Iarna se pregăteşte încet să-şi facă apariţia şi deja aud în jurul meu, online şi offline, omuleţi care se plâng că au răcit. Cu vremea asta capricioasă nici nu-i de mirare.
Primul lucru pe care îl recomand când vine vorba de răceală este ceaiul (infuzia) de ghimbir. Are un gust uşor iute şi revigorant, care te trezeşte din amorţeală, îţi dă energie şi te pune pe picioare într-o clipă. Eu îl beau de obicei preventiv, când simt că se apropie o răceală, dar este foarte de ajutor şi în caz că deja aţi răcit.
De la planta de ghimbir se foloseşte rizomul, adică partea aceea rădăcinoasă şi contorsionată; o găsiţi sub formă de praf sau ca atare. Vă recomand a doua variantă, la Mega Image de exemplu costă vreo 3,5 lei caserola, iar în hipermarketuri am văzut şi la kilogram.
Ca să preparăm ceaiul, ghimbirul se curăţă de coajă, se taie în feliuţe sau se dă pe răzătoare şi se lasă la infuzat în apă fiartă câteva minute. Apoi se savurează, eventual acompaniat de puţină miere. În ceaiul de ghimbir prefer să pun şi muşeţel sau un ceai de fructe, simplu mi se pare că are gust doar de apă picantă 😛 Scorţişoara e o altă combinaţie potrivită, care amplifică aroma de iarnă.
În afară de prepararea ceaiului, ghimbirul este un condiment des folosit în bucătăriile orientale şi poate fi adăugat la supe, sosuri, deseturi, băuturi etc. Există chiar bere de ghimbir, de fapt un suc fără alcool, care mie îmi pare asemănătoare la gust cu socata. Încercaţi şi limonadă cu ghimbir: stoarceţi lămâile, adăugaţi puţină apă, miere şi ghimbir dat pe răzătoare, amestecaţi energic şi gata!
Ghimbirul este foarte eficient împotriva răcelii, dar are şi multe alte beneficii: îmbunătăţeşte digestia, calmează greaţa şi ameţeala, este afrodisiac, energizant, luptă împotriva reumatismului, a durerilor de cap, a indigestiei (după mesele mai lacome ronţăiţi o bucăţică de ghimbir – infuzat sau crud). Ce mai, o farmacie întreagă!
Se pare că această minune se poate cultiva şi pe balcon, în saci 😀 la fel şi cartofii sau napii (topinambur). Vedeţi aici un clip (în italiană) despre cum putem creşte acasă ghimbir.
Pe scurt:
- Pentru a germina ghimbirul, puneţi o bucăţică într-o pungă de plastic, pe care o înveliţi într-un material.
- După câteva zile, când apare germenele, plantaţi-l în pământ, într-un sac sau o lădiţă. Deasupra se pun paie, pentru a întreţine microorgansimele.
- Pământul trebuie menţinut umed, adăugând apă cu ajutorul unui recipient de tip spray.
- Durează aproximativ 6 luni până când e gata.
Eu sunt un adevărat dezastru când vine vorba de plante şi grădinărit, dar parcă aş încerca să văd ce iese 😀
PS: Două menţiuni:
- alimentaţia sănătoasă şi mişcarea pun pe fugă răcelile – aici vorbesc şi din experienţa proprie. Dacă eliminăm produsele procesate, sarea şi zahărul în exces şi alegem alimente simple, proaspete, de calitate, bolile se iau mai greu de noi, iar dacă totuşi se întâmplă, avem parte de o variantă mai uşoară. Adică mai puţină durere şi bătaie de cap şi mai puţini bani cheltuiţi pe medicamente
- deţinem o chestie minunată numită sistem imunitar. Ca să fie eficient, trebuie lăsat să se antreneze şi să arate ce poate. Aveţi puţină încredere în el, daţi-i ocazia să-şi facă treaba, nu luaţi imediat medicamente împotriva răcelii, ca pe bomboane, la primele simptome (acum nici să nu cădem în extrema cealaltă şi să luăm pastile doar când suntem aproape pe moarte :P)
Multă energie vă doresc! Şi să ne bucurăm de iarnă la maxim! 😉
Bun, bun, ghimbirul. Inca nu am incercat ceaiul de ghimbir infuzat, dar imi place il adaug ras pe razatoare in orice ceai de plante. Daca mai scap si un strop de esenta de rom in ceasca, e de-a dreptul un rasfat 🙂
Da, şi mie la fel îmi place, în combinaţie cu alt ceai 🙂 Bună ideea cu (esenţa de) rom 😀
Bun reminder! Eu mereu aveam în casă ghimbir pentru că îmi și place, este și eficient împotriva răcelii. Iată că de data asta m-a prins răceala zdravăn fără ghimbir în casă. 🙁 O să-l rog pe soțul meu să cumpere. Mie îmi place să pun în infuzie și cuișoare sau mentă. Și îl beau întotdeauna cu miere (după ce se răcește puțin). Este delicios. 🙂
Ghimbir + cuişoare nu cred că am încercat, mersi de recomandare 🙂
Cu drag. Dacă-ți plac ambele, probabil că îți vor plăcea și împreună. 🙂
E foarte bun ceaiul de ghimbir. Obisnuiesc sa-l beau nu numai in sezonul rece ca sa ma feresc de raceli, ci si vara, cand merg la mare sau la piscina si mi se activeaza sinuzita.
Mă bucur să aud că ghimbirul are aşa mulţi fani 🙂
eu nu racesc in adevaratul sens al cuvantului, dar cum se face rece incepe sa-mi curga nasul si sa tuesc, cam astea sunt simptomele mele. nu am niciodata febra, nu ma doare capul, nu imi pierd pofta de mancare si atunci cand simt ca se apropie, consum mult ceai de lamaie cu miere, dusuri fierbinti, salata de varza, ceapa cruda si citrice…
Ştii cum se zice, prevenţia e cel mai bun medicament 🙂
PS: Trăiască usturoiul şi ceapa! :))
Unul din ceaiurile mele preferate, tare mult imi place ghimbirul si, cum spui, este si sanatos. Si ceaiul de maghiran ajuta la cresterea imunitatii si previne racelile 🙂
Câte chestii noi aflu 🙂 Mulţumesc, fetelor!
Nici ceai de măghiran nu ţin minte să fi băut. Bănuiesc că e o plantă mai… medicinală, nu? Cum e la gust? 🙂
Bun, bun, cu alte cuvinte mie îmi place… dar pe lângă măghiran pun cuişoare, puţin piper :), uneori şi scorţişoară şi alte condimente care să-i dea un gust mai interesant…
Un adevărat cocktail 😉 Yummy
Bun, imi place ce citesc aici, voi incerca si eu 😉
Să-l savurezi cu plăcere! 🙂
Ceaiul de ghimbir este in top consum in orient. Are energie yang, dinamizeaza , scoate frigul, combate virusii. Este si puternic antiinflamator. In combinatie cu ceaiul verde, cuisoare , piper, face minuni in bolile virale.
Atentie insa ca irita stomacul si trebuie sa aveti precautie in consumul lui daca aveti gastrita sau alte afectiuni gastrice de acest tip.
Da, ghimbirul e minunat combinat cu ceai verde, şi mie îmi place 🙂 Cu piper n-am încercat, cred că iese un mix picant 😀