Mâncare sănătoasă şi drag de oameni: Interviu cu Andreea Beca – Beca’s Kitchen

andreea becaAndreea Beca este gazda Beca’s Kitchen, unde găteşte şi oferă celor care calcă pragul bistroului un pic din sufletul şi creativitatea ei.

Unii oameni au capacitatea de a te face să crezi din nou în vise, în frumos, iar Andreea este cu siguranţă unul dintre ei. E cam greu să redai în scris entuziasmul şi plăcerea sa când vorbeşte despre gătit, îmi pare tare rău că nu am putut s-o înregistrez video. Daar… aveţi ocazia să o vedeţi în acţiune la bistro 😉

Vă invit să citiţi interviul cu Andreea, în care povesteşte despre pasiunea pentru gătit, ideea bistroului Beca’s Kitchen şi ce înseamnă pentru ea alimentaţia sănătoasă:

De unde pasiunea pentru gătit?

Andreea Beca: Ţin minte că atunci când eram mică o vedeam pe bunica mea cum se trezea dimineaţa şi frământa cozonacii, dar cu aşa plăcere, cu aşa drag… Făcea de toate, şi prăjituri, şi cozonaci, plăcinte. Nu prea existau atunci surse de informare, nu ştia de combinaţii sau categorii de alimente, însă pregătea mâncarea cu drag. Gătea mâncăruri simple, clasice, dar cu multă dragoste, şi cred că de atunci, din copilărie, mi s-a lipit de suflet pasiunea asta.

Când am mai crescut am continuat să o ajut pe mama în bucătărie şi să gătesc alături de ea, iar din facultate am fost pe cont propriu „la cratiţă” şi am avut mai mult loc să mă desfăşor 🙂

Gătitul e o activitate care îmi aduce bucurie, mai ales atunci când pregătesc bunătăţi pentru ceilalţi.

Până la urmă, cred că a găti este despre dragul faţă de oameni.

Să ştii că poţi să faci ceva bun cu mâinile tale şi să vezi că oamenii sunt fericiţi când mănâncă ce ai gătit tu – e un sentiment special, pe mine mă umple de energie. Cea mai mare satisfacţie a mea e că prin ceea ce gătesc, prin mâncărurile pregătite de mine, oamenii se binedispun şi sunt mulţumiţi.

Povesteşte-ne puţin despre Beca’s Kitchen. Cum ţi-a venit ideea acestui loc?

Andreea Beca: Acum câţiva ani lucram la o firmă de consultanţă, iar de ziua mea obişnuiam să aduc la birou gustări homemade, iar colegii le apreciau foarte mult. Mai găteam şi pentru prietenii mei, care erau foarte încântaţi de gust, chiar dacă la început pregăteam feluri de mâncare destul de simple: salată boeuf sau salată de vinete. La un moment dat, am sărbătorit ziua prietenului meu la munte, ţin minte că eram după o zi plină la serviciu, am făcut cumpărături şi când am ajuns la cabană eram deja obosită, trasă la faţă. Deşi prietenii au insistat să mă odihnesc şi să nu gătesc, încet-încet m-am apucat să tai legumele şi carnea, să le condimentez cu mirodenii, să le aranjez şi tot aşa până am terminat de pregătit cina promisă. Prietenii mei au fost miraţi când m-au văzut ieşind din bucătărie, aşa veselă şi îmbujorată, şi mi-au spus că neapărat trebuie să fac ceva cu pasiunea asta, eram pur şi simplu alt om după ce petrecusem un pic de timp în bucătărie.

M-am decis până la urmă să-mi pun în practică pasiunea, iar după multe pregătiri şi planuri, am deschis Beca’s Kitchen în noiembrie 2012. Demotivantă a fost birocraţia, unele situaţii care mi-au lăsat un nod în gât, dar plăcerea de a găti m-a încurajat să nu renunţ. Foarte mulţi oameni mi-au zis că nu am nicio şansă, mai ales când au auzit că vreau să gătesc mâncare sănătoasă. Cei apropiaţi însă m-au susţinut; la design interior, de exemplu, m-a ajutat o bună prietenă. Am ales obiecte cu poveste: ramele sunt luate de la bunici, la fel şi fierul de călcat vechi şi alte câteva accesorii, iar perdelele şi draperiile le-am cusut noi.

Deşi am avut un plan bine pus la punct, am învăţat mult din mers, oricât te-ai organiza înainte, tot experienţa îţi dă cele mai bune lecţii. Chiar dacă iniţial făcusem strategii de promovare foarte bine puse la punct, când am deschis n-am mai apucat să le punem în practică. Oamenii au venit, au mâncat, le-a plăcut, le-au spus şi prietenilor şi tot aşa.

beca s kitchen bucuresti

La bistro nu gătesc în cantităţi industriale, ci câte puţin, avem o bucătărie mică. Prefer să folosesc produse proaspete, nu semipreparate, sosuri de-a gata sau arome. Pregătim totul aici, chiar şi pâinea, pateul, dressing-urile. Unele feluri durează mai mult până sunt gata, o raţă pe varză, de exemplu, se face la cuptor în vreo 40 de minute, nu am cum să grăbesc procesul, pentru că se prepară pe loc, nu stă mult timp la congelator sau la frigider. Unii oameni sunt mai nerăbdători şi nu înţeleg că dacă vrei mâncare proaspătă şi bună trebuie să aştepţi puţin. Alţii nu sunt obişnuiţi să audă că s-a terminat un fel de mâncare, li se pare ciudat ca la un restaurant să nu existe un stoc inepuizabil de alimente. Sunt şi unii care înţeleg, şi mi-s tare dragi când îi văd cum se bucură când gustă din mâncare şi apreciază preparatele.

