Hamam (baia turcească) – o experienţă de relaxare inedită

Înainte de a vă povesti experienţa mea la hamam, câteva informaţii generale:

Tradiţia băilor publice datează din timpul Romei antice, sub forma termelor. Otomanii au preluat ideea şi au combinat-o cu elemente din cultura proprie, luând astfel naştere hamam-ul sau baia turcească. Aceasta reprezintă un fel de saună cu aer cald şi grad ridicat de umiditate (90-100%), însă cu o temperatură de 40-50° C, mai redusă decât în cazul saunei clasice. Camerele pentru baia de aburi sunt din marmură, având o arhitectură frumoasă, cu o cupolă centrală.

cupola cagaloglu hamam istanbul

Tradiţional, hamam-urile au zone separate pentru femei şi bărbaţi, dar există şi unele mixte. În trecut, bărbatul prins în camera femeilor era pedepsit cu moartea. Fiecare hamam este împărţit în 3 părţi: camekan este camera în care sunt primiţi clienţii, unde există mai multe cabine pentru schimb. Fiecare persoană primeşte o peştemal, adică o bucată de stofă în care să se înfăşoare, precum şi papuci speciali din lemn pentru a merge fără probleme pe podeaua caldă. Urmează soğukluk, o cameră de tranziţie care permite acomodarea înainte de a intra în hararet, centrul propriu-zis al hamam-ului, camera caldă cu aburi. În centrul acestei încăperi se află un fel de masă mare, din marmură, göbektaşı, unde se fac masajele.


Hamam-ul are la bază preocuparea pentru curăţenie a religiei musulmane, însă pe lângă caracterul practic, acesta deţinea şi o funcţie socială importantă, fiind un punct de întâlnire şi de petrecere a timpului liber într-un mod plăcut. De asemenea, oferă multe beneficii pentru sănătate:

  • stimularea circulaţiei sanguine
  • relaxarea muşchilor
  • reducerea stresului şi a oboselii
  • eliminarea toxinelor
  • curăţarea pielii în profunzime
  • ameliorarea durerilor musculare şi reumatice
  • prevenirea răcelilor pe timp de iarnă

Hamam-uri în Istanbul

Primele 5 sunt cele mai mari, cu o arhitectură frumoasă, sigure din punctul de vedere al igienei, dar turistice şi mai scumpe. Ultimele 3 reprezintă o opţiune potrivită pentru cei curajoşi, care vor să guste din spiritul vechiului hamam de cartier.

Cagaloglu Hamami – impresii personale

Hamam-ul Cagaloglu a fost construit în anul 1714 şi se află în top „1000 de locuri de văzut înainte să mori”, de-a lungul timpului fiind vizitat de o grămadă de personalităţi, printre care Franz Liszt, Florance Nightingale, Harrison Ford, Tony Curtis, Cameron Diaz, John Travolta, Steve Irwin etc.

Chiar dacă se spune că este unul dintre cele mai turistice hamam-uri şi deci e foarte aglomerat şi mai puţin tradiţional, l-am ales pentru a merge la sigur şi a nu avea surprize neplăcute cu igiena. Când am fost eu nu era prea multă agitaţie, probabil şi din cauză că era început de an. Pe scurt, a fost o experienţă inedită şi nu mă refer doar la baia de aburi în sine, ci la loc şi întregul ritual.

cagaloglu hamam istanbul

La Cagaloglu sala femeilor este separată de a cea a bărbaţilor; masajul în zona doamnelor este făcut doar de femei, iar în zona domnilor exclusiv de bărbaţi. După ce am plătit la intrare, am fost îndrumată spre zona femeilor. Ajunsă acolo, mi s-a dat cheia de la mini-camera mea, unde mi-am lăsat hainele şi am primit prosopul special pentru hamam şi papuceii de lemn. Este recomandat să renunţaţi de tot la haine şi să intraţi în hararet doar cu peştemal-ul înfăşurat în jurul corpului. Dacă sunteţi mai pudice, puteţi apela şi la un constum de baie sau doar la slip – am văzut toate aceste variante în hamam.

Camera cu aburi de la Cagaloglu e o încăpere mare, înaltă, din marmură gri, misterioasă, cu lumină discretă, un loc unde chiar ai senzaţia vie că te întorci în timp. Sau cel puţin asta am simţit eu. Aerul umed nu e sufocant şi poţi respira în voie. E plăcut să te odihneşti pe marmura caldă şi să auzi vocile celorlalte persoane din încăpere, în timp ce te relaxezi.

hararet cagaloglu hamam istanbul

După ce am stat câteva minute şi m-am obişnuit cu atmosfera, am fost luată în primire de o doamnă care mi-a pus la dispoziţie o mică pernuţă pentru cap, m-am aşezat pe göbektaşı, având peştemal-ul sub mine, şi răsfăţul a început. Am optat pentru varianta cu masaj simplu şi a fost o idee bună, pentru că mi-a plăcut mult senzaţia de a-mi simţi masat şi relaxat fiecare muşchi. Nu ştiu dacă se poate numi „masaj” în adevăratul sens al cuvântului, ci mai mult o îmbăiere pe tot corpul, care te lasă cu pielea fină, ca de bebeluş. Gesturie de masare sunt când blânde, când mai intense, însă plăcute.

După ce am fost săpunită şi masată până în vârful degetelor de la picioare, plus spălată pe cap cu şampon parfumat, a urmat clătirea cu apă călduţă. Apoi m-am afundat în prosoape moi, m-am întors în cameră, mi-am uscat părul (sunt disponibile foen-uri), m-am îmbrăcat şi am plecat înviorată. Ca amintire am primit câteva săpunuri, un suvernir preţios pentru mine.

Preţurile la Cagaloglu Hamami sunt mari, însă eu zic că merită.

prices-cagaloglu-hamam-istanbul

Adresă Cagaloglu Hamami: Ismail Gürkan Caddesi nr.34, Istanbul

Aţi fost vreodată la un hamam? V-ar plăcea să mergeţi?

—–

Surse: http://www.scoprireistanbul.com, http://www.frommers.com, http://www.architetturaeviaggi.it, http://www.turchia.cc
Sursă foto: http://www.cagalogluhamami.com.tr/

—–

Tot din Istanbul:

Istanbul – impresii şi imagini dintr-un oraş pestriţ

Bunătăţi din Istanbul

La plimbare prin Istanbul (1)

La plimbare prin Istanbul (2)

—–

Dacă ţi-a plăcut acest articol şi crezi că poate fi util şi altora, dă un like & share pe Facebook 😉

—–

11 thoughts on “Hamam (baia turcească) – o experienţă de relaxare inedită

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.