Colorat şi delicios: salată de năut

Năut, roşii, stafide aurii, mozarella, nuci, ardei, morcovi, ulei de măsline, zeamă de lămâie, sare, pătrunjel (şi susan, pe care am uitat să-l pun de data asta :D). Gaşca perfectă pentru un prânz uşor şi bun!

Acum, mai pe larg.

Despre năut nu ştiam prea multe până acum câţiva ani, când, în căutare de ceva bun şi sănătos, am dat peste nişte conserve în supermarket. Mi-a plăcut mult, aşa că la un moment dat am decis să cumpăr crud, uscat şi să-l fierb eu. Bineînţeles că la început am fost cam sceptică…trebuie să-l las la înmuiat…să-l fierb…complicat… Nu mai bine iau direct conservă? Ei bine, la prima vedere aşa e. Dar de fapt lucrurile sunt mai simple.

salata de naut

Năutul se pune la înmuiat 6-12 ore, timp în care nu are nevoie de atenţie, nu trebuie decât să fie pus într-un castron cu apă şi lăsat să lenevească (eu de obicei îl las peste noapte). Apoi se pune la fiert şi se lasă iar în pace vreo oră. Deci nu cere absolut niciun efort din partea celui care îl prepară, doar puţină răbdare.

În schimbul aşteptării, avem tot felul de beneficii: năutul este o sursă importantă de proteine şi conţine cupru, zinc, mangan, fosfor, acid folic, fier şi vitamina A; în plus, este bogat în fibre.

Şi că tot am adus vorba de năut, merge de minune şi ca o gustare la îndemână, în loc de popcorn, chipsuri sau sărăţele, de exemplu. După ce îl fierbeţi, amestecaţi-l cu condimentele voastre preferate, eventual şi puţin ulei de măsline, şi gata gustărica! 🙂

8 thoughts on “Colorat şi delicios: salată de năut

  1. Roberts

    chiar voi incerca aceasta reteta:) stiam ca nautul, susanul sunt sanatoase dar n-am avut curaj sa incerc. dupa degustare voi comenta avizata. inca ceva: ingrasa?:)

    Reply
    1. Andra :)

      Nautul are un indice glicemic scazut, 30-35, deci nu, nu ingrasa.
      Mie imi place sa zic ca nu un aliment ingrasa, ci un stil alimentar neechilibrat, per ansamblu 🙂

      Reply
  2. Giulia

    si eu tot la conserva cumpar, dar pana ajunge in tigaie, mananc jumatate din cantitate :D…motiv pt care cumpar o cutie in plus, la fel fac si cu mazarea 😀

    Reply
    1. Andra :)

      Eu am renuntat la conserva, acum iau la punga si il fierb, e mai bun asa. Dar si mie mi se mai intampla sa dau gata jumate, dupa ce e gata, inainte sa-l pun in salata:))

      Reply
  3. Pingback: Idei de bunătăţi acrişoare, dulci, gustoase « Zâmbet şi sănătate

Leave a Reply to legaturi primejdioase Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.