Trei reţete de orez cu legume vesele

Această (primă)vară caldă şi colorată mi-a facut poftă de noi experimente culinare. Pentru o perioadă am lăsat la o parte pastele şi m-am reorientat spre orezul integral, o mâncare săţioasă şi simplu de preparat pentru mese pline de energie. Este foarte versatil şi se potriveşte într-o grămadă de combinaţii sănătoase, ca gustare, fel principal, garnitură sau desert. Orezul merge cel mai bine alături de legume, fiind mai uşor de digerat decât atunci când este asociat cărnurilor, cum se obişnuieşte deseori.

Citind eticheta de la orezul integral Solaris am constatat cu surpriză şi bucurie că ţara de origine este România. Un lucru bun, dacă ne gândim că am ajuns să consumam atât de multe alimente aduse de la mii de kilometri depărtare, în condiţii nu neapărat prielnice. Sigur că e mai dificil să mâncăm produse exclusiv locale, însă atunci când este posibil, eu zic că e o alegere optimă.

solaris-orez-integralDe ce orez integral?

Orezul alb se obţine printr-o prelucrare a boabelor, care elimină învelişul acestora, pierzându-se astfel mulţi nutrienţi. În cazul orezului integral se elimină doar partea externă necomestibilă, toate substanţele nutritive rămânând nealterate. În comparatie cu orezul alb, cel integral conţine o cantitate dublă de fosfor, magneziu, fier, de 3 ori mai multă vitamina B3, de 4 ori mai multă vitamina B1 şi de 10 ori mai multă vitamina B6. În plus, conţinutul ridicat de fibre şi seleniu reduce riscul problemelor intestinale, iar fitonutrienţii din compoziţia sa previn bolile cardiace şi degenerative. Orezul integral se digeră uşor şi tine sub control tensiunea arterială şi colesterolul.

În concluzie, orezul integral este de preferat celui alb, rafinat, datorită aportului mai mare de nutrienţi de calitate.

Orezul se pune la înmuiat câteva ore, apoi se fierbe în apă cu sare, după care se clăteşte cu apă rece. De obicei, prefer să-l las separat de alte mâncăruri şi să-l amestec pe loc cu sosuri sau legume, pentru o mai mare varietate. Aşa am făcut şi de data aceasta şi vă prezint în continuare 3 propuneri de combinaţii pentru orezul integral:

1. Salată de orez cu migdale
Cea mai uşoară variantă: se amestecă orezul cu roşii tăiate mărunt, ardei, morcovi, migdale întregi sau mărunţite, salată verde şi orice altceva vă mai pofteşte sufleţelul. De exemplu, eu am pus şi niste boabe de fasole neagră fiartă, pentru o mai mare varietate de nuanţe. Pentru „definitivarea” gustului, am adăugat zeamă de lămâie, ulei de masline şi sare roz de Himalaya, tot de la Solaris. salata-de-orez-integral-cu-migdaleSarea de Himalaya are această culoare plăcută, cu nuanţe roz, albe şi roşii, datorită oxidului de fier. Nu conţine iod şi se obţine prin metode tradiţionale de extragere din rocă dintr-o zonă nepoluată a munţilor Himalaya, având o puritate ridicată. Este mai sărată decât alte tipuri de sare, deci nu e nevoie să adăugăm prea multă. Pe lângă faptul că dă un gust deosebit mâncărurilor, sarea roz de Himalaya poate fi folosită şi pentru baie: are efect calmant, relaxant şi face bine celor cu probleme de reumatism.solaris-orez-mirodenii-sare-roz2. Orez rozaliu cu sfeclă şi dovlecei
După cum se vede şi în farfurie, toate legumele au împrumutat culoarea plăcută a sfeclei roşii. Orezul l-am adăugat separat, apoi l-am amestecat şi pe el în sos. De obicei, când pregătesc tocăniţe de legume, mă orientez în funcţie de legumele pe care le am la dispoziţie. Acum am pus un morcov, o ţelină, un dovlecel, 3 sfecle roşii, o ceapă, şi sos de roşii.orez-integral-cu-sfecla-rosie.3. Tocăniţă de orez cu mazăre şi morcovi
E o variaţie a mixului de mai sus, dar într-o culoare diferită, mai roşcată. N-am lăsat mult legumele pe foc pentru a nu distruge nutrienţii. Pentru un gust mai intens de legume, am pus şi nişte Belşug de mirodenii de la Solaris – o nebunie de arome! Partea bună este că amestecul Solaris conţine doar legume româneşti deshidratate (morcov, ţelină, păstârnac, roşii, ceapă, ardei roşu, ardei verde, cartofi, pătrunjel), nu şi sare, făină, monoglutamat sau alte dubioşenii.orez-solaris-cu-legumeNu pot decât să vă urez „Poftă bună!” şi să vă bucuraţi de mâncare! 🙂

PS: Bunătăţile de la Solaris le găsiţi în magazinele tip plafar, iar pentru detalii vedeţi pagina de facebook Solaris – Belşug din Natură.

—–

Dacă ţi-a plăcut acest articol şi crezi că poate fi util şi altora, dă un like & share pe Facebook 😉

—–

3 thoughts on “Trei reţete de orez cu legume vesele

  1. Pingback: Dimineţi leneşe de vacanţă | Zâmbet şi sănătate

  2. cd

    suficient de interesant cat sa-mi starneasca curiozitatea de a incerca mixul de legume/mirodenii, sa vedem ce iese 🙂

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.