La Beca’s Kitchen găteşti şi serveşti mâncare sănătoasă, homemade. Ce te-a atras în zona alimentaţiei sănătoase?

Andreea Beca: Chestia cu gătitul sănătos a pornit de la faptul că prietenul meu, acum câţiva ani, a avut nişte mici probleme de sănătate şi i s-a recomandat să aibă mai mare grijă cu alimentaţia. De gătit acasă, găteam de mult, dar fără să dau atenţie detaliilor, combinaţiilor alimentare, făceam destul de des chiar şi cartofi prăjiţi cu friptură de porc. La prăjituri mai foloseam creme gata cumpărate, fără să mă uit cu atenţie ce conţin. Şi atunci mi-am zis: „Dacă eşti gurmand şi îţi place să mănânci – nu mănânci doar să ai ceva în stomac – , să vedem, ce pot să fac să gătesc mai sănătos, dar şi bun?”. Sigur că la început au existat nişte bariere, dar apoi am mai citit, m-am mai documentat puţin, şi încet-încet am făcut mici schimbări.

Cuptorul a devenit cel mai important instrument din bucătăria mea după ce am renunţat la tigaia cu ulei încins. Am trecut de la faza „nu ştiu” la faza „ştiu că nu ştiu” şi am început să mă interesez, să citesc ingredientele, să fiu atentă la combinaţii, dar şi să pregătesc cam totul în casă, chiar şi cremele, şi blaturile de la torturi, de exemplu. Oamenii spun de obicei: „De ce să am grijă la alimentaţie? Oricum sănătatea noastră e compromisă, trăim într-un mediu poluat, suntem stresaţi, de ce să mă mai agit?”. Sigur, nu poţi să ai controlul asupra tuturor factorilor, unii sunt inevitabili, nu prea e realist să zici că te duci în vârful muntelui sau să te închizi într-o bulă de sticlă ca să scapi de poluare. Dar e important, zic eu, să intervii acolo unde poţi, în detalii, pentru că şi lucrurile mici contează: să înlocuieşti, de exemplu, făina albă cu cea integrală, zahărul alb cu cel nerafinat, să ai puţină grijă la combinaţii, să fii atent la etchetele produselor.

Desigur, există o grămadă de teorii pe tema alimentaţiei sănătoase, unii nutriţionişti se contrazic chiar. Eu am ales să citesc, să mă documentez, am făcu şi cursuri de nutriţie, şi să trec apoi informaţiile prin filtrul gândirii mele, ca să aleg cele mai bune variante, cele mai logice. Desigur că aceste principii nu sunt infailibile, dar mi le asum, la fel cum îmi asum îmbunătăţirile. Nu îmi e teamă să fac modificări, dacă acestea sunt bune.

becas-kitchen-bistro

De unde te aprovizionezi? Piaţă, supermarket, magazine specializate, alte locuri?

Andreea Beca: Cumpăr în principal din piaţă, de la Obor, unde am oamenii mei de la care iau dovleac, morcovi, sfeclă etc. Aprovizionarea o fac în fiecare zi. Uneori, mi se întâmplă să mă trezesc dimineaţa mai obosită, dar când mă gândesc că mă duc în piaţă, că o să mă plimb pe la toate tarabele, în căutare de legume şi fructe proaspete, îmi imaginez ce feluri de mâncare o să prepar, văd deja în minte oamenii mâncând – toate astea îmi dau energie. Sigur, nu iau totul din piaţă, ulei de măsline, de exemplu, sau făină integrală, nu găsesc la ţărani. Anumite alimente le cumpăr din magazine sau din hipermarketuri, însă întotdeauna sunt atentă la ce conţin produsele. Citesc înainte etichetele, când cumpăr ceva pentru bistro e ca şi cum ar fi pentru mine.

Care sunt sursele tale de inspiraţie pentru preparatele din meniu?

Andreea Beca: Bistroul nu are un specific anume, gătim şi legume la wok, şi supe, şi paste, şi tarte, şi quiche-uri şi cam tot ce e bun şi ne place. Eu sunt o persoană mai pragmatică, îmi place să lucrez cu cifre, cu noţiuni exacte care nu prea lasă loc de interpretare şi creativitate. Sunt adepta planurilor clare, cu cote. Însă

în bucătărie mă simt liberă să fiu creativă, să experimentez, să fac combinaţii surprinzătoare.

