etc. Şi din ele poate ieşi o salată bună.
      Rooibos am tot băut, la plic sau vărsat, cu condimente, îmi place mult şi cu un pic de lapte.
      Thanks! 🙂

      Reply
  6. Adriana

    Nu excelez la capitolul fructe si legume insa am renuntat la painea rafinata si am redus considerabil cantitatea de zahar, deci am totusi cateva motive de lauda

    Reply

Leave a Reply to Cristina P Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.