Preferi să ai dreptate sau să fii fericit?

Oamenii preferă să aibă dreptate decât să fie fericiţi.

Am auzit fraza asta la o conferinţă şi mi-am zis că e tare adevarată. M-am regăsit în ea pentru că  mă caracterizează încăpăţânarea, aşa că mi s-a întâmplat nu de puţine ori să prefer sentimentul de a avea dreptate unei relaţii mai bune sau unei conversaţii mai liniştite.

Recent, mi-am amintit de gândul ăsta citind o carte de dezvoltare personală, în care scria că nevoia de a avea dreptate reprezintă o piedică în calea schimbării. Şi, într-adevăr, de multe ori evităm să luăm anumite decizii care ne-ar putea aduce în situaţia de a nega ceea ce am fost în trecut tocmai pentru că vrem, poate inconştient, să ne menţinem opinia şi să nu există o disonanţă între cine am fost şi cine suntem.

Chiar dacă schimbarea ar fi una pozitivă, ne opunem deoarece simţim că acceptând-o am admite faptul că am greşit în trecut. Ceea ce, desigur, nu e foarte confortabil pentru stima de sine.

schimbare

Foto: freedigitalphotos.net

Mă gândesc aici, de exemplu, la stilul de viaţă sănătos. Nu doar poftele şi tentaţiile culinare sunt cele care ne împiedică să adoptăm o alimentaţie mai bună, ci mai ales această dorinţă de a avea dreptate în ceea ce priveşte alegerile din trecut. Dacă la un moment dat spuneam că e o prostie să mâncăm legume şi fructe şi susţineam sus şi tare că chips-urile cu cola sunt cea mai straşnică gustare, iar ciocolata cea mai bună alinare, acum poate fi uşor incomod să admitem ca lucrurile nu stau chiar aşa şi că nu mai aveam aceeaşi părere.

Devine cu atât mai greu să facem pasul spre schimbare dacă ţinem cont de gura prietenilor şi a colegilor, care vor zâmbi la auzul schimbărilor noastre de comportament şi ne vor aduce imediat aminte de cum eram „înainte”.

De fapt, dacă în prezent vrem să ne schimbăm, nu ar trebui să ne simţim prost faţă de alegerile pe care le-am făcut în trecut. 

Până la urmă, deciziile respective au fost luate într-un context anterior, ţinând cont de informaţiile avute la dispoziţie atunci şi de persoana care eram atunci. Acum situaţia s-a schimbat, să admitem că avem alte opinii! Desigur, putem alege să acţionăm conform lor, ca să ne fie mai bine, sau să ne mulţumim să avem dreptate…

14 thoughts on “Preferi să ai dreptate sau să fii fericit?

  1. roberts

    pai drept sa zic, ideal e sa fii fericit. e ok si sa ai dreptate si sentimentul de bine pe care ti-l da nu-i de neglijat, dar e incomparabil cu starea accea de bine care e egala cu fericirea.

    Reply
    1. Andra :) Post author

      Da, cred că nimic nu se compară cu fericirea 🙂 Mie mi se întâmpla de multe ori să scap din vedere situaţia pe termen lung, mă gândeam doar la partea de dreptate pe moment.

      Reply
  2. Cristina P

    oamenii au cata mai orgoliu…si de acolo incapatanarea
    spre norocul meu am dat peste un om care stie sa faca compromisuri si am preferam amandoi sa fim fericiti decat sa avem dreptate (de obicei tii cam ca orbu de bata, ca deh)
    toata viata e un sir de compromisuri. tb sa inveti unde sa tii ca orbu de bata si unde nu
    visele de calatorie si job intra la a tine mortis sa le realizezi 🙂

    Reply
    1. Andra :) Post author

      Şi eu zic că în viaţă e nevoie de compromisuri, provocarea e să ştii când şi până unde să le permiţi 🙂
      Se zice că cel mai deştept cedează :)))

      Reply
  3. Monica

    Si eu mereg pe drepate si ma simt foarte rau cand mi se par incorecte unele situatii. Doar ca intre timp am mai “crescut” si mi-am dat seama ca un om sau altul nu se schimba pentru ca mie nu mi se pare corect ceva.
    Cat despre schimbare – cred ca e important sa le facem atunci cand suntem cu adevarati pregatiti! 🙂

    Reply
    1. Andra :) Post author

      Zic eu că am învăţat să tolerez mai bine opiniile diferite, până la urmă fiecare om are dreptul să decidă pentru el. Nu reuşesc întotdeauna, dar mă străduiesc 🙂
      Cât despre schimbări… cred că nu suntem niciodată 100% pregătiţi. Cel puţin aşa simt eu 🙂 De-asta prefer paşii mărunţi când vine vorba de aşa ceva (sigur, acolo unde se poate).

      Reply
  4. Bia

    Nu cred ca e foarte usor, cum pare la prima vedere, să alegi intre cele două și știi de ce? Pentru că în mintea noatră punem egal intre ele și de fapt nu ne certam pentru dreptate ci, în mod ironic, pentru fericire… a sinelui nostru (asta e perceptia, chiar dacă e gresita) indiferent că vorbim aici de un om altruist sau egoist.

    Reply
    1. Andra :) Post author

      Sigur că nu e uşor 🙂
      Da, poţi să zici şi aşa, dar cred că fericirea la care te referi, adică cea a egoului, e una pe termen scurt, , spre deosebire de cealaltă, a cărei alegere poate ne vine peste mână, dar care ne aduce mai multă linişte pe termen lung.

      Reply
  5. iuliana

    E tare adevărat ce ai scris, dar în momentul în care te cerți cu cineva și tu ai dreptate, îți vine greu să renunți cu zâmbetul pe buze la această luptă din care ai putea să ieși victorios (dar nu fericit)…

    Reply
    1. Andra :) Post author

      E foarte greu, dar cu un pic de voinţă şi exerciţiu devine posibil 🙂 Şi asta nu înseamnă să renunţăm la punctele de vedere proprii, ci să învăţăm să le exprimăm acceptându-le pe ale celuilalt.

      Reply
  6. Pingback: Consolare pentru stres | Slabesc pentru Inima Copiilor

  7. Pingback: Bucuria de-a manca ceva ce-ti face bine - TeaVasilescu.ro

  8. Pingback: Until baby tears us apart.. - TeaVasilescu.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.