Nu inventez eu roata, asta e clar, dar pornind de la preparate clasice adaug ingrediente care mi se par mie că ar merge. Cumva simt lucrurile, că ar merge un pic de busuioc aici, un pic de rozmarin dincolo, că ar fi potrivit nişte ghimbir la asta. Mă orientez mult după gust, ideile îmi vin pe moment, în bucătărie, testând şi încercând. Nu mă ghidez neapărat după ceva concret, vreo reţetă cu ingrediente exacte.

Ţin minte că la un moment dat am mâncat la Viena un ştrudel cu mere cu un sos delicios de vanilie şi atunci mi-am zis că dacă e să am ocazia, neapărat trebuie să pregătesc ceva asemănător. Am mai adăugat pere, puţin ghimbir, nişte stafide şi aşa a luat naştere tarta cu mere, pere, ghimbir şi sos de vanilie, foarte apreciată la bistro.

 tarta cu mere pere si ghimbir beca's kitchen

Alimentaţia sănătoasă pare să fie un subiect de interes pentru mai toate site-urile, ziarele şi revistele. Însă de multe ori variantele prezentate sunt foarte diferite. De exemplu, pentru unii, a mânca sănătos înseamnă a elimina produsele de origine animală, în timp ce alţii consideră că trebuie să mănânci doar crud. Cum vezi tu conceptul ăsta?

Andreea Beca: Conceptul de alimentaţie sănătoasă pe care îl aplicăm în bucătăria noastră porneşte de la prepararea termică: folosim doar cuptorul şi plita, fără prăjeli, încercăm să le evităm. Făina albă am înlocuit-o cu cea integrală, mult mai sănătoasă, cu nutrienţi, cu tărâţe care ajută la digestie; o folosim la aluatul pentru tarte, la pâine, la bruschete. Fără esenţe, chimicale, vegeta. De exemplu, la sosul de vanilie pentru tartă folosim păstaie de vanilie, chiar dacă e mai scumpă, nu esenţă. Încerc să merg pe principii de bun simţ, să nu combin carnea cu amidonoasele: cartofii nu-i servesc niciodată ca garnitură la carne, îi am doar alături de alte legume, pentru vegetarieni. Dacă prepar paste, le aleg pe cele din grâu dur, şi le combin cu legume sau chiar cu mici bucăţele de somon marinat în casă. Există variante pentru ca mâncarea să fie sănătoasă, dar şi gustoasă. La gătit folosim apă filtrată prin osmoză inversă, prin care se elimină metalele grele. Sunt nişte mici modificări, cum ziceam, pe care pot şi vreau să le fac pentru ca mâncarea servită să fie mai sănătoasă.

Cât despre alimentaţia raw, cred că e foarte bine să mănânci crud, mai ales vara, când sunt atâtea fructe, legume, salate. Însă eu merg pe principiul că în orice trebuie să existe un echilibru, carnea are şi ea rolul ei în alimentaţie. E adevărat, nu trebuie consumată în cantităţi uriaşe în fiecare zi, nu e sănătos, dar nu aş exclude-o de tot din alimentaţie. Echilibrul este cuvântul cheie.

 

12 thoughts on “Mâncare sănătoasă şi drag de oameni: Interviu cu Andreea Beca – Beca’s Kitchen

  1. Petala Calatoare

    Foarte frumos şi interesant interviul. Din păcate nu locuiesc în Bucureşti, dar ajung de 2-3 ori pe an în delegaţii, aşa că promit să îi fac o vizită Andreei cu prima ocazie. Succes mai departe, Andreea!

    Reply
  2. Ana

    Am fost la Bistro, si mi-a placut grozav si mancarea, si atmosfera, dar si Andreea, care a venit zambind si s-a oprit la fiecare masa, a descris toate preparatele, a facut recomandari – ca si cum am fi fost in vizita la ea acasa, nu la restaurant. Ne-am simtit excelent, iar mancarea este exact asa cum o descrie – sanatoasa si facuta cu dragoste!

    Reply
  3. Mira

    Frumos articol, Andra, nu am fost acolo, dar probabil o să ajung. Mă bucur că sunt oameni care reuşesc să-şi pună pasiunea în practică şi să facă asemenea locuri deosebite, nu doar cele tipice, de restaurant unde totul este impersonal, nu te simţi bine, dar mergi că nu prea ai variante. Sunt convinsă că este o atmosferă plăcută acolo.

    Reply
    1. Andra :)

      Am dat şi eu peste restaurante din ăstea, unde nici nu-ţi vine să mănânci, dar încerc pe cât posibil să le evit.
      Din fericire, Bucureştiul are multe restaurante cu mâncare bună şi oameni pasionaţi de ceea ce fac, Beca’s Kitchen e doar unul dintre ele 😉

      Reply
  4. Tania

    Suuuper! N-am auzit niciodata de acest loc si nu stiu cum de nu am dat pana acum de blogul ei care are retete superbe… Multumim!

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.