RomaniaPozitiva.ro este un site cu şi despre lucrurile bune care se întâmplă în România. Pentru că, în ciuda a ceea ce cred mulţi, şi pe la noi mai au loc acţiuni, evenimente şi idei de bine. E un proiect din care sunt bucuroasă să fac parte şi despre care mi-aş dori să afle cât mai mulţi, aşa că azi v-am pregătit un interviu cu Florin Ghindă, unul dintre oamenii din spatele România Pozitivă.
Cu siguranţă că toţi îţi pun întrebarea asta: De unde România Pozitivă? Când şi cum ţi-a venit ideea asta?
Pentru că era nevoie. Pentru că în 2006 informațiile despre România erau dominate copios de subiectul inundațiilor și de personaje îndoielnice care făceau ca ratingul televiziunilor să explodeze fix în educația de masă a românului de rând manelizat puțin câte puțin.
S-au schimbat în bine lucrurile de atunci, dar nu cu mult. Deci e încă nevoie de inițiative care să arate o altfel de Românie și dacă se poate chiar să o schimbe. În direcția asta sperăm să contribuim și noi cu RomaniaPozitiva.ro
Au fost momente când ai vrut să renunţi la proiect? Dacă da, ce te-a determinat să continui?
Sigur că da. Cred că dacă nu înțelegem rolul eșecurilor în activitatea noastră nu prea putem să ne bucurăm de rezultatele noastre pozitive. Românul are multe calități, dar are din plin și cinism. Cinismul lui “Și ce măh? Crezi că o să se schimbe lumea cu site-ul vostru?” sau remarcile „E prea puțin, cu o floare nu se face primăvară.” De fapt, acesta e unul dintre motivele pentru care logo-ul nostru conține imaginea florilor de păpădie, pentru că ele sunt mai multe și pentru că tot ele vestesc primăvara 🙂
Un citat care te motivează.
„Fericirea este asemănarea dintre ceea ce gândeșt, ce spui și ce faci”
spunea cândva Gandhi, iar acest citat mă urmărește destul de mult, mai ales în contextul RomaniaPozitiva. În plus, ADN-ul proiectului are spirit de muson și iz de condiment din India, deci Gandhi este cumva părintele spiritual…
Ce are România special, din punctul tău de vedere?
Și munte și mare…Glumesc! Cred că în ultimul an România începe să aibă români. Serios. Începem să contăm. Se schimbă generațiile, oamenii încep să ceară lucruri, să își exprime emoții, dorințe, lupte. Mă bucur că România lui 2013 începe să ceară lucruri nu doar din stomac, ci că sunt oameni care construiesc mentalități, schimbă contexte și demonstrează că își doresc o altfel de țară.
Ce-i drept, nu o să schimbăm lumea peste noapte, dar începe să pară realist că România poate să meargă în direcția bună. Și încă o veste bună: încep să se cearnă oamenii, proiectele și inițiativele. Oamenii de calitate încep să prindă glas, în vreme ce personajele de carton încep să se teamă că o să piardă din influență. Mai e de lucru, mai e de lucru…
Recomandă-ne câteva locuri din România unde te simţi bine şi care crezi că merită vizitate.
În Piața Unirii din Timișoara mă încarc de energie cât să îmi ajungă 3 luni prin bulevarde aglomerate, în Vienna Bistro din Cluj mănânc o super ciorbă de dovleac, în Sighișoara ori Sibiu mă pierd pe străduțe, în Bucureștiul vechi îmi place să simt pulsul cetății, iar lângă Retezat în Hațegul (pre)istoric mă bucur de (a)casă! Ca să nu mai vorbim despre liniștea din Vamă în extrasezon sau despre Deltă…
Sunt multe locuri frumoase în România! OK, uite și un loc mai puțin cunoscut: biserica de piatră de la Densuș.
Uite și un film cu locuri frumoase în România, poate vrei să îl vezi când ai 2 minute:
Şi finalul clasic: Un vis despre România?
Cam așa: cu chef, cu energie, cu „drive” să începem să avem încredere în noi și să cernem calitatea de sclipici și de nonvaloare. Dar visul pare că vrea să își arate realitatea.
Eh, totuși nu sunt naiv, știu că mai sunt o mulțime de probleme și un muget de negativism, dar trag nădejde că oamenii de calitate încep să se cunoască și să strângă rândurile. În curând poate o să fim suficienți cât să contăm. Poate că 2014 o să fie anul în care să începem să reconstruim împreună.
Deci îl cheamă Ghindă si eu Ghindaa comentez pe blogul tau…Hmm!
Hihi, da, interesantă coincidenţă 🙂
Pingback: Impresii despre cursul „Train the trainers” de la IRT | Zâmbet şi sănătate